Aktualizacja: 22 lipca 2025
Bulion warzywny to bardzo popularny w kuchni polskiej wywar przyrządzany z różnej mieszanki warzyw. Można na nim gotować zupy oraz inne dania czy sosy. Może mieć właściwości prozdrowotne, zwłaszcza wzmacniające odporność i rozgrzewające. W związku z tym buliony warzywne często są gotowane osobom z przeziębieniem lub grypą.
Spis treści
Bulion warzywny – przepis
Do przyrządzenia najbardziej klasycznej wersji bulionu warzywnego wykorzystuje się najczęściej następujące składniki:
- marchew;
- pietruszka (korzeń);
- seler korzeniowy;
- por;
- cebula, najlepiej opalona na ogniu (np. z wykorzystaniem kuchenki gazowej);
- zioła i przyprawy takie jak lubczyk, natka pietruszki, pieprz, sól, kolendra, liść laurowy, ziele angielskie i inne w zależności od indywidualnych preferencji.
Warzywa należy umyć i obrać, jeśli jest to konieczne. Następnie wszystkie składniki zalewa się wodą i ustawia na kuchence o małym palniku, aby całość mogła powoli się gotować. Z reguły czas gotowania wynosi 1-2 godziny. Alternatywą dla bulionu warzywnego jest bulion mięsny, a więc klasyczny rosół. Różni się on praktycznie wyłącznie tym, że dodaje się do niego mięso, co wymaga także dłuższego gotowania.
Tak naprawdę istnieje jednak wiele wersji bulionów warzywnych, a każdy może modyfikować je zgodnie z własnymi preferencjami. Niektórzy dodają do takiego bulionu dwa grzybki, kawałek białej kapusty lub suszonego pomidora, inni zaś modyfikują dodawane przyprawy.
Zobacz również: Rosół z szybkowaru.
Czy bulion warzywny jest zdrowy?
Bulion warzywny uznawany jest za zdrowy i wartościowy wywar dla ludzkiego organizmu. Jako że jest gotowany na bazie warzyw, zalicza się go do potraw lekkostrawnych, niepowodujących zaburzeń żołądkowo-jelitowych, a wręcz przeciwnie: wspomagających samopoczucie przy ich występowaniu.
Może wspierać nawodnienie organizmu i regulować gospodarkę wodno-elektrolitową, jest też pewnym źródłem witamin. Niektóre przepisy na bulion warzywny, wzbogacone o składniki takie jak czosnek, imbir czy kurkuma mogą dodatkowo wzmacniać odporność. Buliony warzywne spożywane na ciepło mają właściwości rozgrzewające i poprawiają samopoczucie.
Bulion warzywny – przeciwwskazania
Istnieje niewiele przeciwwskazań do spożywania bulionu warzywnego. Tak naprawdę jedynym bezwzględnym jest alergia lub nadwrażliwość na którykolwiek z użytych składników. Konsumenci z chorobami nerek powinni ograniczyć dodatek soli do swojego bulionu, natomiast osoby z przewlekłymi chorobami jelit powinny ograniczyć dodatek warzyw kapustnych, które mogą wywoływać wzdęcia i bóle brzucha. Buliony warzywne są natomiast bezpieczne dla kobiet w ciąży oraz małych dzieci. Stanowią wartościowe uzupełnienie podstawowej diety.
Bulion warzywny czy bulion mięsny?
Bulion warzywny uznawany jest za lżejszy i lepiej strawny, niż bulion mięsny, który jednak mocniej rozgrzewa, dostarcza też więcej białka i kolagenu. Z reguły buliony mięsne są bardziej aromatyczne i intensywne, zawierają też więcej tłuszczu. Po buliony warzywne sięgać mogą weganie i wegetarianie. Zarówno buliony mięsne, jak i warzywne są dobrą bazą pod inne dania, np. kaszotto, risotto, zupy, sosy, mięsa, dania jednogarnkowe. To, po który bulion sięgniemy, zależy wiec od własnych preferencji.


Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...

Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu …
Zobacz tutaj ...

Chlorella i młody jęczmień w postaci sproszkowanego soku to w 100% naturalne produkty wysokiej jakości premium. W połączeniu uzupełniają składniki odżywcze i wspomagają oczyszczanie organizmu z zalegających toksyn …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Stawska E., Stawska L., Królestwo zup, Wydawnictwo Harde, 2024.
- Wierzbicka I., Moc bulionów kolagenowych, 2/2023.
Zostaw komentarz