Acerola
Acerola

Aktualizacja: 27 września 2022

Bardzo ostra przyprawaW każdej kuchni, w której praktykuje się eksperymentowanie z przepisami, powinna znaleźć się choć jedna bardzo ostra przyprawa. Stosowana w umiarkowanych ilościach nie tylko wzbogaci i podkreśli smak licznych potraw, ale i wpłynie pozytywnie na zdrowie. Sięganie po ostre przyprawy poleca się szczególnie w okresie jesienno-zimowym, aby rozgrzać od wewnątrz organizm.

Bardzo ostra przyprawa – jaka?

Poniżej przedstawiono i scharakteryzowano najpopularniejsze, bardzo ostre przyprawy wykorzystywane w kuchni.

Papryczka chili

Wyróżnia się wiele odmian papryczek chili, jednak to właśnie Carolina Reaper została w 2007 roku wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa jako najostrzejsza papryka na świecie. Równie ostrymi odmianami są: Naga Morich, Bhut Jolokia i Trinidad Scorpion. Choć w pewnych ilościach mogą być stosowane jako dodatek do dań, zwłaszcza w kuchni indyjskiej, na ogół znajdują zupełnie inne przeznaczenie. Mogą być wykorzystywane np. jako produkt do stworzenia broni, w tym gazów pieprzowych. Za odczuwanie ostrości odpowiada kapsaicyna mierzona w jednostce SHU. Dla porównania, papryczka jalapeno posiada 2,5 tys. SHU, zaś ziarenka pieprzu czarnego około 100-500 SHU. Na co dzień w domowej kuchni można wykorzystywać papryczkę jalapeno, habanero, piri piri czy tabasco.

Papryczki chili są niezwykle bogate w witaminę C, witaminę A, witaminy z grupy B, żelazo, magnez, potas i mangan. Ze względu na wysoką zawartość kapsaicyny przyczyniają się do poprawy metabolizmu i skutecznego spalania tłuszczu. Ponadto kapsaicyna ma właściwości przeciwzapalne oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.

Pieprz czarny

Także w przypadku pieprzu wyróżnić można wiele rodzajów. To przyprawa, która znajduje się w każdym domu. Mowa głównie o pieprzu czarnym, choć dużą popularnością cieszy się również pieprz ziołowy czy pieprz biały. Za najostrzejszy rodzaj pieprzu uznaje się Lampung, a za odczuwanie ostrości odpowiada piperyna. Wykazuje ona właściwości oczyszczające, antyoksydacyjne oraz delikatnie przeczyszczające. Korzystnie wpływa na metabolizm oraz przemianę materii, rozgrzewając organizm oraz chroniąc przed spadkiem odporności.

Pieprz czarny bardzo dobrze komponuje się z każdego rodzaju potrawami – zupami, rybami, mięsami, owocami morza czy przystawkami. Bardziej odważne osoby dodają go nawet do kawy. Pieprz jest bardzo zdrowy i w przeciwieństwie do popularnej soli nie można go przedawkować w codziennej diecie. Kolejna bardzo ostra przyprawa z tego gatunku to pieprz cayenne.

Inne ostre przyprawy

Mniej ostrymi przyprawami od chili czy pieprzu są także:

  • imbir – zawiera w składzie gingerol i zinferon, którym zawdzięcza działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne oraz odkażające. Obniża poziom cholesterolu we krwi, wspomaga trawienie białek oraz zwalcza mdłości. Idealnie komponuje się z zupami, mięsami i owocami morza zwłaszcza w kuchni azjatyckiej;
  • kurkuma – bogata w kurkuminę, związek o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym. Świetnie leczy niestrawność i zmniejsza intensywność objawów reumatyzmu;
  • czosnek – dla niektórych osób ostrą przyprawą jest również czosnek, źródło naturalnych antybiotyków. Także on wykazuje niezwykłą uniwersalność w kuchni. Dodatkowo wzmacnia odporność, udrażnia drogi oddechowe, zmniejsza ból gardła czy poprawia trawienie.

Każda bardzo ostra przyprawa (i ta nieco mniej ostra) powinna być stosowana z umiarem. Bardzo łatwo można przesadzić z jej dodatkiem, psując tym samym całe danie.

Bardzo ostra przyprawa – przeciwwskazania

W niewielkich dawkach ostre przyprawy wpływają korzystnie na zdrowie. W większych jednak nie są polecane każdemu. Szczególnie osoby z poważnymi i przewlekłymi problemami układu pokarmowego powinny zachować ostrożność (np. zgaga, zespół jelita drażliwego czy wrzody żołądka). Ostre przyprawy nasilają również przebieg wielu chorób dermatologicznych, w tym trądziku. Ograniczyć je powinny kobiety karmiące piersią.

Jak złagodzić pieczenie po ostrym jedzeniu?

Może się okazać, że przypadkowo dodaliśmy do potrawy zbyt dużą ilość ostrych przypraw. Takie danie wciąż można uratować, w zależności od rodzaju – dodając śmietanę, bulion lub śmietankę, zagęszczając mąką bądź dorzucając do całości ziemniaki. Po spożyciu ostrej przyprawy naturalnym odruchem jest natomiast sięgnięcie po szklankę wody. To błąd, ponieważ woda jedynie zaostrza ostry smak, rozprowadzając go po całej jamie ustnej. Lepszym rozwiązaniem będzie wypicie szklanki chłodnego mleka lub soku pomarańczowego.

Polecane produkty

Olej z czarnuszki w kapsułkach 100% naturalny
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Woźniak M., Siudem P., Paradowska K., Właściwości przeciwutleniające oraz zawartość kapsaicynoidów w wybranych przyprawach z dodatkiem ostrej papryki, dostępnych na polskim rynku, Żywność, Nauka, Technologia, Jakość, 4/2020.
  2. Orkusz A., Bogacz-Radomska L., Znaczenie przypraw w żywieniu człowieka, Nauki Inżynierskie i Technologie, 4/2017.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami