Aktualizacja: 24 października 2020
Ten niskowęglowodanowy, ketogeniczny deser pełen jest białka kolagenu, który pomaga poprawić stan skóry, włosów, paznokci, stawów i błony jelitowej. To doskonałe źródło białka dla każdego, kto chce zmniejszyć skutki starzenia się organizmu, wzmocnić swoje stawy i wspomóc leczenie zespołu nieszczelnego jelita.
Korzyści dla zdrowia
Mleko kokosowe zapewnia dużą dawkę przeciwzapalnych trójglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT), które są łatwo metabolizowane przez organizm i wykorzystywane do spalania tłuszczu. Sok z cytryny jest bogaty w witaminę C i bioflawonoidy cytrusowe, które klasyfikowane są jako witamina P.
Połączenie witaminy C i witaminy P przyczynia się do poprawy przepuszczalności głębokich kapilar, co poprawia dostarczanie tlenu do tkanek ciała. Wpływa to również na poprawę produkcji energii i detoks.
Inne korzyści zdrowotne soku cytrynowego obejmują:
Sok z cytryny pomaga zapobiegać powstawaniu kamieni nerkowych. Według popsugar.com “Picie pół szklanki soku z cytryny każdego dnia podnosi poziom cytrynianu w moczu. Badania wykazały, że może to chronić przed kamieniami wapniowymi w nerkach”.
Sok z cytryny możne również pomóc w utracie wagi, ponieważ zawiera pektyny, rozpuszczalny błonnik, który daje uczucie sytości i tym samym hamuje apetyt. Dodatkowo pomaga on zrównoważyć pH organizmu oraz posiada działanie przeciwnowotworowe.
Cytrynowo kokosowy pudding
Ilość osób: 3-5
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 10 minut
Składniki:
- ½ szklanki soku z cytryny
- 3 łyżki żelatyny (wegańskiej)
- 2 szklanki mleka kokosowego organicznego pełnotłustego (w puszce)
- ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- Stewia do smaku
Sposób przygotowania:
- Wlej 1/2 szklanki wody do miski, wsyp żelatynę (bez pestycydów i chemikaliów) i odstaw na kilka minut, aż stanie się miękka i gąbczasta.
- Dodaj sok z cytryny, mleko kokosowe i wanilię.
- Następnie podgrzej mieszaninę żelatyny na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się.
- Gdy żelatyna rozpuści się, zdejmij z ognia i wymieszaj z miodem lub stewią (albo syrop klonowy) wymieszaj trzepaczka wraz z cytrynowo-kokosową mieszaniną.
Powstałą konsystencję podziel na 3-5 małych szklanek i włóż do lodówki aż zastygnie. Powstanie z tego bardzo puszysta masa przypominająca budyń.
Smacznego!
Kolagen bioalgi to aż 97% hydrolizowanego kolagenu o wysokiej biodostępności. Opatentowana formuła przyczynia się do łagodzenia objawów istniejących już chorób stawów, a dodatkowo uzupełnia niedobory kolagenu w organizmie. Wpływa też na stan skóry ...
Zobacz tutaj ...
Kwas hialuronowy decyduje nie tylko o jędrnej i gładkiej skórze, ale także jest głównym składnikiem płynu stawowego i pełni funkcję "smaru" przy wykonywaniu ruchu redukując ból w stawach. Jego głównym zadaniem jest regulacja zawartości wody w przestrzeni
Zobacz tutaj ...
Takiego jeszcze nie jadłam, chętnie skorzystam z przepisu 🙂
Strasznie ciekawe… O połaczeniu kokos-cytryna nie slyszalam, a moje smaki, i jeszcze zdrowe na domiar 🙂
Uwielbiam taki “wynalazki”, zwłaszcza od czasu, kiedy MUSZĘ być na diecie. Fajna skarbnica wiedzy jest tutaj, więc zajrzę ponownie 🙂
A pudding przygotuję, bo jestem ciekawa smaku 🙂
Dzięki za przepis – nie dość, że smaczne i zdrowe, to szybko się robi 😉
Lubię takie desery, chyba czas spróbować czegoś nowego 😉
hmm ja wcinam dużo galaretek – są dostepne bez cukru w sklepach 🙂 też super na włosy i paznokcie działa 🙂
W pierwszej chwili myślałam, że tym puddingiem mam smarować stawy i wydało mi się to dość egzotyczne :D.