Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 14 grudnia 2018

Morwa czarna - główne właściwościMorwa czarna nie jest tak znana w Polsce jak jej kuzynka morwa biała. Szkoda, ponieważ posiada wiele cennych właściwości, a do tego jest nieco smaczniejsza. Owoce morwy czarnej wykorzystuje są m.in. do produkcji soków oraz syropów, które stosowane są z kolei w stanach zapalnych jamy ustnej oraz gardła. Jaki inny wpływ na zdrowie wykazuje morwa czarna oraz gdzie znalazła zastosowanie? Oto wskazówki.

Morwa czarna – krótka charakterystyka

Morwa czarna pochodzi z północnych rejonów Azji Mniejszej, w związku z tym do Europy dotarła znacznie wcześniej niż morwa biała. Została sprowadzona nie ze względu na jej właściwości zdrowotne lecz w celu rozwinięcia hodowli jedwabników morwowych.

Owoce morwy czarnej przypominają nieco owoce jeżyn. Są one jednak nieco większe i bardziej podłużne. Posiadają ciemnofioletową barwę ze względu na sporą zawartość garbników oraz flawonoidów (naturalnych barwników). Ponadto są bardziej soczyste i aromatyczne od owoców morwy białej.

Należy zaznaczyć, że morwa czarna cechuje się niemalże tymi samymi właściwościami co morwa biała. Dlaczego jednak to morwa czarna jest mniej znana w Polsce? Jak się okazuje zależne jest to w dużej mierze od warunków klimatycznych. Morwa biała chętniej rośnie w Polsce, ponieważ nie potrzebuje wyższych temperatur do wzrostu. Odmianie czarnej zdecydowanie lepiej jest w południowych częściach Europy np. w Hiszpanii, Włoszech. Doskonale znana jest również ludności Azji Mniejszej, Armenii czy Kaukazu. Morwa czarna uprawiana jest również na terenach Ameryki Północnej, a także w Wielkiej Brytanii.

Drzewa obu gatunków tej rośliny różnią się między sobą wysokością. Czarna jest niższa nawet o 10 metrów i cechuje się rozłożystą, zaokrągloną koroną.

Właściwości zdrowotne morwy czarnej

Morwa czarna stanowi źródło wielu substancji bioaktywnych. W związku z tym wykorzystuje się jej owoce, liście oraz korę. Owoce morwy czarnej zawierają w swym składzie witaminę A, witaminę C, witaminy z grupy B, a także wiele minerałów jak np. fosfor, magnez, potas, wapń oraz żelazo.

Sok pozyskiwany z owoców morwy czarnej wykazuje działanie lekko oczyszczające organizm, a zarazem odkażające. Obecne w nim kwasy korzystnie wpływają na wygląd skóry, rozjaśniając ją. Sok z morwy czarnej działa również przeciwbakteryjnie i napotnie, stąd też poleca się go w infekcjach górnych dróg oddechowych.

Z kolei właściwości moczopędne wykazuje napar sporządzany z kory pnia morwy czarnej.

Ciemny kolor owoców morwy czarnej świadczy przede wszystkim o dużej ilości występujących w nich naturalnych barwników, wykazujących działanie antyoksydacyjne. Wykazują one właściwości osłaniające na komórki skóry oraz sam narząd wzroku. Ze względu na zawartość flawonoidów, karotenoidów oraz tanin morwa czarna wykorzystywana jest w chorobach układu krwionośnego. Działa krwiotwórczo, zapobiega krwotokom, co z kolei wykorzystywane jest w anemii oraz u kobiet w trakcie miesiączki.

Inne właściwości Morwy Czarnej

  • Wpływa na oczyszczanie krwi – związane jest to z jej działaniem detoksykującym. Dodatkowo poprawia krążenie krwi. Stosowanie morwy czarnej w codziennej diecie zapobiega powstawaniu zakrzepów oraz udaru mózgu.
  • Kontrolowanie poziomu cukru we krwi – wszystko dzięki związkom obecnym w morwie czarnej, których zadaniem jest regulacja poziomu cukru we krwi. Zaliczają się do tego m.in. flawonoidy.
  • Poprawia apetyt.
  • Zwiększa odporność – ze względu na zawartość witaminy C, morwa czarna zwiększa odporność organizmu na różne infekcje oraz szkodliwe mikroorganizmy. Dodatkowo wspiera produkcję płynów ustrojowych, co szczególnie przydatne jest osobom odwodnionym.
  • Poprawia widzenie – dzięki obecności witaminy A, włączanie morwy czarnej do diety, łagodzi zmęczenie oczu, co idealnie sprawdza się u osób spędzających dużo czasu przed komputerem. Ze względu na obecność przeciwutleniaczy morwa czarna chroni oczy przed działaniem wolnych rodników, które stanowią przyczynę zwyrodnienia siatkówki, a nawet utraty wzroku.
Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami