Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 30 lipca 2025

Gotowanie na parzeGotowanie na parze to prosty, smaczny i niezwykle zdrowy sposób na przyrządzanie posiłków. Nie tylko są one wówczas lekkostrawne, ale nie dochodzi do utraty cennych składników odżywczych, co może mieć miejsce np. podczas gotowania produktów w wodzie. Warto więc wprowadzić tego typu obróbkę termiczną do swoich codziennych nawyków kulinarnych.

Na czym polega gotowanie na parze?

Gotowanie na parze to z całą pewnością jedna z najzdrowszych metod przygotowywania posiłków. Ceni się ją tym bardziej współcześnie, ponieważ coraz więcej osób przykłada rosnącą wagę do zdrowego odżywiania się i do zdrowych sposobów przyrządzania posiłków. Metoda ta polega na wykorzystaniu gorącej pary wodnej do obróbki termicznej żywności, bez bezpośredniego kontaktu jej z wodą. Dzięki temu potrawy zachowują więcej witamin, minerałów i naturalnego smaku. Są też pozbawione nadmiernej ilości wody, która czasem może przenikać do jedzenia.

Podczas gotowania na parze woda w dolnym naczyniu zostaje doprowadzona do wrzenia. Para wodna unosi się i otacza produkty umieszczone na sitku lub w specjalnym koszyku (aby było to maksymalnie wygodne, warto zaopatrzyć się w specjalny garnek do gotowania na parze). Ciepło z pary gotuje jedzenie równomiernie i delikatnie. Nie jest to wysoce czasochłonne, jak wydaje się wielu osobom.

Gotowanie na parze – zalety

Podstawowymi zaletami gotowania produktów na parze są:

  • oszczędność czasu – dużo urządzeń pozwala na gotowanie wielu produktów jednocześnie, a więc już w jednym garnku i w tym samym czasie można przyrządzić cały wieloskładnikowy obiad bez jednoczesnego mieszania składników, co ma miejsce przy tzw. daniach jednogarnkowych;
  • zachowanie smaku, aromatu i koloru produktów – warzywa są jędrne, a mięso soczyste;
  • brak tłuszczu – nadmiar tłuszczu w codziennej diecie nie jest pożądany, może zwiększać ryzyko licznych problemów zdrowotnych takich jak nadciśnienie tętnicze, miażdżyca czy otyłość. Podczas gotowania na parze do posiłku nie trzeba dodawać ani grama tłuszczu;
  • zachowanie walorów zdrowej żywności –  podczas gotowania na parze nie dochodzi do zniszczenia i usunięcia wartościowych składników odżywczych takich jak witaminy, minerały czy antyoksydanty.

Gotowanie na parze – wady

Warto jednak zaznaczyć, że w niektórych przypadkach gotowanie na parze może mieć swoje wady. Niektóre produkty (np. mięso) mogą wymagać dłuższego czasu obróbki, niż miałoby to miejsce podczas smażenia czy pieczenia. Jeśli nie dodamy do produktów gotujących się na parze żadnych przypraw i ziół, ich smak będzie mdły. Tłuszcz, którego się tutaj nie stosuje, jest bowiem bardzo dobrym nośnikiem smaku. Podczas gotowania na parze należy zachować szczególną ostrożność, ponieważ nieuważne podniesienie pokrywki może doprowadzić do poparzenia się.

Co można gotować na parze?

Na parze gotować można praktycznie wszystko. Zdecydowanie najczęściej są to warzywa, np. marchew, cukinia, kalafior czy brokuł, które następnie można dodać do obiadu. Rekomenduje się spożywanie warzyw przy każdym posiłku. Wartościowe są surowe, np. w formie sałatek lub surówek, jednak bardzo często chcemy urozmaicać dietę. Bardzo dobrze sprawdzi się więc gotowanie warzyw na parze.

Inną grupą produktów są mięso i ryby. Mięso gotowane na parze będzie niezwykle soczyste, ryby zaś zachowają swoją delikatność. Można w ten sposób przyrządzać pulpeciki, filety, kawałki rybne lub nawet ryby w całości.

Gotowanie na parze idealnie sprawdza się przy obróbce owoców morza, kasz, ryżów, a niekiedy nawet do przyrządzania deserów, np. biszkoptów lub owoców. Tak naprawdę ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia. Warto zakupić książkę kucharską zawierającą przepisy na dania gotowane na parze. Z pewnością otworzy to szersze perspektywy w gastronomii każdej osobie, która chce zdrowo i smacznie się odżywiać.

Polecane produkty

Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu …
Zobacz tutaj ...
Chlorella i młody jęczmień – oczyszczanie i odchudzanie
Chlorella i młody jęczmień w postaci sproszkowanego soku to w 100% naturalne produkty wysokiej jakości premium. W połączeniu uzupełniają składniki odżywcze i wspomagają oczyszczanie organizmu z zalegających toksyn …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Basse M., Gotowanie na parze, Encyklopedia Zdrowia, Toruń 2013.
  2. Siostra Maria, Gotuj na parze. Jedz zdrowo, Wydawnictwo Martel, Kalisz 2020.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami