Stewia – zdrowa alternatywa dla cukru

Stewia - zdrowa alternatywa dla cukruStewia od wielu lat uznawana jest za naturalny środek słodzący oraz leczniczy. Ciekawą jest fakt, że jedna mała łyżeczka sproszkowanych liści stewii równoznaczna jest z jedną szklanką tradycyjnego, białego cukru. Jaki więc wpływ wykazuje ona na nasze zdrowie? Czy faktycznie jest dobrym zamiennikiem dla białego cukru? Przedstawiamy wszystko co warto wiedzieć o stewii.

Obecnie istnieje aż około 200 gatunków stewii. Jednak najbardziej znany jest jeden – Stevia rebaudiana, a to dlatego, że posiada ona najwięcej substancji słodzących. Ten rodzaj stewii pochodzi z Brazylii i Paragwaju.

Oprócz swojej głównej nazwy, stewia posiada również określenie zioła słodowego lub miodowego. Za jej słodki smak odpowiedzialne są glikozydy stewiolowe, które w największej ilości występują w łodygach i liściach. Oprócz tego związki słodzące posiadają również kwiaty i nasiona. Jedyną częścią rośliny, która ich nie posiada to korzeń.

Stewia – właściwości

Stewia należy do naturalnych zamienników cukru. Stosowana jest głównie jako produkt słodzący, w medycynie jako preparat antyseptyczny, w przemyśle kosmetycznym, a także jako przyprawa w kuchni.

Ciekawostką jest fakt, że stewia mimo swojego słodkiego smaku nie zawiera kalorii, podczas gdy jedna łyżeczka tradycyjnego cukru posiada ich aż 15. Jest więc doskonałym produktem u osób będących na diecie. Stewia znacznie różni się od cukrów prostych. Nie podnosi w tak gwałtowny sposób glukozy we krwi, a co za tym idzie nie prowadzi do odkładania się tkanki tłuszczowej w organizmie.

Badania wykazały, że stewia korzystnie działa przy nadciśnieniu oraz u osób z cukrzycą typu 2. W odróżnieniu od zwykłego cukru, nie przyczynia się ona do powstawania próchnicy oraz różnego rodzaju infekcji w jamie ustnej.

Stewia – zastosowanie

1. Stewia w kosmetyce.

W przemyśle kosmetycznym stewia wykorzystywana jest głównie jako składnik maseczek do twarzy. Wykazuje ona działanie przeciwbakteryjne i dezynfekujące. W związku z tym bardzo często występuje w produktach przeznaczonych do cery tłustej i trądzikowej. Kosmetyki te absorbują występujący na skórze nadmiar sebum, zwężają rozszerzone pory oraz przyspieszają jej regenerację.

Ponadto właściwości stewii (zwłaszcza antybakteryjne i dezynfekujące) wykorzystywane są także do produkcji past do zębów. Liście tej rośliny zawierają wiele związków mineralnych takich jak m.in. wapń i magnez, które korzystnie wpływają na nasze kondycję i stan naszych zębów.

2. Stewia w kuchni.

Świeże liście stewii wykorzystywane są jako słodzik np. do rożnego rodzaju napojów (kawa, herbata), koktajli owocowych, soków i przetworów np. kompotów, dżemów i konfitur.

Ponadto mogą być wykorzystywane jako składnik sałatek wiosennych. Warto wiedzieć, że stewia nie jest najlepszym dodatkiem do ciast, ponieważ podczas wypieków nie zachowuje się jak tradycyjny cukier i zamienia się w karmel. Dlatego do pieczenia ciast najlepiej wykorzystać ksylitol (cukier brzozowy).

Gdzie kupić i jaka jest cena stewii?

Najbezpieczniejszym miejscem zakupu stewii są oczywiście sklepy ze zdrową żywnością oraz sklepy z naturalnymi suplementami diety (stacjonarne lub internetowe), które specjalizują się w tego rodzaju produktach. Cena stewii waha się od 20 do 50 zł.

W jakich postaciach występuje?

Stewię możemy kupić w postaci tabletek, proszku, suszu, świeżych liści lub koncentratu. Oczywiście można również uprawiać stewię we własnym ogródku kupując nasiona lub gotowe sadzonki.

Polecane produkty:

Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
bioalgi Spirulina - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
7 komentarzy:
  1. Magda
    Magda says:

    Ja kupiłam sobie na bazarze za piątaka i hoduję, ale pierwszy susz mnie nie przekonuje. Może jak go dokładniej zmielę, to będzie lepiej.

    Odpowiedz
  2. Barbara
    Barbara says:

    Mi nie za bardzo pasuje ten specyficzny smak stewii. Dlatego wolę jednak używać cukru kokosowego, który też jest specyficzny, ale nie ma tak wyrazistego smaku jak stewia.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *