Ciastka z musli i miodem (przepis)

4.50 avg. rating (77% score) - 2 votes

Ciastka z musli i miodem (przepis)Ciastka z musli i miodem to energetyczny produkt o wysokich wartościach odżywczych. Są one naturalną przekąską, którą w prosty sposób można przygotować samemu w domu. To zdrowy sposób na pozbycie się głodu.

Składniki:

  1. 20 dkg orzechów włoskich.
  2. 20 dkg orzechów laskowych.
  3. 10 dkg żurawiny.
  4. 5 dkg sezamu.
  5. 10 dkg słonecznika.
  6. 4-5 suszonych moreli.
  7. 4 śliwki suszone.
  8. 5 łyżek kopiastych płatków owsianych.
  9. 3 łyżek masła.
  10. 4 łyżek miodu.

Ciastka z musli – przepis i przygotowanie

  1. Na suchej patelni prażymy orzechy i słonecznik.
  2. Po chwili dosypujemy sezam cały czas mieszając. Pilnujemy, aby nasiona i orzechy nie przypaliły się.
  3. Następnie dosypujemy żurawinę, morele oraz płatki owsiane, mieszając bez przerwy.
  4. Dodajemy masło i miód. Mieszamy tak długo, aż masa zacznie brązowieć i kleić się.
  5. Na przygotowany wcześniej papier do pieczenia wykładamy masę i rozwałkowujemy.
  6. Kroimy według naszego uznania.
  7. Tak przygotowane ciastka odstawiamy na kilka godzin.

Ciastka z musli i miodem

Tak przygotowane ciastka z musli możemy spożywać na śniadanie lub jako przekąska między posiłkami. Smacznego!

Polecane produkty:

Olej kokosowy
Olej kokosowy, inaczej nazywany też masłem kokosowym, jest idealnym składnikiem w każdej kuchni. Jego naturalny skład sprawia, że jest trwały i stabilny termicznie, dzięki czemu podczas smażenia nie powstają rakotwórcze substancje.
Zobacz tutaj ...

Dodaj komentarz

5 komentarzy do "Ciastka z musli i miodem (przepis)"

Powiadom o
avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
justa
Gość

świetny przepis 🙂 poszłabym jeszcze o umniejszenie przepisu o masło – zastąpiłabym bananem lub żółtkiem.
pozdrawiam! na pewno kiedyś zgapię 🙂

Iwona
Gość

Takie domowe ciasteczka są super pożywne i mega zdrowe. Idealne, jako przekąska do pracy i dla dzieci – do szkoły. Świetny przepis !

Matka Dietetyczka
Gość

własnoręcznie przygotowane o niebo lepsze niż kupne!:)

Edyta
Gość

Przygotowuję bardzo podobne batony bez pieczenia! Polecam – szybko i smacznie 🙂

Justyna
Gość

Wyglądają pysznie! Jutro robię je swojemu mężowi, jako zdrowa przekąskę. Oboje uwielbiamy takie słodkości. 🙂

wpDiscuz