Syrop klonowy – czy jest zdrowy?

Syrop klonowy - czy jest zdrowy?Syrop klonowy jest produktem słodzącym, który potocznie nazywany jest Kanadyjskim Płynnym Złotem. Oprócz ciekawych walorów smakowych wyróżnia się dużą zawartością składników odżywczych. Posiada w swym składzie m.in. mangan, cynk, magnez oraz witaminy z grupy B.  Co jeszcze kryje w sobie ten wartościowy produkt oraz jak wpływa na nasze zdrowie? Podpowiadamy.

Syrop klonowy pozyskiwany jest z pnia drzewa klonowego. Od wielu lat wykorzystywany był przez Indian zarówno jako forma żywności jak i produkt typowo leczniczy. Dziś jednak jego produkcja wykorzystuje nowe technologie, które skupiające w sobie procesy zupełnie nieinwazyjne dla natury.

Proces produkcji syropu klonowego

Produkcja syropu klonowego odbywa się w Kanadzie w prowincji Quebec. Początkowo odpowiedzialni byli za nią Indianie, żyjący na obecnych terenach Kanady i całych północnych Stanów Zjednoczonych. Jak już wcześniej wspomniano syrop klonowy pochodzi drzewa klonowego, które posiada różne odmiany m.in. cukrową, srebrzystą, czerwoną i czarną. Cenną informacją jest fakt, że drzewo musi posiadać około 30-40 lat aby mogło być surowcem wykorzystywanym do pozyskiwania syropu klonowego.

Zbiór soku wykonuje się wczesną porą wiosenną, kiedy występują jeszcze roztopy. Jest to najlepszy moment, ponieważ drzewa nie stają się wtedy wysuszone, a smak wydobytego soku jest wówczas najlepszy. Kiedy natomiast drzewa rozwijają swoje pąki smak syropu pogarsza się.

Początkowo syrop klonowy pozyskiwano umieszczając w pniach drzew kraniki, prze które wydobywał się sok. Następnie zebrany sok poddawano procesom odparowywania, a następnie zagęszczenia w wyniku jego podgrzania. Korzystano także z metody na zimno, która polegała na pozostawieniu soku w niskiej temperaturze aż do zamarznięcia. Mimo wszystko obie metody były bardzo czasochłonne.

Po czasie ludność europejska udoskonaliła nieco sposób produkcji syropu. Otrzymywano go więc poprzez długie gotowanie w miedzianych kotłach. Warto zaznaczyć, że obecne metody nie różnią się wiele od tych wcześniejszych. Wykorzystują one nowoczesne sprzęty jednak sama produkcja nie jest w żaden sposób inwazyjna.

Właściwości syropu klonowego

Syrop klonowy posiada wiele cennych dla zdrowia właściwości. Wszystko ze względu na jego bogaty skład. Stanowi bowiem źródło witamin z grupy B (szczególnie witaminy B2), a także związków mineralnych jak: cynk, sód, wapń, potas, żelazo, mangan, a także kwasów fenolowych oraz przeciwutleniaczy.

  • Mangan stanowi składnik ważnego dla organizmu enzymu (dysmutazy ponadtlenkowej), który uczestniczy w procesach neutralizacji wolnych rodników, wpływa także na redukcję cholesterolu.
  • Cynk podnosi odporność organizmu, a także korzystnie wpływa na wygląd skóry dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym.
  • Magnez obecny w syropie klonowym warunkuje prawidłowy wzrost kości, a także odpowiada za właściwie funkcjonowanie układu nerwowego.
  • Związki fenolowe zawarte w syropie, warunkujące barwę oraz aromat rośliny, wykazują właściwości antyoksydacyjne oraz antymutagenne.
  • Regularne spożywanie syropu klonowego jest w stanie zapobiegać miażdżycy – odpowiedzialny jest za to m.in. cynk oraz antyoksydanty.

Zastosowanie syropu klonowego

Sok pozyskiwany z drzewa klonowego wykorzystywany jest nie tylko do produkcji syropu klonowego, ale również stanowi składnik masła, cukierków, cukru. Syrop klonowy zaś można wykorzystać m.in.

  • jako polewy do naleśników, gofrów
  • przyprawę do deserów: ciast i innych wypieków
  • substancję słodzącą do kawy, herbaty, lemoniady
  • jako polewa do mięs takich jak kurczak, wieprzowina

Wskazówka

Prawdziwy syrop klonowy jest płynny, ale gęsty. Jego kolor zaś zależny jest od pory zbierania. Im później jest zbierany tym syrop posiada ciemniejszą barwę. Ma na nią wpływ również sam proces karmelizacji cukru. Syrop jaśniejszy posiada delikatniejszy smak i większą przejrzystość, idealny jest więc do słodzenia. Z kolei ciemniejszy, o bardziej intensywnym smaku, poleca się bardziej do gotowania.

7 komentarzy:
  1. Urszula Oliwek
    Urszula Oliwek says:

    Uwielbiam syrop klonowy. Często używam go do smoothie, naleśników, czy innych racuchów. Nie wiedziałam, że ma aż tyle dobrych właściwości odżywczych dla naszego organizmu. Trzeba tylko własnie uważać, aby nie kupić jakiejś podróby, ja się niestety już raz nacięłam.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *