Metaliczny posmak w ustach

Metaliczny posmak w ustach

Metaliczny posmak w ustachMetaliczny posmak w ustach może mieć różne przyczyny. Zwykle nie jest groźnym objawem, za to z pewnością nieprzyjemnym.

Przyczyny metalicznego posmaku w ustach

W pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na najprostszą z przyczyn, jaką jest nieodpowiednia higiena jamy ustnej. Często zdarza się, że metaliczny posmak w ustach wynika po prostu z niedokładnego szczotkowania zębów lub pomijania wykonywania tej czynności. Nieodpowiednia higiena przyczynia się do rozwoju próchnicy, grzybicy jamy ustnej czy infekcji dziąseł, co również może być przyczyną omawianego objawu.

Inną przyczyną jest stosowanie niektórych leków, najczęściej w przebiegu terapii chorób onkologicznych oraz w trakcie antybiotykoterapii. Objaw ten może wystąpić po chemioterapii czy radioterapii, wówczas znika samoistnie po pewnym czasie.

Metaliczny posmak w ustach jest także nietypowym objawem ciąży. Nie występuje często, jednak może wiązać się z poczęciem, ponieważ w organizmie kobiety następuje wiele zmian w gospodarce hormonalnej.

Zdarza się jednak, że metaliczny posmak w ustach jest efektem rozwoju poważniejszych chorób takich jak:

  • infekcje górnych dróg oddechowych;
  • schorzeń onkologicznych;
  • chorób autoimmunologicznych;
  • alergie;
  • sarkoidoza;
  • niewydolność nerek;
  • demencja.

Chorób w przebiegu których dochodzi do pojawienia się charakterystycznego posmaku jest znacznie więcej. Nie należy jednak popadać w panikę w momencie stwierdzenia tego u siebie. Bardzo często bowiem przyczyna nie jest jednak poważna, a podjęcie odpowiednich kroków szybki likwiduje objaw.

Jak pozbyć się metalicznego posmaku w ustach?

Jeśli przyczyną jest nieprawidłowa higiena jamy ustnej wystarczy zapoznać się z metodyką dokładnego szczotkowania zębów oraz sięgnąć pod produkty wspomagające utrzymanie higieny – płyny do płukania jamy ustnej, nici dentystyczne czy szczoteczki do czyszczenia przestrzeni międzyzębowych. Często zdarza się, że metaliczny posmak w ustach występuje pomimo prawidłowego szczotkowania zębów. Należy wówczas wiedzieć, że dolegliwość wiąże się nie tyle z higieną samych zębów, co z językiem, podniebieniem i wewnętrzną powierzchnią policzków. W efekcie należy zadbać również o te struktury jamy ustnej.

Jeśli metaliczny posmak w ustach utrzymuje się mimo prawidłowej higieny jamy ustnej należy zastanowić się czy istnieje możliwość ciąży (w przypadku kobiet). Test ciążowy jest tanim sposobem na sprawdzenie tego stanu.

W przypadku podejrzenia cięższych chorób należy udać się najpierw do lekarza rodzinnego i dentysty, a następnie w razie konieczności do lekarza specjalisty i alergologa. Warto także wykonać podstawowe badanie krwi, które może wskazać na rozwój niektórych chorób. Do lekarza powinny zgłosić się przede wszystkim pacjenci z cukrzycą i chorobami nerek, ponieważ metaliczny posmak w ustach może wskazywać na postępujący rozwój niewydolności nerek.

Domowe sposoby

Wśród domowych sposobów łagodzących ten nieprzyjemny objaw należą:

Warto je wypróbować, ponieważ często przyczynią się do zmniejszenia nasilenia metalicznego posmaku, a w połączeniu z prawidłowym szczotkowaniem zębów mogą całkowicie zlikwidować ten objaw.

Bibliografia

  1. Rutkowska I., Słodko-gorzki smak mistyki. Leksyka zmysłu smaku w dzienniczku św. Faustyny Kowalskiej, Polonia Sacra, 3/2018.
  2. Korzeniowska K., Jankowski J., Cieślewicz A., Jabłecka A., Polekowe zaburzenia i utrata smaku, Farmacja Współczesna, 9/2016.
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina - witaminy i minerały (100% naturalne)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
1 komentuj

Dodaj komentarz

Want to join the discussion?
Nie wahaj się i napisz swoją opinię!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *