Kozie mlekoMleko kozie cieszy się dużą popularnością ze względu na walory smakowe, lekkostrawność, a także działanie prozdrowotne.

Mleko kozie – charakterystyka

Wysokiej jakości mleko kozie powinno charakteryzować się delikatnym smakiem – łagodnie słodkim lub lekko słonym oraz naturalnym zapachem. Zarówno smak, jak i zapach wywołuje skrajne emocje – wyróżnia się zwolenników i przeciwników produktu. Z mleka koziego można wytwarzać sery, jogurty, śmietanę, kefiry, a nawet lody – proces ten jest jednak trudniejszy niż w porównaniu z mlekiem krowim.

Skład

Białka mleka koziego są szybciej i dokładniej trawione przez układ pokarmowy człowieka, z przeciwieństwem do innych rodzajów mleka. W skład białek wchodzą frakcje kazeinowe, wśród których wyróżnia się m.in. białka serwatkowe (do 39% zawartości). Również tłuszcze są lepiej trawione, gdyż wykazują drobniejszą budowę niż cząsteczki w mleku krowim. Z kolei głównym węglowodanem jest laktoza.

Kolejną cechą charakterystyczną jest większa zawartość witamin i składników mineralnych. Wyróżnić można tutaj miedź, cynk, żelazo i mangan, a także tiaminę, ryboflawinę, retinol, niacynę, kalcyferol i kwas pantotenowy. Kozie sery są jednym z bogatszych źródeł wapnia. Wartość energetyczna wyrażana w kcal w 100 gramach tego produktu wynosi około 69 kcal.

Zdrowotne działanie mleka koziego

Białka obecne w mleku kozim charakteryzują się działaniem antybakteryjnym i przeciwnowotworowym, ponieważ biorą udział w apoptozie i przekształcaniu linii komórek nowotworowych. Dodatkowo chronią błony śluzowe dróg pokarmowych przed tworzeniem się wrzodów. Dzięki swoim składnikom, mleko kozie wpływa na dobre samopoczucie, wspomaga walkę organizmu ze stresem oraz ułatwia zasypianie. Do pozostałych funkcji składników mleka koziego można zaliczyć:

  • wspomaganie czynności układu sercowo-naczyniowego;
  • wpływ na proces wzrostu, mineralizacji zębów i kości, prawidłowego widzenia i układu nerwowego;
  • zmniejszanie ryzyka powstawania komórek nowotworowych;
  • podnoszenie odporności błon śluzowych;
  • poprawę wykorzystania przez organizm witaminy D;
  • sprzyjanie wchłanianiu substancji mineralnych.

Niska zawartość frakcji kazeinowych sprawia, że mleko kozie może być dobrym zamiennikiem mleka krowiego w przypadku alergii. Ciekawostką jest, że mleko kozie ulega strawieniu przez człowieka już w ciągu pierwszej godziny po spożyciu, podczas gdy krowie potrzebuje nawet do 4 godzin.

Mleko kozie w kosmetologii

Istnieje wiele kosmetyków na bazie mleka koziego, przede wszystkim przeznaczonych dla skóry suchej i problematycznej. Wykazano, że długotrwałe użytkowanie takich kosmetyków na skórę i włosy zwiększa ich nawilżenie i miękkość. Mleko ma stosunkowo obojętne pH, dlatego nie powoduje podrażnień skóry, niekiedy może być stosowane nawet przez osoby z alergiami czy łuszczycą. Kosmetyki takie można wykonać również samodzielnie w warunkach domowych, np. dodając odrobinę mleka do gotowej lub wykonanej wcześniej maseczki. Produkt można także stosować w formie okładów. W tym przypadku wystarczy płatek kosmetyczny zamoczyć delikatnie w mleku kozim, a następnie przyłożyć na cerę.

Podsumowanie

Ze względu na wysoką jakość składników zawartych w produkcie, dobrą strawność, walory prozdrowotne, mleko kozie powinno wchodzić w skład diety osób z obniżoną odpornością, w tym dzieci i seniorów. Z kolei smak doceniany jest przez wielu wymagających konsumentów. Warto przynajmniej raz w życiu spróbować mleka koziego, ponieważ znacznie różni się ono od popularnego mleka krowiego.

Bibliografia

  1. Pastuszka R., Barłowska J., Litwińczuk Z., Walory odżywcze i prozdrowotne mleka koziego, Medycyna Weterynaryjna, 8/2015.
  2. Brzozowska P., Mleko kozie jako żywność funkcjonalna, Agro Podkarpacie, czerwiec 2018.
  3. Milewski A., Kędzior I., Specyficzne cechy mleka koziego i jego właściwości prozdrowotne, Przegląd Hodowlany, 9/2010.
  4. Danków R., Pikul J., Przydatność technologiczna mleka koziego do przetwórstwa, Nauka Przyroda Technologie, 2/2011.
Probiotyki
Probiotyki od bioalgi zawierają aż 150 milionów wyselekcjonowanych, naturalnych i żywych szczepów bakterii. Uzupełniają dietę w składniki probiotyczne i roślinne takie jak Lactobacillus Sporogenesis (Bacillus Coagulans), Lactobacillus Acidophilus, ...
Zobacz tutaj ...