Aktualizacja: 12 października 2020
Wigilijny bigos z szybkowaru z dodatkiem wędzonych śliwek oraz suszonych grzybów często gości na stołach w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Jest to potrawa bardzo sycąca, a co najważniejsze można ją wykonać nawet tydzień lub dwa wcześniej, nałożyć do uprzednio wyparzonych słoików i pasteryzować.
Wigilijny bigos z szybkowaru
Składniki:
- 2 kg kiszonej kapusty z marchewką
- 5 sztuk dobrej kiełbasy
- około 700 g łopatki
- 6 plasterków wędzonego boczku
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 10 śliwek suszonych
- około 20 sztuk grzybów suszonych
- 330 ml soku pomidorowego (najlepiej domowego)
Przyprawy:
- 6 liści laurowych
- 10 ziarnek ziela angielskiego
- 8 ziarenek pieprzu
- sól do smaku
- pieprz cayenne
- pół łyżeczki brązowego cukru
- 2 łyżki przyprawy do bigosu
- opcjonalnie można dodać kminek
Przygotowanie:
- Kapustę płuczemy pod bieżącą wodą w celu pozbycia się nadmiaru kwasu, a następnie kroimy na drobniejsze kawałki – tak aby wygodniej się jadło.
- Kiełbasę, boczek i łopatkę kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego.
- Cebule kroimy na drobno i dodajemy pod sam koniec smażenia do mięsa wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Grzyby najlepiej namoczyć kilka godzin lub dzień wcześniej. W wodzie (nawet 700 ml), w której moczyły się grzyby, gotujemy je 5 minut, a następnie kroimy na drobno.
Nie wylewamy wody – dodamy ją do podlania naszego bigosu. - Śliwki również kroimy na mniejsze kawałki.
- Do garnka układamy warstwami: kapusta kiszona, mięso, grzyby, śliwki i 1/3 przypraw.
- Wlewamy wodę która została nam z gotowania grzybów, 2 szklanki wody oraz sok pomidorowy. Poziom płynów musi być poniżej poziomu zawartości garnka. Jeżeli bigos wyjdzie za rzadki można zrobić zasmażkę z mąki oraz masła i go zagęścić.
- Zamykamy garnek i stawiamy na kuchenkę. Od momentu kiedy szybkowar się zamknie ogrzewamy bigos na niewielkim ogniu przez 30 minut.
- Po upływie tego czasu zdejmujemy garnek z ognia i czekamy aż sam ostygnie.
Tak przygotowany bigos ewentualnie doprawiamy do smaku, kolejny raz podgrzewamy i dajemy do uprzednio wyparzonych słoików.
Pasteryzujemy około 30 minut i gotowe. Ten krok możemy pominąć jeżeli bigosu nie chcemy przechowywać na dłużej.
Smacznego!
Polecane produkty


Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...

Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Też robiłam bigos ale w wolnowarze 😛
Ja wszystko zamawiam w restauracji, nue mam za grosz talentu ani cierpliwości do gotowania 😉
Takiego sposobu jeszcze nie widziałam
Nie mogę się doczekać świątecznego bigosu – gotuję trochę inaczej, po staropolsku z winem, jałowcem 🙂 Choć ten wygląda mega apetycznie
Fajny przepis 🙂 W tym roku już nie uda się go wykorzystać, ale może za rok spróbuje 🙂