Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 6 października 2025

Infekcje jelitoweInfekcje jelitowe to bardzo szeroka grupa schorzeń wywołanych przez drobnoustroje (bakterie, wirusy, grzyby chorobotwórcze lub pasożyty), które atakują przewód pokarmowy, zwłaszcza jelita. Mogą mieć charakter ostry lub przewlekły i prowadzić do poważnych zaburzeń trawienia. Diagnostyką i leczeniem tego typu problemów najczęściej zajmuje się lekarz gastroenterolog, nierzadko jednak we współpracy z dietetykiem klinicznym lub innymi specjalistami.

Infekcje jelitowe – przyczyny

Mechanizm toksyczny (intoksykacja) powstawania infekcji jelitowych może być bezpośrednim czynnikiem wywołującym objawy chorobowe, a główną przyczyną są tutaj toksyny i enzymy wytwarzane przez drobnoustroje (enterotoksyna gronkowcowa, verotoksyny produkowane przez EHEC, toksyna choleryczna, enterotoksyny LT i ST, toksyna Shiga i wiele innych). Wyróżnia się jednak także mechanizm inwazyjny: drobnoustroje penetrują w głąb śluzówki jelita (Salmonella spp., Shigella spp., EIEC).

Czynnikiem wywołującym infekcje jelitowe mogą być:

  • bakterie, np. Salmonella, E. coli, Campylobacter, Shigella;
  • wirusy, np. rotawirusy, norowirusy;
  • pasożyty, np. Giardia lamblia, tasiemce;
  • grzyby – rzadziej, ale mogą występować u osób z obniżoną odpornością;
  • toksyny, np. jad kiełbasiany, toksyny gronkowca obecne w zepsutych produktach spożywczych.

Najczęściej jednak diagnozuje się infekcje bakteryjne, a w sezonie jesienno-zimowym również infekcje wirusowe. Zawsze należy też dokładnie zdiagnozować pacjenta, aby odróżnić infekcje jelitowe od przewlekłych, nieswoistych chorób zapalnych jelit, takich jak choroba Leśniowskiego-Crohna czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Mogą one dawać zbliżone objawy.

Infekcje jelitowe – objawy

Infekcje jelitowe mogą mieć różnorodny obraz kliniczny. Jednak najczęściej obserwuje się u pacjenta następujące dolegliwości:

Objawy ogólnoustrojowe, niezwiązane bezpośrednio z jelitami, takie jak suchość w ustach, ciemny mocz, zawroty głowy, zmęczenie, złe samopoczucie, są z reguły skutkami odwodnienia przy biegunkach i/lub wymiotach.

Infekcje jelitowe – leczenie

Jeśli tylko istnieje taka możliwość, należy wdrożyć leczenie przyczynowe infekcji jelitowej. Dla przykładu przy zakażeniach bakteryjnych pacjent powinien otrzymać antybiotyk, a jego dobór może być pokierowany zarówno zebranym wywiadem zdrowotnym, obserwowanymi objawami klinicznymi, jak i posiewem bakteriologicznym, co pozwala najdokładniej zidentyfikować szczepy bakterii i dobrać pod to leki.

Z kolei przy infekcjach toksycznych konieczne czasami jest płukanie żołądka,. Jednak gdy toksyny rzeczywiście przedostaną się już do jelit, jest to raczej nieskuteczne. Przy infekcjach jelitowych w większości przypadków bardzo dobrze sprawdzają się domowe metody wspierania swojego ciała, takie jak:

  • nawadnianie organizmu – zdecydowana podstawa, aby szybciej pozbyć się dolegliwości oraz nie dopuścić do odwodnienia. Należy pić wodę, napary ziołowe, elektrolity, buliony. Lepiej unikać przy tym kawy i słodzonych, zwłaszcza gazowanych napojów;
  • dieta lekkostrawna – która uzupełni niedobory pokarmowe, ale nie obciąży nadmiernie układu pokarmowego. Należy unikać przede wszystkim fast-foodów, tłustych potraw, nabiału czy surowych warzyw. Bardzo dobrze sprawdzą się natomiast: ryż biały, białe pieczywo, marchew, ziemniaki i inne gotowane warzywa, buliony, banany, jabłka, chude mięso;
  • probiotykoterapiaprobiotyki wesprą naturalną mikroflorę jelitową, co jest niezmiernie ważne zwłaszcza przy infekcjach bakteryjnych leczonych antybiotykoterapią;
  • napary ziołowe – z mięty pieprzowej, rumianku, szałwii, które złagodzą stany zapalne układu pokarmowego, zmniejszą intensywność odczuwanych dolegliwości oraz poprawią ogólne samopoczucie;
  • węgiel aktywny – można kupić go w każdej aptece. Zmniejsza lub likwiduje zwłaszcza biegunki lub wymioty;
  • odpoczynek – zainfekowany organizm potrzebuje czasu na regenerację.

Do lekarza należy udać się wówczas, gdy objawy utrzymują się powyżej 3-4 dni, nie mają tendencji do słabnięcia lub wręcz się nasilają, towarzyszą im niepokojące dolegliwości (np. krew w kale, gorączka powyżej 39 stopni C, krew w wymiocinach, silne bóle brzucha).

Polecane produkty

Olej z czarnuszki w kapsułkach 100% naturalny
Oryginalny olej z czarnuszki egipskiej (Nigella sativa) wspiera odporność, układ pokarmowy i zdrowie skóry. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i antyoksydacyjne. Źródło cennych kwasów tłuszczowych i tymochinonu.
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Bartnik W., Zakażenia i nieswoiste zapalenia jelit, Gastroenterologia Kliniczna, 2/2013.
  2. Szczeklik A., Choroby wewnętrzne, Wydawnictwo Medycyna Praktyczna, Kraków 2006.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami