Napar z imbiruNapar z imbiru to popularny napój, który można zarówno kupić w sklepie, jak i przyrządzić samodzielnie w domu. Produkt ten doskonale rozgrzewa organizm, a także charakteryzuje się działaniem antybakteryjnym i przeciwwirusowym. Jakie inne właściwości wykazuje napar z imbiru oraz jak najszybciej go przygotować? Oto wskazówki.

Właściwości zdrowotne naparu z imbiru

Imbir to źródło wielu olejków eterycznych, które m.in. warunkują jego walory smakowe. Charakteryzuje się dość ostrym, a jednocześnie odświeżającym i lekko słodkim smakiem. Ze względu na swoją wszechstronność wykazuje szerokie zastosowanie w kuchni Polskiej.

Korzystne właściwości naparu z imbiru biorą się przede wszystkim z jego cennych składników odżywczych. Imbir stanowi bowiem źródło białka roślinnego, błonnika, soli mineralnych tj. żelazo, wapń, magnez. Jednak te największe właściwości zawdzięcza swoim olejkom eterycznym.

Należy zaznaczyć, że napar z imbiru stosowano już w medycynie ludowej jako naturalny preparat na wymioty czy mdłości. Stąd też do dzisiaj kobiety wykorzystują go w początkowej fazie ciąży. Dodatkowo imbir korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Skutecznie pobudza trawienie, zwiększa apetyt, zmniejsza ból brzucha, wzdęcia oraz zaparcia. Należy zaznaczyć, że imbir wykazuje również silne działanie przeciwbakteryjne w stosunku do pałeczki salmonelli oraz pałeczki okrężnicy. W związku z tym doskonale sprawdza się w różnego rodzaju zatruciach układu pokarmowego.

Ponadto napar z imbiru wykazuje również działanie przeciwwirusowe. Działa na patogeny tj. gronkowiec złocisty czy paciorkowiec zieleniejący, a także zwalcza wirusy, które odpowiedzialne są za dużą część przeziębień.

Kolejną ważną cechą naparu jest jego działanie przeciwzapalne, a także przeciwbólowe. Badaniom poddano również jego właściwości przeciwnowotworowe. Odpowiedzialny jest za to głównie gingerol. Napar z imbiru można wykorzystać zarówno w profilaktyce przeciwnowotworowej jak i w trakcie leczenia tej choroby.

Herbata z imbiru bardzo dobrze pobudza krążenie krwi, rozgrzewa organizm oraz poprawia koncentrację.

Ciekawostka

Napar z imbiru oprócz tego, że pobudza krążenie krwi wpływa również na zwiększenie jej przepływu przez narządy płciowe. W związku z tym uznaje się go za naturalny afrodyzjak.

Jak przygotować napar z imbiru?

Napar z imbiru można przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z nich jest zaparzenie zwykłego, nawet sproszkowanego imbiru lub tradycyjną przyprawę.

Innym rozwiązaniem jest również zalanie świeżych rozdrobnionych kłączy imbiru. W celu uzyskania lepszego aromatu napoju warto świeży korzeń imbiru zetrzeć na tarce.

Dodatkowo napar można wykonać zalewając przyprawę mlekiem. Jednym z najbardziej popularnych dodatków do imbiru jest miód, cytryna, goździki, cynamon oraz kardamon.

Komu zaleca się napar z imbiru?

Po napój na bazie imbiru warto sięgać przede wszystkim w przypadku bólu głowy, migren oraz przy występowaniu mdłości. Jest on również często polecany kobietom z bolesnymi miesiączkami. Dodatkowo zaleca się jego stosowanie w przypadku:

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina - witaminy i minerały (100% naturalne)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...