Miażdżyca

Miażdżyca

MiażdżycaMiażdżyca stanowi przewlekły proces zapalny dotyczący aorty i tętnic średniej wielkości (wieńcowe, szyjne, biodrowe bądź nerkowe). Innymi słowy odnosi się do elastycznych tętnic i dużych tętnic mięśniowych. Czynniki ryzyka choroby wiążą się głównie z nieodpowiednim stylem życia, zatem miażdżyca zalicza się do grupy chorób cywilizacyjnych.

Przyczyny miażdżycy

Przyczyną choroby jest gromadzenie się w przestrzeni pomiędzy śródbłonkiem i warstwą mięśniową naczynia najpierw tylko złogów składających się z:

  • makrofagów;
  • lipoprotein o małej gęstości (LDL);
  • komórek piankowatych (makrofagów obładowanych oksydowanymi LDL);
  • pozakomórkowych skupisk cholesterolu.

Powstające w ten sposób i widoczne gołym okiem na wewnętrznej powierzchni naczynia „pasma tłuszczowe” są najwcześniejszą postacią zmian miażdżycowych i znakiem rozpoznawczym miażdżycy w badaniach autopsyjnych. Z czasem do wspomnianych pasm dołączają elementy włókniste tkanki łącznej, które przerastając i otaczając pierwotne ognisko zapalne, separują je od reszty naczynia. Powstająca w ten sposób zaawansowana zmiana miażdżycowa jest określana terminem „blaszka miażdżycowa”. Może się ona wpuklać do światła naczynia i zwężając je, ograniczać przepływ krwi w obszarze za zwężeniem.

Czynniki ryzyka

Do głównych czynników ryzyka rozwoju miażdżycy należą:

  • palenie papierosów;
  • nadmierne spożycie alkoholu;
  • dieta bogata w tłuszcze zwierzęce;
  • nadciśnienie tętnicze;
  • cukrzyca;
  • otyłość;
  • brak aktywności fizycznej i siedzący tryb życia.

Do czynników ryzyka można zaliczyć także wiek i płeć, ponieważ miażdżyca znacznie częściej rozwija się u mężczyzn oraz u osób starszych.

Jak objawia się miażdżyca?

Zaawansowane formy miażdżycy charakteryzują się znacznym pogrubieniem błony wewnętrznej w wyniku odkładania się cholesterolu oraz zmian włóknisto-rozplemowych. Powikłania wynikają zarówno z upośledzenia przepływu krwi w narządach, jak też zatorów w tętnicach i naczyniach mikrokrążenia, wywołanych skrzeplinami tworzącymi się na blaszce miażdżycowej.

Zmiany miażdżycowe najczęściej obserwuje się w:

  • aorcie brzusznej i odchodzących od niej tętnicach;
  • tętnicach biodrowych;
  • proksymalnych i środkowych odcinkach nasierdziowych tętnic wieńcowych;
  • tętnicach odchodzących od łuku aorty.

Ponadto aorta piersiowa jest w mniejszym stopniu objęta miażdżycą niż aorta brzuszna. Przewlekłe ograniczenie drożności jednej lub wielu nasierdziowych tętnic wieńcowych przez blaszkę miażdżycową jest przyczyną zespołu znanego jako stabilna choroba wieńcowa.

Zapobieganie

Zapobieganie oraz leczenie miażdżycy opiera się przede wszystkim na zmianie stylu życia, czyli:

  • zaprzestaniu palenia papierosów i spożywania alkoholu;
  • włączeniu aktywności fizycznej do codziennego dnia;
  • stosowaniu odpowiedniej diety;

Zaprzestanie palenia powoduje znamienne obniżenie ryzyka zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych niezależnie od czasu palenia i liczby wypalanych papierosów.
Siedzący tryb życia podwaja ryzyko przedwczesnego zgonu i podwyższa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Unikanie siedzącego trybu życia przez osoby dorosłe może zwiększyć całkowitą długość życia oraz długość życia bez chorób sercowo-naczyniowych. Szacuje się, że trening fizyczny osób chorych zmniejsza ryzyko śmiertelności z powodu miażdżycy aż o 25%. Z kolei odpowiednia dieta powinna ograniczać tłuszcze, zwłaszcza trans i pochodzenia zwierzęcego, a także sól kuchenną. Poszczególne składniki odżywcze powinny być dostarczane w odpowiednich proporcjach, a podaż kalorii powinna znajdować się pod kontrolą. To szczególnie ważne, ponieważ ryzyko miażdżycy zwiększa się wraz ze wzrostem masy ciała.

Bibliografia

  1. Beręsewicz A., Skierczyńska A., Miażdżyca – choroba całego życia i całej populacji krajów cywilizacji zachodniej, Choroby Serca i Naczyń, 1/2006.
  2. Kucharska E., Miażdżyca tętnic – wybrane aspekty, Przegląd Lekarski, 7/2014.
  3. Pasierski T., Gaciong Z., Rozwój i regresja miażdżycy.
  4. Skrzypek A., Szeliga M., Stalmach-Przygoda A., (i inni), Analiza stylu życia oraz czynników ryzyka miażdżycy występujących u studentów wybranych uczelni w Krakowie, Przegląd Lekarski, 5/2016.
Omega 3 - czysty roślinny olej z Pachnotki zwyczajnej
Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Jest on pozyskiwany z rośliny o nazwie Perilla frutescens.
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Want to join the discussion?
Nie wahaj się i napisz swoją opinię!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *