Kolendra – powody, dla których warto ją jeść

Kolendra - powody, dla których warto ją jeśćKolendra na pierwszy rzut oka przypomina natkę pietruszki. Jednak jej smak i zapach zdecydowanie wyróżnia się na tle innych roślin. Głównie kojarzona jest jako przyprawa kuchenna. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że oprócz tego posiada wiele właściwości leczniczych. Poznajmy powody, dla których warto jeść kolendrę.

Kolendra należy do jednych z najstarszych przypraw świata. Z jej właściwości korzystali już Grecy oraz Rzymianie. Kolendra pochodzi z obszarów Morza Śródziemnego. Ciekawostką jest fakt, że wszystkie części tej rośliny nadają się do spożycia. Jednak najczęściej wykorzystywane są w kuchni jej nasiona oraz liście. Obecnie kolendra uprawiana jest głównie w krajach takich jak Chiny, Indie, Pakistan, Rosja oraz Argentyna. Rozmiar oraz jej kształt zależny jest od miejsca, w którym rośnie.

Kolendra – właściwości lecznicze

Kolendra jest źródłem wielu witamin takich jak witamina A, B, C i K. Bogata jest również w minerały m.in. wapń, żelazo, mangan oraz magnez. Ponadto roślina ta zawiera kwas foliowy, niacynę i beta karoten. Dzięki tak wielu składnikom odżywczym kolendra wykazuje szereg właściwości leczniczych.

W medycynie naturalnej wykorzystywana była jako składnik mieszanek ziołowych na niestrawność i problemy z układem trawienia. Mieszanki tego rodzaju działają rozluźniająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, dzięki czemu poprawia się perystaltyka jelit oraz cały proces trawienny.

Z kolei właściwości bakteriobójcze kolendry zwalczają liczne patogeny wywołujące różne zatrucia pokarmowe. Kolendra działa oczyszczająco na organizm. Jej liście wykazują zdolność wiązania toksycznych metali ciężkich. Roślina ta wspiera naturalne oczyszczanie organizmu i pozwala wyeliminować złogi rtęci, ołowiu i aluminium.

Regularne spożywanie kolendry pozwala obniżyć poziom cukru we krwi oraz poziom złego cholesterolu i wyrównać ciśnienie w naczyniach krwionośnych. Składniki odżywcze znajdujące się w składzie oddziałują na nas uspokajająco. Z tego też względu kolendra zalecana jest osobom z nerwicą wegetatywną czy z chorobami serca. Jej liście zwiększają apetyt, dlatego też wskazane jest jej spożywanie przez osoby chore na anoreksję.

Kolendra – zastosowanie

1. W kuchni.

Kolendra znalazła zastosowanie jako cenna przyprawa. Wykorzystywana jest głównie w kuchni azjatyckiej, meksykańskiej oraz chińskiej. Jej nasiona stosowane są często do przygotowywania dań na bazie ryb oraz innych mięs. Kolendrę można również wykorzystać jako dodatek do deserów np. ciast czy lodów.

2. W kosmetyce.

Choć nie sama kolendra, to olejek z kolendry znalazł zastosowanie w kosmetyce i pielęgnacji ciała. Wraz z innymi ziołami takimi jak szałwia, bergamotka czy nawet sama stosowana jest do produkcji perfum. Kolendrę znaleźć można również w składzie mydeł, balsamów czy kremów wykorzystywanych do aromaterapii.

Olejek stosowany bezpośrednio na skórę działa keratolitycznie (usuwa martwe komórki naskórka). Ponadto wykazując właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne chroni skórę przed różnymi drobnoustrojami. Olejek z kolendry wykorzystywany jest także w preparatach do płukania jamy ustnej oraz gardła.

Polecane produkty:

Olej z Czarnego Kminku w kapsułkach
Czarny kminek (czarnuszka siewna, łac. Nigella sativa) - jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swych właściwości leczniczych. Znacząco wpływa na poprawę zmienionej chorobowo skóry. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie ...
Zobacz tutaj ...
Bio olej z czarnuszki w płynie - 100% naturalny
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki egipskiej dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej ...
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *