Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 17 kwietnia 2024

Rzodkiew japońskaRzodkiew japońska to jedno z najchętniej uprawianych warzyw zwłaszcza na terenie Japonii, gdzie jest podstawowym składnikiem wielu dań, ale także w innych krajach azjatyckich. Wyróżnia się charakterystycznym, nieco pikantnym smakiem, który może nieco przypominać smak rzodkwi białej. Ma przy tym mnóstwo wartościowych składników odżywczych.

Rzodkiew japońska – charakterystyka

Rzodkiew japońska dotarła do Japonii ponad 1000 lat temu i natychmiast zdobyła ogromną popularność. Rozpowszechniali ją kupcy oraz podróżnicy, stała się więc podstawowym elementem ówczesnej diety. Niejednokrotnie ratowała życie mieszkańców tego kraju podczas głodów. W Tokio stoi nawet posąg rzodkwi japońskiej, mający stanowić wyraź wdzięczności za ratunek w trudnych czasach. Aktualnie roślinę tę uprawia się zarówno na skalę światową, jak i w przydomowych ogródkach.

Rzodkiew japońska nie ma wysokich wymagań klimatycznych. Preferuje stanowiska nasłonecznione z temperaturą około 20 stopni C, najlepiej uprawiać ją latem. Nasiona wysiewa się do gruntu na przełomie lipca i sierpnia. Gleba powinna zostać dobrze spulchniona, wzbogacona nawozem ze składnikami odżywczymi. Należy pamiętać, że rzodkiew japońska bardzo szybko chłonie wszelkie związki znajdujące się w glebie, należy więc unikać sadzania jej na stanowiskach zanieczyszczonych. To roślina jednoroczna z rodziny krzyżowych o bardzo długim systemie korzeniowym – osiągającym nawet do 150 cm. Uprawa rzodkwi japońskiej w międzyplonach przynosi sporo korzyści zarówno dla gleby (pochłania nadmiar azotu, dzięki czemu ogranicza jego negatywny wpływ na środowisko), jak i dla upraw rolnych (zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób roślin, np. plamistości liści).

Rzodkiew japońska – skład

Sporą część całego składu rzodkwi japońskiej stanowi woda niezwykle bogata w składniki mineralne. Wśród nich znajdują się m.in.:

Stanowi skarbnicę witaminy C o silnym działaniu przeciwutleniającym, a także błonnika pokarmowego. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, aktywne enzymy. W nieco mniejszych ilościach znaleźć w niej można witaminę A. To warzywo niskokaloryczne – 100 g zawiera zaledwie 20 kcal i praktycznie nie ma w sobie tłuszczów.

Rzodkiew japońska – czy jest zdrowa?

Regularne spożycie rzodkwi japońskiej wpływa korzystnie na zdrowie poprzez wsparcie trawienia, działanie antyoksydacyjne oraz wzmocnienie odporności. Wszystko to głównie za sprawą znacznych ilości witaminy C i błonnika. Dodatkowo obecność witaminy C w tym warzywie zwiększa biodostępność żelaza niehemowego, znajdującego się w produktach pochodzenia roślinnego. W Japonii spożywa się ją w okresie wzmożonych infekcji – nie tylko zmniejsza ryzyko ich wystąpienia poprzez wsparcie odporności, ale również łagodzi objawy przeziębienia. Należy ponownie wspomnieć, że rzodkiew japońska bardzo szybko chłonie szkodliwe związki znajdujące się w glebie, dlatego warto upewnić się, że ma sprawdzone, ekologiczne pochodzenie.

Rzodkiew japońska – jak jeść?

W Japonii spożywa się zarówno kiełki, jak i liście czy korzeń rzodkwi japońskiej. Najczęściej zjada się ją na surowo, np. jako dodatek do kanapek, sałatek, surówek lub po prostu w formie przekąski. Jej zastosowanie jest identyczne, jak zastosowanie klasycznej rzodkiewki w Polsce. Różnica wynika jedynie ze smaku, który jest pikantniejszy. Rzodkiew japońska nadaje się również do zup, gulaszów i dań mięsnych. Można ją z powodzeniem gotować. To klasyczny, pyszny składnik sushi i innych tradycyjnych japońskich dań. Można ją gotować, piec, smażyć, dusić. Ciekawostką jest, że aktualnie spotkać można wiele odmian rzodkwi japońskiej – niektóre są słodkie, inne neutralne w smaku.

Polecane produkty

Omega 3 – czysty roślinny olej z Pachnotki zwyczajnej
Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Stanowi wsparcie dla mózgu i odpowiada za jego prawidłową pracę. Dodatkowo wspiera odporność
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Shirasawa K., Hirakawa H., Fukino N., Genome sequence and analysis of a Japanese radish (Raphanus sativus) cultivar named 'Sakurajima Daikon’ possessing giant root, 2020.
  2. Hofmeyr I., Japanese radish for winter grazing, Stockfarm, 2/2017.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami