Morwa czarna – główne właściwości

Morwa czarna - wpływ na zdrowie człowiekaMorwa czarna nie jest tak znana w Polsce jak jej kuzynka morwa biała. Szkoda, ponieważ posiada wiele cennych właściwości, a do tego jest nieco smaczniejsza. Owoce morwy czarnej wykorzystuje są m.in. do produkcji soków oraz syropów, które stosowane są z kolei w stanach zapalnych jamy ustnej oraz gardła. Jaki inny wpływ na zdrowie wykazuje morwa czarna oraz gdzie znalazła zastosowanie? Oto wskazówki.

Morwa czarna – krótka charakterystyka

Morwa czarna pochodzi z północnych rejonów Azji Mniejszej, w związku z tym do Europy dotarła znacznie wcześniej niż morwa biała. Została sprowadzona nie ze względu na jej właściwości zdrowotne lecz w celu rozwinięcia hodowli jedwabników morwowych.

Owoce morwy czarnej przypominają nieco owoce jeżyn. Są one jednak nieco większe i bardziej podłużne. Posiadają ciemnofioletową barwę ze względu na sporą zawartość garbników oraz flawonoidów (naturalnych barwników). Ponadto są bardziej soczyste i aromatyczne od owoców morwy białej.

Należy zaznaczyć, że morwa czarna cechuje się niemalże tymi samymi właściwościami co morwa biała. Dlaczego jednak to morwa czarna jest mniej znana w Polsce? Jak się okazuje zależne jest to w dużej mierze od warunków klimatycznych. Morwa biała chętniej rośnie w Polsce, ponieważ nie potrzebuje wyższych temperatur do wzrostu. Odmianie czarnej zdecydowanie lepiej jest w południowych częściach Europy np. w Hiszpanii, Włoszech. Doskonale znana jest również ludności Azji Mniejszej, Armenii czy Kaukazu. Morwa czarna uprawiana jest również na terenach Ameryki Północnej, a także w Wielkiej Brytanii.

Drzewa obu gatunków tej rośliny różnią się między sobą wysokością. Czarna jest niższa nawet o 10 metrów i cechuje się rozłożystą, zaokrągloną koroną.

Właściwości zdrowotne morwy czarnej

Morwa czarna stanowi źródło wielu substancji bioaktywnych. W związku z tym wykorzystuje się jej owoce, liście oraz korę. Owoce morwy czarnej zawierają w swym składzie witaminę A, witaminę C, witaminy z grupy B, a także wiele minerałów jak np. fosfor, magnez, potas, wapń oraz żelazo.

Sok pozyskiwany z owoców morwy czarnej wykazuje działanie lekko oczyszczające organizm, a zarazem odkażające. Obecne w nim kwasy korzystnie wpływają na wygląd skóry, rozjaśniając ją. Sok z morwy czarnej działa również przeciwbakteryjnie i napotnie, stąd też poleca się go w infekcjach górnych dróg oddechowych.

Z kolei właściwości moczopędne wykazuje napar sporządzany z kory pnia morwy czarnej.

Ciemny kolor owoców morwy czarnej świadczy przede wszystkim o dużej ilości występujących w nich naturalnych barwników, wykazujących działanie antyoksydacyjne. Wykazują one właściwości osłaniające na komórki skóry oraz sam narząd wzroku. Ze względu na zawartość flawonoidów, karotenoidów oraz tanin morwa czarna wykorzystywana jest w chorobach układu krwionośnego. Działa krwiotwórczo, zapobiega krwotokom, co z kolei wykorzystywane jest w anemii oraz u kobiet w trakcie miesiączki.

Inne właściwości Morwy Czarnej

  • Wpływa na oczyszczanie krwi – związane jest to z jej działaniem detoksykującym. Dodatkowo poprawia krążenie krwi. Stosowanie morwy czarnej w codziennej diecie zapobiega powstawaniu zakrzepów oraz udaru mózgu.
  • Kontrolowanie poziomu cukru we krwi – wszystko dzięki związkom obecnym w morwie czarnej, których zadaniem jest regulacja poziomu cukru we krwi. Zaliczają się do tego m.in. flawonoidy.
  • Poprawia apetyt.
  • Zwiększa odporność – ze względu na zawartość witaminy C, morwa czarna zwiększa odporność organizmu na różne infekcje oraz szkodliwe mikroorganizmy. Dodatkowo wspiera produkcję płynów ustrojowych, co szczególnie przydatne jest osobom odwodnionym.
  • Poprawia widzenie – dzięki obecności witaminy A, włączanie morwy czarnej do diety, łagodzi zmęczenie oczu, co idealnie sprawdza się u osób spędzających dużo czasu przed komputerem. Ze względu na obecność przeciwutleniaczy morwa czarna chroni oczy przed działaniem wolnych rodników, które stanowią przyczynę zwyrodnienia siatkówki, a nawet utraty wzroku.
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina - witaminy i minerały (100% naturalne)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz błonnik. To źródło minerałów jak cynk, magnez, wapń, żelazo
Zobacz tutaj ...
3 komentarzy:
  1. Aleksandra Załęska
    Aleksandra Załęska says:

    O morwie białej słyszałam, natomiast o czarnej odmianie jeszcze nic nie słyszałam. Proszę człowiek uczy się na każdym kroku!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *