Karnozyna
Karnozyna należy do podstawowych dipeptydów i zarazem jest głównym niebiałkowym związkiem zawierającym azot w mięśniach szkieletowych kręgowców. Działa antyoksydacyjnie, oczyszcza organizm z toksyn oraz wspiera [...]
Patogeneza
Patogeneza to termin odnoszący się do elementów i środków wpływających na powstanie i rozwój choroby. Jednocześnie jest ona działem patologii odpowiedzialnym za badanie powstawania i [...]
Układ dopaminergiczny
Układ dopaminergiczny to zbiór następujących struktur i związków: neurony dopaminergiczne, tkani nerwowe wrażliwe na działanie dopaminy, dopamina, receptory dopaminergiczne. Podstawową rolą tego układu jest kontrola [...]
Starzenie się organizmu
Starzenie się organizmu jest naturalnym, fizjologicznym procesem, któremu nie jesteśmy w stanie zapobiec. Można jedynie go opóźniać poprzez korzystanie z rozwiązań medycyny estetycznej, dbając o [...]
Gospodarka hormonalna
Gospodarka hormonalna to szerokie pojęcie odnoszące się do całości hormonów obecnych w organizmie człowieka. Za ich wydzielanie odpowiadają ważne narządy wewnątrzwydzielnicze (dokrewne), a niekiedy także [...]
Olejek majerankowy
Olejek majerankowy znajduje zastosowanie zarówno w przemyśle spożywczym, jak i w medycynie alternatywnej czy kosmetologii. Wykazuje działanie antyseptyczne, przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe, podobnie jak olejek cynamonowy [...]
Chromosom
Chromosom to forma organizacji materiału genetycznego znajdującego się wewnątrz każdej komórki. Przed podziałem komórki ilość zawartego w niej DNA ulega podwojeniu, a nici – silnemu [...]
Mózg
Mózg (łac. cerebrum) człowieka to niezwykle ważny narząd zlokalizowany wewnątrz czaszki, należący do ośrodkowego układu nerwowego. To właśnie on odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu [...]
Dendryt
Dendryt to charakterystyczna wypustka nerwowa, którą posiada każda komórka nerwowa (zwana neuronem). Dendryty, w zależności od lokalizacji i funkcji neuronu, mogą występować pojedynczo lub w [...]
HSV
Wirus HSV (herpes simplex virus) to wirus opryszczki występujący w dwóch serotypach – HSV-1 oraz HSV-2. Zakażenie typem pierwszym prowadzi do zapalenia spojówek, śluzówki jamy [...]
Fenyloketonuria
Fenyloketonuria to rzadka choroba związana z błędnym metabolizmem aminokwasów, zwłaszcza fenyloalaniny. W Polsce częstotliwość jej występowania szacuje się na poziomie 1:7000 żywych urodzeń. W pierwszych [...]
Upadek mięśniowy
Upadek mięśniowy to charakterystyczne zjawisko raczej dobrze znane sportowcom i osobom regularnie aktywnym fizycznie. Mówimy o nim wówczas, gdy nie jesteśmy w stanie wykonać kolejnego [...]
Bardzo ostra przyprawa
W każdej kuchni, w której praktykuje się eksperymentowanie z przepisami, powinna znaleźć się choć jedna bardzo ostra przyprawa. Stosowana w umiarkowanych ilościach nie tylko wzbogaci [...]
Stwardnienie zanikowe boczne
Stwardnienie zanikowe boczne (SLA, łac. sclerosis lateralis amyotrophica) należy do grona chorób neuronu ruchowego i wykazuje postępujący charakter. Jej przyczyny wciąż nie zostały poznane, w [...]
Suplementacja witaminy D
Suplementacja witaminy D jest w dzisiejszych czasach mocno nagłośnionym tematem. Z jej niedoborami wiąże się wiele problemów zdrowotnych. Niestety, nie możemy uzupełnić poziomu witaminy D [...]
Trauma
Trauma to stan psychiczny spowodowany działaniem negatywnych czynników zewnętrznych, prowadzący jednocześnie do głębokich zmian w funkcjonowaniu człowieka. Nie jest to choroba lecz uraz emocjonalny. Dolegliwość [...]
Glutaminian sodu
Glutaminian sodu to syntetyzowany przez człowieka związek chemiczny niezwykle często spotykany w gastronomii. Dodawany jest do żywności celem wytworzenia smaku umami oraz wzmocnienia odczucia słoności. [...]
Cysteina
Cysteina (skrót: Cys lub C) to organiczny związek chemiczny będący aminokwasem endogennym. Oznacza to, że organizm człowieka jest w stanie samodzielnie syntezować jego niezbędne ilości, [...]
Akson
Akson (inaczej: neuryt) to wypustka nerwowa wychodząca z ciała komórki nerwowej, czyli neuronu. Odpowiada głównie za przewodzenie sygnałów i bodźców nerwowych pochodzących z wnętrza komórki, [...]
Umami
Umami to dodatkowy, piąty smak wyodrębniony przez naukowców, odczuwalny przez każdego człowieka. Pozostałymi smakami są słodki, słony, kwaśny oraz gorzki. W praktyce smak umami bardzo [...]