Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 9 lipca 2021

Lody naturalne to produkty chłodzące organizm, a w okresie letnim cieszące się szczególną popularnością. Najlepiej, aby były one nie tylko smaczne, ale jednocześnie zdrowe. Niestety, wiele produktów dostępnych na rynku posiada dużą zawartość cukru i chemiczne, niepotrzebne uzupełniacze. Dobrym pomysłem jest więc samodzielne przygotowanie naturalnych lodów w domu.

Lody naturalne ze Spiruliną

Lody naturalne ze Spiruliną

Propozycją na letnie, upalne dni są lody ze Spiruliną. Spirulina stanowi coraz popularniejszą, niebiesko-zieloną algę o niezwykle cennym składzie i korzystnych właściwościach. Zalicza się ją do tzw. superfoods, ponieważ wspiera zdrowie fizyczne i psychiczne człowieka, będąc przy tym całkowicie bezpieczną i naturalną. W składzie Spiruliny można wyróżnić między innymi:

Tak bogaty skład sprawia, że regularne spożycie Spiruliny nie pozostanie obojętne dla naszego zdrowia. Alga ta występuje zarówno jako Spirulina w proszku oraz jako Spirulina w tabletkach. Proszek znacznie lepiej sprawdzi się w kuchni, np. do przyrządzania domowych lodów, smoothies, koktajli czy owsianek. Lody ze Spiruliną stanowią zdrowszą alternatywę dla lodów dostępnych w sklepach. Mogą po nie sięgać osoby dorosłe, dzieci, starsi czy kobiety w ciąży.

Składniki

Przygotowanie domowych lodów z dodatkiem Spiruliny jest niezwykle prostą czynnością, która sprawi wiele radości zarówno osobom dorosłym, jak i dzieciom. Tym bardziej, że do ich wykonania potrzeba tylko kilku, ogólnie dostępnych składników:

  • 1 dojrzały banan;
  • pół kubka jogurtu greckiego;
  • 1 łyżka dobrej jakościowo Spiruliny w proszku.

Podstawowym składnikiem jest tutaj Spirulina. Aby cieszyć się korzyściami z jej spożycia należy kupić algę z dobrym składem i przebadaną pod kątem walorów, a także bezpieczeństwa. Produkt powinien posiadać wszelkie niezbędne atesty i certyfikaty. Nie każda Spirulina dostępna na rynku cechuje się bowiem dużą biodostępnością i bogatym składem, dlatego warto wybierać sklepy i producentów specjalizujących się w hodowli i sprzedaży alg.

Wykonanie, czyli jak zrobić lody naturalne

Wszystkie przygotowane składniki należy umieścić w blenderze. Banana można wcześniej przeciąć na pół. Po dokładnym rozdrobnieniu i zmieszaniu otrzymujemy jednolitą, gładką masę, którą można umieścić w pojemniczkach do lodów. Te zaś wkładamy na kilka godzin do zamrażarki. Masę lodową można przygotować również dwuetapowo – najpierw zblendować banana z jogurtem, a następnie przy użyciu łyżki rozmieszać w niej sproszkowaną Spirulinę.

W zależności od preferencji do podstawowej masy można dodawać także inne składniki, np. odrobinę soku z cytryny, miodu czy inne owoce. W każdej wersji lody będą pyszne i przede wszystkim bardzo zdrowe. Jeśli chcemy nie tylko zjeść smaczne lody naturalne, ale również wpłynąć na naturalne oczyszczanie organizmu z toksyn i szkodliwych substancji, takie lody można przygotować na bazie jogurtu i Chlorelli.

Dlaczego warto jeść lody naturalne?

Lody naturalne posiadają wiele zalet, głównym jest jednak sprawdzony i znany nam skład. Przygotowując taki produkt samodzielnie w domu mamy pewność co do użytych składników. Wiemy dokładnie, które i w jakich ilościach wykorzystaliśmy. Jeśli staramy się ograniczać spożycie cukru, wystarczy po prostu go pominąć lub zastąpić zdrową alternatywą. Ponadto przygotowujemy lody jedynie z tych produktów spożywczych, które lubimy. Samodzielnie przygotowane lody naturalne są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe.

Jednocześnie sam proces przygotowywania może stanowić świetną zabawę dla całej rodziny, zwłaszcza dla dzieci. Wpływa to na zaciskanie więzów rodzinnych, wspiera dobrą zabawę i poprawia relacje między rodzeństwem. Lody naturalne przygotowane w domu dają wszystkim uczestnikom tej kulinarnej zabawy dużą satysfakcję. Dzieci dowiadują się, że można zrobić pyszne lody samemu, które jednocześnie są zdrowe.

Polecane produkty

Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
  2. Karkos P., Leong S., Karkos C., Sivaji N., Spirulina in Clinical Practice: Evidence-Based Human Applications, Evid Based Complement Alternat Med, 2011.
  3. Chitnis C., Zdrowe lody. 75 łatwych przepisów, Wydawnictwo Znak, Kraków 2017.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami