Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 12 lipca 2025

MorszczukMorszczuk zwyczajny (morszczuk europejski) to popularny gatunek ryby morskiej zaliczanej do rzędu dorszokształtnych. Należy do grona ryb chudych, lekkostrawnych, o niskiej zawartości tłuszczu, a wysokiej białka. W smaku jest lekko maślany, słodkawy, przez co znajduje spore grono zwolenników. Bardzo dobrze komponuje się z wieloma różnymi potrawami.

Morszczuk – charakterystyka

Morszczuka można łatwo odróżnić od innych ryb dzięki cechom jego wyglądu zewnętrznego. Ma wydłużone ciało, dwie płetwy grzbietowe, duży otwór gębowy oraz ostre zęby. Jego skórę pokrywają drobne łuski. Grzbiet przyjmuje kolor od stalowo-szarego do brunatnego, po bokach jest zaś jaśniejszy, przy czym brzuch staje się całkiem jasny, nawet srebrzysto-szary. Dorosłe osobniki mogą osiągać nawet do metra długości i do 10 kg masy ciała.

Morszczuki są rybami aktywnymi porą nocną. Młode żywią się głównie krylem, z kolei dorosłe są drapieżne – polują na mniejsze ryby i kałamarnice. Naturalne środowisko tych zwierząt obejmuje Morze Śródziemne, Morze Czarne oraz Ocean Atlantycki. Żyją na głębokościach od 70 do 1000 m, najczęściej na szelfie kontynentalnym.

Polski wykaz nazw handlowych ryb zawiera aktualnie 13 gatunków morszczuka dopuszczonego do obrotu w Polsce, wliczając w to np. morszczuka europejskiego, morszczuka argentyńskiego, morszczuka kapskiego, morszczuka chilijskiego czy morszczuka północnopacyficznego. Rozróżnienie gatunku jest o tyle istotne, że poszczególne morszczuki różnią się między sobą, wyglądem, smakiem i (co najważniejsze) ceną.

Morszczuk – skład

Morszczuka zalicza się do ryb o bardzo korzystnym składzie odżywczym. Znaleźć w nim można między innymi:

Mięso morszczuka nie zawiera węglowodanów, a kalorie w 100 g wynoszą zaledwie około 80-85 kcal. Co charakterystyczne, zalicza się go do ryb o niskim poziomie zanieczyszczeń, w tym rtęci i dioksyn.

Omega 3

Czy morszczuk jest zdrowy?

Morszczuk uznawany jest za jedną z najzdrowszych ryb dostępnych na polskim rynku. Jest niskokaloryczny, lekkostrawny i chudy, idealny dla osób na diecie redukcyjnej, dbających o poziom tkanki tłuszczowej, a także dla pacjentów z problemami żołądkowo-jelitowymi (w tym przewlekłymi, takimi jak zespół jelita drażliwego czy choroba Leśniowskiego-Crohna).

Nadaje się dla osób aktywnych fizycznie, sportowców, wegetarian, ponieważ stanowi źródło wartościowego białka. Witaminy z grupy B oraz pełen pakiet wysokiej zawartości minerałów sprawiają, że omawiana ryba wspiera układ nerwowy, układ sercowo-naczyniowy oraz układ hormonalny, w tym tarczycę.

Jak przyrządzić morszczuka?

Morszczuk jest jedną z tych ryb, którą można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Można go smażyć na głębokim tłuszczu w panierce lub w cieście, jednak doskonale smakuje także pieczony, smażony saute czy gotowany na parze. Morszczuk, zwłaszcza w formie fileta ze skórą, bardzo dobrze sprawdzi się na grillu.

Jeśli chodzi o przyprawy i produkty podkreślające jego smak, do najbardziej klasycznych zalicza się:

Jeśli natomiast chcemy coś bardziej aromatycznego, możemy zdecydować się na dodatek czosnku, chili, papryki słodkiej lub wędzonej, szafranu. Jeszcze inny przepis obejmuje wykonanie sosu śmietanowego, co idealnie poskreśla smak ryby.

Polecane produkty

Omega 3 – czysty roślinny olej z Pachnotki zwyczajnej
Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Stanowi wsparcie dla mózgu i odpowiada za jego prawidłową pracę. Dodatkowo wspiera odporność
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Waniakowska J., Morszczuk (drobiazg etymologiczny), 2019.
  2. Januszko O., Kałuża J., Znaczenie ryb i przetworów rybnych w żywieniu człowieka – analiza korzyści i zagrożeń, Problemy Nauk Biologicznych, 2/2019.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami