Acerola
Acerola

Aktualizacja: 10 marca 2022

Jakie produkty zawierają błonnik?Błonnik (ang. fiber) – wiemy, że go potrzebujemy. Jednak nawet, gdy zsumujemy jego ilość w codziennej diecie to wychodzi, że u większości osób występuje niedobór błonnika. Nowa moda na szybkie jedzenie (fast food) spowodowała poważne braki składników odżywczych w organizmie. Zatem jakie produkty zawierają błonnik?

Co to jest błonnik?

Błonnik to część ściany komórkowej, która występuje tylko w owocach, warzywach i zbożu. Wraz z odpowiednią ilością przyjmowania płynów, błonnik odpowiada za szybki transport żywności przez przewód pokarmowy oraz wspomaga jego optymalną pracę. Działa na zasadzie pobierania płynów z organizmu co powoduje, że zwiększa się objętość stolca, dzięki czemu jest on bardziej mokry i nie ma zaparć. Dieta bogata w błonnik może zmniejszyć ryzyko wystąpienia otyłości, cukrzycy, a także chorób serca. Ważne jest, aby zwiększać jego ilość stopniowo, gdy mamy niedobory błonnika i zaczynamy go suplementować.

Zobacz również: Czy napoje gazowane są zdrowe?

Dzienne zapotrzebowanie na błonnik

Zapotrzebowanie na błonnik zależy głównie od wieku i płci:

  • Kobiety: 25 gram;
  • Mężczyźni: 35-40 gram.

W efekcie, bez odpowiedniej ilości błonnika nasz układ trawienny nie funkcjonuje prawidłowo. Zwiększa się również poziom cholesterolu, co może prowadzić do chorób serca oraz zwiększać stany zapalne w organizmie.

Korzyści z przyjmowania produktów z wysoką zawartością błonnika

Dieta bogata w błonnik pomaga obniżyć ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów, a także otyłości, chorób serca, zespołu jelita drażliwego oraz kamieni nerkowych. Niektóre badania wykazują, że błonnik może wpłynąć na złagodzenie objawów u kobiet z PMS oraz tych, które przechodzą właśnie menopauzę.

U osób z chorobami przewodu pokarmowego, błonnik może przyczynić się do złagodzenia objawów, ponieważ wpływa na wzrost dobrych bakterii. Podczas gdy szkodliwe, mogące być źródłem problemów trawiennych, są szybciej wydalane z organizmu.

Zobacz również: Trawienie i suplementacja.

Jakie produkty zawierają błonnik?

W obecnych czasach do dużej ilości przetworzonej żywności, w tym pieczywa i zbóż, dodaje się błonnik. Niestety ten stosowany w tego rodzaju produktach nie jest zdrowy. W rzeczywistości podobnie może być w przypadku popularnych suplementów z błonnikiem. Dlatego należy zwracać uwagę na to jakie produkty przyjmujemy oraz żeby były one nie tylko pełne błonnika, ale również zawierały dużą ilością niezbędnych składników odżywczych. Dodatkowo ważna jest wysoka jakość, o której nie można zapominać.

Istnieje wiele list z żywnością bogatą w błonnik. Poniższa skupia się na naturalnych produktach zawierających błonnik, jak również niezbędnych składnikach odżywczych, które pomagają rozwijać się organizmowi w prawidłowy sposób. Jakie produkty zawierają błonnik? Oto lista:

Owoce bogate w błonnik

  1. Kokos;
  2. Awokado;
  3. Jagody;
  4. Figi;
  5. Gruszka azjatycka.

Warzywa bogate w błonnik

  1. Groszek;
  2. Brukselka;
  3. Karczochy;
  4. Piżmian jadalny;
  5. Dynia żołędziowa;
  6. Rzepa.

Rośliny strączkowe i inne bogate w błonnik

  1. Ciecierzyca;
  2. Czarna fasola;
  3. Fasola limeńska;
  4. Soczewica;
  5. Groch łuskany;
  6. Chlorella;
  7. Spirulina.

Orzechy, ziarna i nasiona bogate w błonnik

  1. Orzechy;
  2. Nasiona lnu;
  3. Komosa ryżowa;
  4. Nasiona Chia.

Zobacz również: Zioła na trawienie – jakie wybrać?

Polecane produkty

Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Bienkiewicz M., Bator E., Bronkowska M., Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej, Problemy Higieny i Epidemiologii, 1/2015.
  2. Bojarska-Hurnik S., Skorupińska A., Błonnik pokarmowy. Rola i znaczenie w diecie, Kosmetologia Estetyczna, 3/2018.
  3. Walczak-Gałęzewska M., Nowrocka M., Pupek-Musialik D., Zastosowanie błonnika w terapii otyłości i zaburzeń czynnościowych przewodu pokarmowego, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 2/2012.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami