Hibiskus – właściwości lecznicze i zastosowanie

Hibiskus właściwości lecznicze i zastosowanieHibiskus nazywany jest również kwiatem malwy sudańskiej. Ze względu na swój piękny, charakterystyczny wygląd w wielu rejonach świata hodowany jest głównie w celach ozdobnych. Jednak oprócz walorów estetycznych hibiskus wykazuje także cenne właściwości lecznicze dla naszego organizmu. Należą do nich m.in. działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz moczopędne. Jakie inne korzyści daje nam hibiskus oraz jakie posiada zastosowanie?

Hibiskus najczęściej można spotkać w miejscach o dużym nasłonecznieniu, a jednocześnie o wysokim poziomie wilgotności. Do takich rejonów należą m.in. Chiny, Tajwan, Indie i Malezja. Hibiskus posiada kwiaty o szerokiej palecie barw. Jednak do najbardziej popularnych należą czerwono – purpurowe, żółte, fioletowe i białe. Wyciąg z hibiskusa znalazł zastosowanie w leczeniu wielu dolegliwości organizmu. Nic dziwnego, bowiem w jego składzie znaleźć można cenne związków m.in. przeciwutleniacze, flawonoidy, witaminę C, kwasy organiczne oraz antocyjany.

Hibiskus – właściwości lecznicze

Hibiskus od dawien dawna wykorzystywany był już w medycynie naturalnej. Wykorzystywano go przede wszystkim w celach oczyszczania organizmu z toksyn, ponieważ pobudza przemianę materii, wykazując przy tym lekkie działanie przeczyszczające oraz moczopędne. Ma to swoją dobrą stronę, ponieważ zapobiega ono zastojom wody w organizmie.

Napar z hibiskusa spożywany regularnie wpływa na prawidłowy poziom cholesterolu, ciśnienia krwi w naczyniach, a także korzystnie oddziałuje na pracę wątroby. Obecna w składzie tej rośliny witamina C wykazuje pozytywny wpływ na naczynia krwionośne, bowiem wzmacnia ich ściany zapobiegając pękaniu i tworzeniu się pajączków. Ponadto jak powszechnie wiadomo witamina C odgrywa znaczącą rolę w utrzymywaniu odporności naszego organizmu.

Przeciwutleniacze zawarte w hibiskusie zwalczają wolne rodniki w organizmie zapobiegając tym samym rozwojowi groźnych chorób, w tym również nowotworów. Ponadto korzystnie oddziałują na naszą urodę, ponieważ przeciwutleniacze spowalniają procesy starzenia się skóry, a więc działają odmładzająco.

Napar z hibiskusa zalecany jest również osobom będącym na diecie, chcącym pozbyć się zbędnych kilogramów. Regularnie spożywany pobudza przemianę materii oraz procesy trawienne przy jednoczesnym przyspieszaniu spalania tkanki tłuszczowej.

Hibiskus – jak go spożywać?

Hibiskus najczęściej stosowany jest pod postacią herbaty lub naparu. Aby przygotować herbatę należy 1 łyżeczkę suszonego hibiskusa zalać wrzątkiem. Następnie przykryć i odczekać 10 minut, aż herbata się zaparzy. W celu poprawy smaku herbaty można dodać do niej 1 łyżeczkę miodu lub odrobinę soku z cytryny lub pomarańczy.

Kto powinien unikać spożywania hibiskusa?

W przypadku spożywania hibiskusa nie ma wielu przeciwwskazań. Przede wszystkim powinny uważać na niego kobiety w ciąży.  Wynika to z faktu, że do dziś nie istnieją badania potwierdzające, że jest on w 100% bezpieczny dla rozwijającego się płodu. Szczególną uwagę na spożywanie hibiskusa powinny zachować również osoby z niskim ciśnieniem krwi.

Polecane produkty:

Acerola C - naturalna witamina C
Chcemy zaproponować Państwu naturalną witaminę C o długotrwałym działaniu - wiśnie Acerola, które zawierają jej najwięcej na świecie. Dostarczają one 30 razy więcej witaminy C niż cytryna.
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *