Aktualizacja: 6 października 2025
Infekcje jelitowe to bardzo szeroka grupa schorzeń wywołanych przez drobnoustroje (bakterie, wirusy, grzyby lub pasożyty), które atakują przewód pokarmowy, zwłaszcza jelita. Mogą mieć charakter ostry lub przewlekły i prowadzić do poważnych zaburzeń trawienia. Diagnostyką i leczeniem tego typu problemów najczęściej zajmuje się lekarz gastroenterolog, nierzadko jednak we współpracy z dietetykiem klinicznym lub innymi specjalistami.
Infekcje jelitowe – przyczyny
Mechanizm toksyczny (intoksykacja) powstawania infekcji jelitowych może być bezpośrednim czynnikiem wywołującym objawy chorobowe, a główną przyczyną są tutaj toksyny i enzymy wytwarzane przez drobnoustroje (enterotoksyna gronkowcowa, verotoksyny produkowane przez EHEC, toksyna choleryczna, enterotoksyny LT i ST, toksyna Shiga i wiele innych). Wyróżnia się jednak także mechanizm inwazyjny: drobnoustroje penetrują w głąb śluzówki jelita (Salmonella spp., Shigella spp., EIEC).
Czynnikiem wywołującym infekcje jelitowe mogą być:
- bakterie – np. Salmonella, E. coli, Campylobacter, Shigella;
- wirusy – np. rotawirusy, norowirusy;
- pasożyty – np. Giardia lamblia, tasiemce;
- grzyby – rzadziej, ale mogą występować u osób z obniżoną odpornością;
- toksyny – np. jad kiełbasiany, toksyny gronkowca obecne w zepsutych produktach spożywczych.
Najczęściej jednak diagnozuje się infekcje bakteryjne, a w sezonie jesienno-zimowym również wirusowe. Zawsze należy też dokładnie zdiagnozować pacjenta, by odróżnić infekcje jelitowe od przewlekłych, nieswoistych chorób zapalnych jelit, takich jak choroba Leśniowskiego-Crohna czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Mogą one dawać zbliżone objawy.
Infekcje jelitowe – objawy
Infekcje jelitowe mogą mieć różnorodny obraz kliniczny, jednak najczęściej obserwuje się u pacjenta następujące dolegliwości:
- biegunka – wodnista, śluzowa lub krwawa, która może występować kilka razy dziennie. Tym samym znacząco zwiększa ryzyko odwodnienia, co wpływa już negatywnie na gospodarkę wodno-elektrolitową oraz na cały organizm;
- bóle brzucha – o charakterze skurczowym, nasilające się zwłaszcza po spożyciu posiłku;
- nudności i wymioty – szczególnie przy infekcjach wirusowych;
- gorączka – często towarzyszy infekcjom bakteryjnym, przy pozostałych infekcjach też może występować, lecz z reguły jest niższa;
- uczucie osłabienia – jako konsekwencja odwodnienia i utraty elektrolitów;
- utrata apetytu – jako że organizm reaguje obronnie na obecność patogenów;
- wzdęcia i gazy – mogą pojawić się przy zaburzeniach flory jelitowej.
Objawy ogólnoustrojowe, niewiązane bezpośrednio z jelitami, takie jak suchość w ustach, ciemny mocz, zawroty głowy, zmęczenie, złe samopoczucie, są z reguły skutkami odwodnienia przy biegunkach i/lub wymiotach.
Sposoby na infekcje jelitowe
Jeśli tylko istnieje taka możliwość, należy wdrożyć leczenie przyczynowe infekcji jelitowej. Dla przykładu przy zakażeniach bakteryjnych pacjent powinien otrzymać antybiotyk, a jego dobór może być pokierowany zarówno zebranym wywiadem zdrowotnym, obserwowanymi objawami klinicznymi, jak i posiewem bakteriologicznym, co pozwala najdokładniej zidentyfikować szczepy bakterii i dobrać pod to leki. Z kolei przy infekcjach toksycznych konieczne czasami jest płukanie żołądka, jednak gdy toksyny rzeczywiście przedostaną się już do jelit, jest to raczej nieskuteczne. Przy infekcjach jelitowych w większości przypadków bardzo dobrze sprawdzają się domowe metody wspierania swojego ciała, takie jak:
- nawadnianie organizmu – zdecydowana podstawa, aby szybciej pozbyć się dolegliwości oraz nie dopuścić do odwodnienia. Należy pić wodę, napary ziołowe, elektrolity, buliony. Lepiej unikać przy tym kawy i słodzonych, zwłaszcza gazowanych napojów;
- dieta lekkostrawna – która uzupełni niedobory pokarmowe, ale nie obciąży nadmiernie układu pokarmowego. Należy unikać przede wszystkim fast-foodów, tłustych potraw, nabiału czy surowych warzyw. Świetnie sprawdzą się natomiast: ryż biały, białe pieczywo, marchew, ziemniaki i inne gotowane warzywa, buliony, banany, jabłka, chude mięso;
- probiotykoterapia – probiotyki wesprą naturalną mikroflorę jelitową, co jest niezmiernie ważne zwłaszcza przy infekcjach bakteryjnych leczonych antybiotykoterapią;
- napary ziołowe – z mięty pieprzowej, rumianki, szałwii, które złagodzą stany zapalne układu pokarmowego, zmniejszą intensywność odczuwanych dolegliwości oraz poprawią ogólne samopoczucie;
- węgiel aktywowany – można kupić go w każdej aptece. Zmniejsza lub likwiduje zwłaszcza biegunki lub wymioty;
- odpoczynek – zainfekowany organizm potrzebuje czasu na regenerację.
Do lekarza należy udać się wówczas, gdy objawy utrzymują się powyżej 3-4 dni, nie mają tendencji do słabnięcia lub wręcz się nasilają, towarzyszą im niepokojące dolegliwości (np. krew w stolcu, gorączka powyżej 39 stopni C, krew w wymiocinach, silne bóle brzucha).
Bibliografia
- Bartnik W., Zakażenia i nieswoiste zapalenia jelit, Gastroenterologia Kliniczna, 2/2013.
- Szczeklik A., Choroby wewnętrzne, Wydawnictwo Medycyna Praktyczna, Kraków 2006.
Zostaw komentarz