Masło orzechowe – czy naprawdę jest aż tak zdrowe?

Masło orzechowe - czy naprawdę jest aż tak zdrowe?Masło orzechowe, mimo że posiada sporo kalorii, należy do wartościowych produktów w naszej diecie. Jednak zanim zdecydujemy się na zakup należy dokonać odpowiedniego wyboru tego produktu. Ważne jest, aby masło orzechowe pozbawione było zbędnych tłuszczów utwardzonych czy cukru. Aby mieć pewność w 100% bardzo dobrym rozwiązaniem jest zrobienie masła orzechowego samemu w domu. Jednak zanim je wykonamy poznajmy bliżej jego właściwości i przekonajmy się czy faktycznie jest dla nas aż tak zdrowe.

Masło orzechowe jest produktem spożywczym, które wykonywane jest z orzechów arachidowych (ziemnych). Poddawane są one procesowi prażenia w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Mimo że masło orzechowe najczęściej wytwarzane jest z orzechów arachidowych, tak naprawdę do jego sporządzenia nadaje się każdy ich rodzaj (np. orzechy nerkowca, a nawet migdały).

Masło orzechowe należy do przekąsek dość kalorycznych – 100 g produktu posiada aż 600 kcal. To naprawdę dużo, choć masło spożywane w niedużych ilościach, przez dłuższy czas, stanowi bardzo wartościowy składnik naszej diety.

Masło orzechowe – właściwości

Masło orzechowe to doskonałe źródło kwasu oleinowego, który warunkuje prawidłowy poziom cholesterolu we krwi zapobiegając w ten sposób m.in. miażdżycy oraz innych chorobom układu krwionośnego. Ponadto w jego składzie znaleźć można związki mineralne takie jak m.in. potas i magnez, a także białko roślinne, węglowodany oraz witaminę E. Wszystkie te składniki sprawiają, że mało orzechowe należy do wartościowych produktów spożywczych.

Do najważniejszych właściwości masła orzechowego należą:

Ze względu na dużą zawartość białka, masło orzechowe powinno stanowić element diety sportowców, wegan i wegeterian. Zdrowe tłuszcze obecne w jego składzie, które stanowią źródło kwasów tłuszczowych alfa-linolenowego, oleinowego i linolowego. Korzystnie wpływają one na nasz cały organizm – kwas alfa-linolenowy (omega 3) usprawnia pracę mózgu, spowalnia procesy starzenia się organizmu, warunkuje prawidłowe ciśnienie kwi oraz wykazuje działanie przeciwzapalne. Kwas linolowy (omega 6) posiada właściwości antyoksydacyjne. Ponadto reguluje poziom cholesterolu we krwi, a także posiada duży wpływ na lipolizę – proces rozkładu tkanki tłuszczowej. Z kolei kwas oleinowy (omega 9) zapobiega miażdżycy oraz chorobom serca. Zmniejsza skłonność do zakrzepów oraz zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych.

Masło orzechowe stanowi doskonałe źródło energii poprzez obecność w swoim składzie aminokwasu – tryptofanu. Związek ten usprawnia pracę mózgu, poprawia pamięć i koncentrację. Błonnik, który również znajduje się w jego składzie korzystnie wpływa na naszą gospodarkę węglowodanową. Ponadto reguluje poziom cholesterolu we krwi i usprawnia perystaltykę jelit. Błonnik w pożywieniu pozwala utrzymać uczucie sytości na długi czas, wspomagając tym odchudzanie. Wiążąc wodę w żołądku, pęcznieje tam przez co sprawia, że odczuwamy mniejszy głód.

Obecna w maśle orzechowym witamina E, należy do grupy przeciwutleniaczy. Usuwa więc z organizmu wolne rodniki opóźniając tym procesy starzenia się organizmu oraz chroni przed rozwojem chorób nowotworowych. Witamina E pełni szereg innych ważnych funkcji w naszym organizmie. M.in. odpowiada za prawidłowy rozwój płodu u kobiet oraz za wytwarzanie nasienia u mężczyzn. Zapobiega także zakrzepom krwi oraz korzystnie wpływa na nasz wzrok.

Kto powinien unikać spożywania masła orzechowego?

Masło orzechowe z orzeszków ziemnych zawiera dużą ilość tłuszczów, przede wszystkim kwasów omega 6. Z tego względu nie jest polecane jego spożywanie przez osoby z chorobami serca oraz chorobami autoimmunologicznymi. W tej sytuacji lepszym rozwiązaniem będzie zastąpienie go masłem np. z orzechów włoskich.

Z czym warto jeść masło orzechowe?

Ze względu na to, że masło orzechowe stanowi źródło bardzo dużej ilości tłuszczów, dodawanie go do dań równie kalorycznych np. na bazie mięsa wieprzowego nie będzie najlepszym pomysłem. Dobrym natomiast rozwiązaniem będą owoce np. jabłko, banan czy truskawki lub po prostu posmarować nim kanapkę. Warto jednak pamiętać, aby używać ciemne pieczywo. Kanapki będą wówczas o wiele bardziej wartościowe niż te wykonane na pieczywie z mąki pszennej. Ponadto masło orzechowe może być dodawane do porannej owsianki, a także do warzyw będących zdrową formą przekąski. Masło orzechowe bardzo dobrze współgra również z krakersami. Dobrze komponuje się zarówno ze słodkimi jak i pikantnymi smakami.

Czym należy kierować się przy wyborze dobrego masła orzechowego?

Przy zakupie dobrej jakości masła orzechowego warto kierować się myślą, im więcej orzechów w maśle tym lepiej. Dobrym wyborem będzie produkt, w którym znajdować się będzie 100% orzechów, pozbawione innych dodatków. W dobrej jakości maśle nie powinny znajdować się sól, cukier, olej palmowy oraz syrop glukozowo-fruktozowy. Składniki te bardzo często dodawane są przez producentów jako forma tanich wypełniaczy. Dlatego też należy na nie szczególnie uważać.

Polecane produkty:

Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
bioalgi Spirulina - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
3 komentarzy:
  1. healthy
    healthy says:

    Jak to mówią wszystko jest dla ludzi, ale trzeba to jeść w rozsądnych ilościach 😉 Masło orzechowe uwielbiam, a jedzone w odpowiednich ilościach jest zdrowe o ile oczywiście zrobimy je sami lub wybierzemy takie z dobrym składem, gdzie nie będzie żadnych tłuszczy utwardzonych cukru itd. tylko same orzechy.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *