Chlebek bananowy

Chlebek bananowyChlebek bananowy to ciekawy wypiek, który swoją konsystencją przypomina chleb, a smakuje jak ciasto. Przepis ten jest niezwykle łatwy i szybki w przygotowaniu.

Przepis na chlebek bananowy pierwszy raz pojawił się w USA w książce “Balanced Recipes” i od razu zrobił furorę. Nic dziwnego, jest prosty i bardzo smaczny.

Do ciasta najlepiej użyć miękkich i bardzo dojrzałych bananów, na których widać brązowe plamki. Jest to świetny sposób na pozbycie się nadwyżki tych owoców. Banany zawierają wiele witamin i minerałów, szczególnie potasu, który między innymi obniża ciśnienie krwi. Jest to także świetna baza do różnych modyfikacji. Na pewno nie zaszkodzi spróbować dodać do ciasta malin, czekolady czy orzechów laskowych.

Chlebek bananowy świetnie sprawdzi się na śniadanie, podwieczorek czy jako przekąska. Dobrze smakuje z dżemem lub jako dodatek do kawy.

Chlebek bananowy

Składniki:

  • dwa dojrzałe banany
  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki (może być mąka orkiszowa)
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

  1. Dojrzałe banany obrać ze skórki i zmiksować z masłem.
  2. Następnie dodać jajka i dalej miksować.
  3. Dodać cukier oraz mąkę i wciąż miksować.
  4. W trakcie miksowania wsypać sodę oczyszczoną, cynamon i gałkę muszkatołową (opcjonalnie można dodać szczyptę imbiru).
  5. Dobrze wymieszane ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówski.
  6. Następnie wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 50-60 minut.
  7. Co jakiś czas sprawdzać wykałaczką czy ciasto się upiekło.
  8. Wyciągnąć z blaszki i wystudzić.

Smacznego!

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina - witaminy i minerały (100% naturalne)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz błonnik. To źródło minerałów jak cynk, magnez, wapń, żelazo
Zobacz tutaj ...

10 komentarzy:
  1. Aleksandra Bohojło
    Aleksandra Bohojło says:

    Stroniłam od samej nazwy tego dania, aż przygotował je mój syn. Od tej pory chlebek bananowy jest moim ulubionym ciastem, tyle, że w moim przepisie są jeszcze orzechy włoskie. Pychota.

    Odpowiedz
  2. Lu
    Lu says:

    niedawno dowiedziałam się, że chlebek bananowy jest bardziej kaloryczny niż zwykłe pszenne pieczywo i dosładzane pieczywo tostowe. nigdy w ten sposób o tym nie myślałam, a tu takie buty

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *