Letnia wyprzedaż
Letnia wyprzedaż

Aktualizacja: 28 grudnia 2020

Candida albicansCandida albicans to najczęściej izolowane drożdżaki w praktyce klinicznej. Ten żyjący w symbiozie w błonie śluzowej przewodu pokarmowego drożdżak, nie jest zwykle spotykany w środowisku. Pomiędzy Candida albicans a bakteriami jelitowymi zachowana jest równowaga. Mogą ją zaburzyć pewne czynniki powodując rozprzestrzenianie się Candida albicans w przewodzie pokarmowym.

Candida albicans w organizmie człowieka

Candida albicans występują fizjologicznie w każdym organizmie ludzkim. Zasiedlają naturalnie mikroflorę jamy ustnej, jelita grubego, skóry i pochwy. U zdrowych osób, prowadzących dodatkowo prawidłowy styl życia, drożdżaki te nie wywołują żadnych działań niepożądanych. Są elementem fizjologii i nie wpływają negatywnie na zdrowie. W niektórych przypadkach ich obecność może jednak wywołać szereg patologicznych zmian w ustroju.

Patologiczne działanie Candida albicans

Najczęstszym powodem rozwoju grzybicy są drożdżaki z rodzaju Candida, występujące powszechnie na całym świecie. Znanych jest około 200 gatunków tego rodzaju, w tym 15 gatunków opisano jako chorobotwórcze dla człowieka. Wywołują one choroby zwane kandydozami lub drożdżycami. Kandydozy są zazwyczaj zakażeniami endogennymi. Rozprzestrzenianie się omawianych drożdżaków w organizmie powodują między innymi:

  • terapia antybiotykowa;
  • stosowanie doustnej antykoncepcji i środków immunosupresyjnych;
  • ciąża;
  • nadmierny stres w życiu codziennym;
  • nieprawidłowa dieta, szczególnie ta bogata w konserwanty i sztuczne uzupełniacze;
  • chemioterapia;
  • długotrwałe narażenie na zanieczyszczenia środowiska;
  • uzależnienie od heroiny;
  • operacja przewodu pokarmowego i poważny stan z nią związany.

Zaburzenie homeostazy organizmu i rozprzestrzenienie się tych drożdżaków skutkuje rozwojem kandydozy. Podsumowując, przyczyną rozwoju zakażeń wywoływanych przez Candida albicans jest upośledzenie funkcji układu immunologicznego oraz zakłócenie równowagi w składzie mikroflory organizmu ludzkiego. Najczęściej opisuje się kandydozę jamy ustnej, skóry, pochwy, przełyku, żołądka i jelit czy okolicy odbytu.

Objawy kandydozy

Kandydoza manifestuje się na różne sposoby, w zależności od zajętej okolicy. Przykładowo, w jamie ustnej typowe będą zaczerwienienia z białawymi płytkami i błonami rzekomymi na dziąsłach, zaś w żołądku – nadżerki, błony rzekome i owrzodzenia. Kandydoza okolicy odbytu cechować się będzie przede wszystkim świądem.

Objawy zakażenia Candida albicans mogą obejmować każdy układ. Ze strony układu oddechowego schorzenie manifestuje się katarem siennym, zapaleniem zatok i trudnościami z oddychaniem. Może to przywodzić na myśl zwykłą alergię. Częste są dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak biegunki, wymioty, nudności i inne problemy trawienne.

Jak leczyć zakażenie Candida albicans?

Zgodnie z ogólnie przyjętymi wytycznymi sposób leczenia kandydozy zależy od formy i lokalizacji zakażenia, gatunku grzyba wywołującego zakażenie oraz czynników predysponujących do wystąpienia zakażenia. W leczeniu należy uwzględnić również stan kliniczny pacjenta oraz informacje o wcześniej stosowanych lekach przeciwgrzybiczych. W związku z tym, w pierwszej kolejności należy się upewnić, czy kandydoza jest spowodowana właśnie przez Candida albicans. Jeśli już otrzymamy potwierdzenie, można przystąpić do leczenia.

W celach leczniczych wykorzystuje się farmakoterapię i to właśnie ona jest podstawą likwidacji zakażeń tymi drożdżakami. Sposób podawania leku zależy od jego docelowego miejsca działania. Można stosować czopki, tabletki doustne oraz szampony do owłosionej skóry głowy. Ponadto często preparaty mają formę maści czy kremów.

Czas trwania zależy głównie od tego, która okolica ciała została zakażona. Przykładowo, leczenie przełyku trwa 2-3 tygodnie, zaś leczenie gardła – od tygodnia do dwóch. Najdłużej trwa leczenie kandydozy rozsianej, co może wynosić nawet kilka miesięcy.

Dieta przy zakażeniu Candida albicans

W trakcie leczenia kandydozy nie bez znaczenia pozostaje również dieta. Należy wystrzegać się spożywania serów pleśniowych, konserwantów i cukrów prostych. Wskazane jest zaś spożywanie kwaśnych pokarmów i picie dużej ilości wody. Dodatkiem może być olejek z oregano, który wykazuje działanie przeciwgrzybicze.

Polecane produkty

Probiotyki
Probiotyki od bioalgi zawierają aż 150 milionów wyselekcjonowanych, naturalnych i żywych szczepów bakterii. Uzupełniają dietę w składniki probiotyczne i roślinne takie jak Lactobacillus Sporogenesis (Bacillus Coagulans), Lactobacillus Acidophilus, ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Staniszewska M., Bondaryk M., Piłat J., Siennicka K., Magda U., Kurzątkowski W., Czynniki zjadliwości Candida Albicans, Przegląd Epidemiologiczny, 66/2012.
  2. Staniszewska M., Bondaryk M., Kowalska M., Magda U., Łuka M., Ochal Z., Kurzątkowski W., Patogeneza i leczenie zakażeń Candida Spp., Postępy Mikrobiologii, 3/2014.
  3. Paczkowska I., Wójtowicz A., Malm A., Wybrane aspekty farmakoterapii kandydoz, Farmakologia Polska, 8/2010.
  4. Rogalski P., Kandydoza przewodu pokarmowego – fakty i mity, Gastroenterologia Kliniczna, 3/2010.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami