Mleko kokosowe – jakie właściwości wykazuje?

Mleko kokosowe - jakie właściwości wykazuje?Mleko kokosowe znalazło zastosowanie w wielu kulturach świata. Jako alternatywa dla tradycyjnego mleka, stanowi obecnie jedno z najlepszych rozwiązań. Mleko kokosowe pozyskiwane z miąższu orzecha kokosowego jest smaczne i posiada wiele cennych wartości odżywczych. W Tajlandii czy Indiach stanowi ono podstawowy składnik kulinarny, a także cenione jest od wielu lat jako panaceum – lek na wszystko. Poznajmy bliżej działanie i zastosowanie mleka kokosowego.

Mleko kokosowe – czym jest?

Mleko kokosowe to nic innego jak płyn lub tzw. sok pozyskiwany jest z wnętrza orzecha kokosowego, który składem przypomina osocze krwi. Najczęściej mleko kokosowe możemy spotkać sklepach, gdzie umieszczane jest w metalowych puszkach. Niestety nie jest to dobre rozwiązanie, ponieważ po dłuższym czasie stania ma ono tendencje do “rozwarstwiania” się tworząc dwie fazy – stałą występującą w postaci proszku oraz płynną w postaci soku.

Mleko kokosowe – właściwości

Skład i kaloryczność mleka kokosowego zależy przede wszystkim od sposobu produkcji oraz od zawartości wody w składzie. Przeciętne zawiera około 70% wody i 30% tłuszczu.

Mleko kokosowe w swoim składzie zawiera witaminę C i witaminy z grupy B m.in. kwas foliowy. Ponadto stanowi źródło wielu składników odżywczych w m.in. związków mineralnych takich jak mangan, miedź, fosfor, magnez, żelazo i selen.

Ze względu na swój cenny skład, mleko kokosowe wykazuje szereg dobroczynnych właściwości na nasz organizm:

1. Reguluje poziom cholesterolu we krwi.

Badania przeprowadzone na temat wpływu oleju kokosowego i mleka kokosowego (posiadają te same kwasy tłuszczowe) na naszą gospodarkę lipidową wykazują, że efektem spożywania obu tych produktów jest spadek cholesterolu LDL oraz trójglicerydów, a także wzrost tego dobrego cholesterolu HDL.

2. Zwiększa metabolizm.

Mleko kokosowe zawiera w swym składzie cenne kwasy tłuszczowe. Ich pozytywne działanie wynika z tego w jaki sposób są one metabolizowane w organizmie (są transportowane do wątroby gdzie zostają przekształcone na czystą energię). Kwasy tłuszczowe pochodzące z orzecha kokosowego zmniejszają nasz apetyt oraz ilość zjadanych kalorii, jednocześnie przyspieszając spalanie tkanki tłuszczowej. Badania wykazują, że spożywanie oleju kokosowego wykazuje pozytywny wpływ na spadek masy ciała (w tym tkanki tłuszczowej w obrębie brzucha). Wyniki tych badań mogą być adekwatne do działania mleka kokosowego, a to ze względu na zawartość w obu produktach tych samych kwasów tłuszczowych.

3. Działanie przeciwzapalnie.

Kwasy tłuszczowe obecne w mleku kokosowym wpływają na wyciszenie stanów zapalnych, które towarzyszą chorobie reumatycznej i innych chorobom autoimmunologicznym.

4. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo

Obecny w mleku kokosowym kwas laurynowy oraz kwasy tłuszczowe wykazują właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Dzięki takiemu działaniu mleko kokosowe wzmacnia barierę ochronną organizmu oraz zapobiega różnego rodzaju infekcjom.

Mleko kokosowe – zastosowanie

1. Mleko kokosowe w kuchni.

Mleko kokosowe posiada szeroki wachlarz zastosowań w kuchni. Bardzo szeroko wykorzystywane jest m.in. do zagęszczania zup czy sosów, którym nadaje charakterystyczny smak i aromat. Łagodzi także smak bardzo intensywnych przypraw. Ponadto mleko kokosowe stosowane jest do różnego rodzaju deserów np. lodów, ciast  czy koktajli.

Może ono również stanowić doskonałą alternatywę dla mleka krowiego w wypiekach różnych ciast czy naleśników. Mleko kokosowe to również bardzo dobre rozwiązanie dla alergików, a także osób, które nie tolerują laktozy w mleku krowim.

2. Mleko kokosowe w kosmetyce.

Mleko kokosowe często używa się również w kosmetologii. Można je wykorzystać w pielęgnacji włosów jako kosmetyk dogłębnie nawilżający. Ponadto bardzo korzystnie działa na samą skórę, łagodząc obecne na niej wykwity oraz redukując zmarszczki.

Polecane produkty:

Olej kokosowy
Olej kokosowy, inaczej nazywany też masłem kokosowym, jest idealnym składnikiem w każdej kuchni. Jego naturalny skład sprawia, że jest trwały i stabilny termicznie, dzięki czemu podczas smażenia nie powstają rakotwórcze substancje.
Zobacz tutaj ...
6 komentarzy:
  1. Kasia
    Kasia says:

    Super! Znam masę przepisów z mlekiem kokosowym, a nawet nie zdawałam sobie sprawy z tego jak jest dobre. Najbardziej zaskoczyły mnie właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *