BrzoskwinieBrzoskwinie należą do najsłodszych i najbardziej lubianych owoców w sezonie letnim. Ich smak i zapach zyskał aprobatę nie tylko przemysłu gastronomicznego, ale również kosmetycznego czy farmaceutycznego.

Uprawa brzoskwiń

Drzewka brzoskwiniowe wymagają korzystnych warunków mikroklimatycznych. Najlepiej rosną i plonują w rejonach, gdzie średnia temperatura wynosi około 8 stopni Celsjusza. Zima powinna być łagodna, wiosna ciepła, a lato długie i słoneczne. Dlatego najwięcej pól uprawnych pod sady brzoskwiniowe znajduje się na zachodzie Polski.

Kolejnym ważnym czynnikiem jest wybór gleby. Musi być ona przepuszczalna, ciepła i głęboka, zaś zupełnie nie sprawdzają się gleby mokre, zimne czy o niskim pH.

Co kryją w sobie brzoskwinie?

Owoce te są niezwykle bogate w minerały i witaminy. Przede wszystkim należy wspomnieć o witaminie A oraz E, które wykazują korzystny wpływ na stan skóry, zwłaszcza dojrzałej. W brzoskwiniach można znaleźć również spore ilości magnezu, cynku, żelaza czy wapnia. Swój pomarańczowy kolor owoce te zawdzięczają natomiast beta-karotenowi, który stanowi między innymi silny przeciwutleniacz.

Sporą część owoców zajmuje woda, dlatego niejednokrotnie podkreśla się soczystość brzoskwiń, zwłaszcza dojrzałych. Posiadają one także dużą ilość węglowodanów. Tuż pod skórką znajduje się duża ilość błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na czynność jelit i zapewnia uczucie sytości.

Zastosowanie brzoskwiń

Brzoskwinie znajdują zastosowanie w wielu dziedzinach przemysłu. Jedną z nich jest kosmetologia i przemysł perfumeryjny. Ekstrakt z brzoskwiń może być stosowany jako dodatek do dezodorantów, perfum, mgiełek do ciała, żeli pod prysznic czy różnego rodzaju kosmetyków – zarówno do skóry, jak i do włosów. Owocowe nuty w kompozycjach zapachowych kosmetyków i perfum należą do jednych z najbardziej cenionych i poszukiwanych.

Szczególnie uwagę należy zwrócić na olej z pestek brzoskwiń, który musi być tłoczony na zimno. Charakteryzuje się bardzo silnym i przyjemnym, owocowym zapachem oraz licznymi właściwościami. Jest bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, co wpływa korzystnie zarówno na stan włosów, jak i skóry czy paznokci. Olejek ten można wykorzystywać do kąpieli oraz przygotowywania domowych kosmetyków.

Równie popularne są w gastronomii, gdzie stanowią składnik zarówno deserów (ciasta, ciastka, lody, cukierki, żelki itd.), jak i dań wytrawnych. W tym drugim przypadku mogą stanowić dodatek do mięs, zup, sałatek, a nawet pizzy. Coraz popularniejsze stają się nalewki z brzoskwiń oraz alkohole o smaku brzoskwiniowym. Brzoskwinie są owocami sycącymi, co oznacza, że zazwyczaj nie da się ich zjeść w dużej ilości. Zwłaszcza, jeśli spożywa się je wraz ze skórką, która posiada błonnik pokarmowy. Mimo dużej słodyczy, brzoskwinie nie są bardzo kaloryczne. Ich kaloryka jest porównywalna do innych polskich owoców dostępnych na rynku. Również wiele środków farmaceutycznych, zwłaszcza dla dzieci, posiada smak i zapach tych cennych owoców.

Owoce te zalicza się do afrodyzjaków, czyli produktów zwiększających libido.

Bibliografia

  1. Buler Z., Przygotowanie gleby, zakładanie i prowadzenie sadu, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach, Skierniewice 2016.
  2. Maciąg M., Maciąg K., Medyczne aspekty kosmetologii i dietetyki, Lublin 2018.
  3. Zielińska J., Leśny M., Ukleja-Sokołowska N., Gawrońska-Ukleja E., Bartuzi Z., Alergia na brzoskwinie – obecny stan wiedzy, Alergia Astma Immunologia, 2/2018.
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina - witaminy i minerały (100% naturalne)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...