Suplementy diety
Suplementy diety

Aktualizacja: 18 listopada 2021

Kwas pirogronowyKwas pirogronowy to organiczny związek chemiczny należący do alfa-ketokwasów, będący przejściowym produktem fermentacji alkoholowej węglowodanów. W organizmie człowieka (oraz w innych organizmach żywych) powstaje jako produkt glikolizy, co ma miejsce w cytozolu komórek.

Synteza kwasu pirogronowego

W warunkach beztlenowych, czyli np. w erytrocytach, przekształcenie jednej cząsteczki glukozy do 2 cząsteczek pirogronianu dostarcza 2 ATP i 2 NADH. Następnie pirogronian jest redukowany do mleczanu wskutek działania enzymu dehydrogenazy mleczanowej. W konsekwencji tego procesu następuje odtworzenie NAD+.

Kwas pirogronowy jest powszechnym związkiem występującym w środowisku naturalnym. Można go znaleźć w jabłkach, sfermentowanych owocach czy occie. W budowie cząsteczki omawianego kwasu wyróżniamy trzy atomy węgla. Ogólna budowa zbliżona jest do cząsteczki kwasu mlekowego, z tą różnicą, że kwas pirogronowy posiada grupę ketonową w pozycji alfa zamiast grupy hydroksylowej.

Funkcje kwasu pirogronowego

Kwas pirogronowy pełni w organizmie człowieka ważne funkcje. Są to:

  • uczestniczenie w cyklu kwasu cytrynowego – jest tam ważnym substratem;
  • uczestnictwo w cyklu Krebsa – przyczynia się do tworzenia stałego substratu, jakim jest szczawiooctan;
  • udział w biosyntezie alaniny, czyli ważnego aminokwasu białkowego.

Zastosowanie kwasu pirogronowego

Kwas pirogronowy w ostatnich latach stał się doceniany w kosmetologii. Wykazuje bowiem działanie:

  • keratolityczne – złuszcza naskórek, rozjaśnia przebarwienia;
  • sebostatyczne – reguluje wydzielanie sebum;
  • antybakteryjne;
  • obniżające pH skóry;
  • nawilżające;
  • dermoplastyczne – stymuluje fibroblasty do produkcji kolagenu i elastyny;
  • zmniejszające widoczność zmarszczek i redukujące blizny;
  • redukujące zaskórniki.

Jego wykorzystanie w zabiegach kosmetycznych jest całkowicie bezbolesne i bezpieczne. Mimo stosunkowo łagodnego działania, końcowe efekty są zbliżone prezencją do efektów powstałych wskutek stosowania agresywnych metod złuszczania naskórka. Jako jeden z niewielu związków w kosmetologii może być stosowany w przypadku skóry ze zmianami ropnymi czy siecią rozszerzonych naczynek.

Kwas pirogronowy  – przeciwwskazania

Przeciwwskazaniami do zastosowania kwasu pirogronowego są:

Dla kogo zabiegi z kwasem pirogronowym?

Zabiegi z kwasem pirogronowym zaleca się przede wszystkim posiadaczom skóry tłustej, łojotokowej i skłonnej do wyprysków czy trądziku. Grupą docelową są również osoby dojrzałe, których skóra straciła naturalną jędrność i sprężystość. Kwas pirogronowy, na poziomie mieszka włosowego, wykazuje wysokie właściwości penetracyjne i bakteriostatyczne, dlatego coraz chętniej stosuje się je w zabiegach pielęgnujących skórę głowy i poprawiających kondycję zniszczonych, przetłuszczających się włosów.

Polecane produkty

Olej z czarnuszki w kapsułkach 100% naturalny
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Klonowska J., Epidermoliza jako powikłanie po peelingu 45% kwasem pirogronowym. Opis przypadku, Kosmetologia Estetyczna, 4/2018.
  2. Kapuścińska A., Nowak I., Zastosowanie kwasów organicznych w terapii trądziku i przebarwień skóry, Postępy Higieny i Epidemiologii, 69/2015.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami