Aktualizacja: 29 sierpnia 2022
Brokuł należy do jednych z najbardziej odżywczych warzyw. Nic dziwnego, bowiem w jego składzie znaleźć można same cenne składniki. To właśnie dzięki nim spożywanie brokułów jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Warunkują dobre widzenie, chronią organizm przed rozwojem nowotworów i zapobiegają anemii. Jak jeszcze brokuły potrafią wpłynąć na nasz organizm? Przyjrzyjmy się im nieco bliżej.
Pochodzenie
Brokuły pochodzą z rejonów Morza Śródziemnego, a dokładnie z terenów Włoch. Co ciekawe to właśnie tam nazywano je kapustą szparagową lub zielonym kalafiorem. Brokuły należą do rodziny kapustowatych, czyli do tej samej co kalafior, brukselka czy jarmuż.
Brokuł – właściwości
Brokuł to doskonałe źródło wielu witamin. Znajdują się w jego składzie m.in. witamina A, C, K oraz witamin z grupy B. Ponadto warzywo to zawiera cenne dla nas składniki mineralne takie jak potas, siarka, żelazo, wapń, magnez, selen, sulforafan, błonnik, kwas foliowy i chlorofil.
W szczególności bardzo cenne są tu dwa minerały – selen i sulforafan. Ten pierwszy zapobiega rakowi prostaty, z kolei sulforafan skuteczny jest w walce z drobnoustrojami wywołującymi wrzody i nowotwory żołądka. Ponadto udrażnia tętnice oraz przywraca im umiejętność samoregeneracji. Dzięki zawartości błonnika pokarmowego, brokuł reguluje procesy trawienne oraz zapewnia uczucie sytości na długi czas. Poprzez takie działanie i swoją niską kaloryczność warzywo to skutecznie wspomaga odchudzanie. Ze względu na dużą ilość chromu w składzie, brokuły zalecane są osobom mającym cukrzycę oraz wysoki poziom cholesterolu. Brokuły skutecznie obniżają poziom kortyzolu (hormonu stresu), który ma działanie kataboliczne na mięśnie oraz powoduje ich ból.
Dzięki obecności w brokule witaminy A, warzywo to korzystnie wpływa na procesy widzenia. Zapobiega także kurzej ślepocie, czyli tzw. słabemu widzeniu po zmroku. Z kolei witamina C zwiększa odporność organizmu oraz poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Ponadto wzmacnia strukturę stawów i sprawia, że stają się bardziej elastyczne. Witamina C jest bowiem niezbędna w procesie syntezy kolagenu, który stanowi główny budulec tkanki chrzęstnej.
Antyoksydanty takie jak witamina A i C usuwają z organizmu wolne rodniki, chroniąc go przed rozwojem chorób nowotworowych oraz spowalniając procesy starzenia. Ze względu na zawartość kwasu foliowego spożywanie brokułów polecane jest kobietom w ciąży. Jest to ważny składnik dla tej grupy kobiet, ponieważ tego rodzaju związek zapewnia prawidłowy rozwój płodu oraz zapobiega jego wadom. Obecny w brokule potas udrażnia naczynia krwionośne co powoduje, że krew znacznie swobodniej w nich przepływa. Efektem jest zmniejszenie ciśnienia. Oprócz tego potas przyspiesza wydalanie sodu z organizmu, co również przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi.
Czy brokuły są dla wszystkich?
Mimo że brokuł zawiera wiele cennych składników odżywczych, jego spożywanie nie jest polecane każdemu. A to ze względu na goitrogeny – związki, które utrudniają wchłanianie jodu. Dlatego też w dużej ilości nie powinny spożywać go osoby posiadające niedoczynność tarczycy. Z częstego spożywania brokułów powinny zrezygnować również osoby borykające się z zapaleniem jelit. Częsta obecność brokułów w diecie może powodować wzdęcia co może pogorszyć samopoczucie i stan chorego.


Spirulina Febico – wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...

Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Sikorska-Zimny K., Wybrane glukozylany i ich pochodne: źródła, właściwości oraz działanie na organizm człowieka, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 1/2016.
- Kozłowicz K., Góral D., Kluza F., Jabłońska-Ryś E., Zalewska-Korona M., Wójtowicz A., Góral M., Wpływ obróbki cieplnej na barwę i właściwości antyoksydacyjne róż i łodygi brokułu, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 590/2017.
Uwielbiam brokuły! Na szczęście nie mam żadnych dolegliwości, które by mi nie pozwalały ich jeść!
Dziala przeciwrakowo!!!!, bardzo wazne: gotować go na pòł surowo!!!
Uwielbiam go pod każdą postacią, moja siostrzenica nazywała go drzewo dinozaura 😉
Pomyśleć, że był czas, gdy nie mogłam patrzeć na brokuły. Teraz mogłabym jeść pod każdą postacią. Czy to podgotowane, czy we wszelkich maści sałatkach. 🙂