Kozieradka – właściwości i korzyści

Kozieradka - właściwości i korzyściKozieradka to roślina, która posiada bardzo dużo korzyści wpływających na zdrowie człowieka. Jak wykazują ostatnie badania, kozieradka pomaga zmniejszyć stan zapalny organizmu. Dodatkowo poprawia, a także usprawnia funkcje rozrodcze i seksualne. To tylko niektóre z jej właściwości.

Kozieradka – co to jest?

Kozieradka to jednoroczna, zielna roślina o jasnozielonych liściach i drobnych białych kwiatach. To rodzina roślin bobowatych (Fabaceae), znana również jako greckie siano (łac. foenum-graecum). Łodyga kozieradki jest prosta, a jej wygięty strąk nasienny, zakończony na 2-3 centymetry zawiera 10-20 małych, płaskich, żółto-brązowych, aromatycznych nasion.

Nasiona kozieradki mają nieco gorzki smak. Jest on podobny do syropu klonowego, selera lub spalonego cukru. Są one często wykorzystywane do wytwarzania leków. Jednak kozieradka ma dużo bardziej przyjemny smak po ugotowaniu. Nasiona są najczęściej używaną częścią. Są one zazwyczaj suszone i mielone. Z kolei liście wykorzystuje się do gotowania.

Kozieradkę można stosować na różne sposoby. Najczęściej przyjmuje się ją doustnie lub jako pastę, którą wciera się w skórę w celu leczenia stanów zapalnych. W przemyśle, ekstrakty z kozieradki można znaleźć w mydełkach i kosmetykach.

Składniki odżywcze – kozieradka

Jedna stołowa łyżka nasion z kozieradki zawiera:

Kalorie: 35,5 kcal
Węglowodany: 6,4 g
Białko: 2,5 g
Tłuszcz: 0,7 g
Błonnik: 2,7 g

Witamina B6: 0,1 mg
Miedź: 0,1 mg
Mangan: 0,1 mg
Żelazo: 3,7 mg
Magnez: 21 mg
Fosfor: 32,6 mg

Kozieradka – właściwości i korzyści

Mimo że dalsze badania są potrzebne to już teraz, na podstawie dostępnych można stwierdzić, że kozieradka może pomóc przy wielu dolegliwościach. Poniżej przedstawiamy najważniejsze właściwości i korzyści z przyjmowania tej rośliny.

1. Zmniejsza stan zapalny organizmu

Kozieradka pomaga podczas zapalenia. Najczęściej stosuje się ją w takich przypadkach jak:

  • zapalenie oskrzeli
  • przewlekły kaszel
  • gruźlica
  • owrzodzenie jamy ustnej
  • zakażenie tkanek pod powierzchnią skóry
  • czyraki
  • dolegliwości związane z nerkami
  • rak

Właściwości lecznicze kozieradki zostały odkryte już tysiące lat temu przez lekarzy medycyny ajurwedyjskiej. Według dr Richarda Palmquist ze szpitala dla zwierząt Centinel w Inglewood, w Kalifornii kozieradka jest przydatna do wielu rzeczy, m.in. wpływa ona na obniżenie poziomu cukru we krwi, reguluje pracę metabolizmu, a także usprawnia pracę podczas różnego rodzaju zaburzeń pokarmowych takich jak cukrzyca. [1] Kozieradka pozwala spowolnić wchłanianie cukrów w żołądku i stymuluje wydzielanie insuliny.

Badania opublikowane w International Immunopharmacology wykazały, że kozieradka posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Jak dowodzą naukowcy, kozieradka może być skuteczna w leczeniu zapalenia stawów. [2]

2. Wpływa na poprawę przepływu mleka przy karmieniu piersią.

Kozieradka pomaga również kobietom karmiącym, u których występuje niska produkcja mleka. Może ona zwiększyć produkcję mleka w piersi, ponieważ w swoim składzie zawiera mlekopędną substancję. Stymuluje przewody mleczne i zwiększa wytwarzanie mleka w zaledwie 24 godziny.

Liczne badania nad kozieradką wykazały, że pomaga ona w zwiększaniu ilości mleka. Annals of Pharmacotherapy i Journal of Pharmacy, Complementary & Alternative Medicine and Pharmaceutical Sciences opublikowały badania dotyczące tych zagadnień i ich wyniki. [3, 4, 5]

3. Zwiększa libido u mężczyzn.

Właściwości kozieradki wykorzystywane są do leczenia zaburzeń wzwodu czy innych męskich problemów. Wszystko dlatego, że zwiększa ona poziom testosterony i pobudzenia seksualnego. Suplementy wytwarzane na bazie kozieradki zapobiegają impotencji, w naturalny sposób zwiększają możliwości seksualne jak również popęd.

W badaniu opublikowanym w Phytotherapy Research, 60 mężczyzn w wieku od 25 do 52 lat bez żadnych historii zaburzeń erekcji, codziennie przez 6 tygodni przyjmowało placebo lub 600 mg ekstraktu z kozieradki. Uczestnicy badania, którzy przyjmowali kozieradkę, poprzez subiektywną ocenę zauważyli, że miała ona pozytywny wpływ na ich libido. Ostateczne wyniki badań stwierdziły, że ekstrakt z kozieradki miał istotny wpływ na pobudzenie seksualne, wzrost energii i wytrzymałości, a także utrzymanie prawidłowego poziomu testosteronu. [6]

4. Wpływa na poprawę trawienia.

Okazuje się, że kozieradka może być bardzo pomocna w wielu problemach trawiennych (zaparcia, niestrawność, problemy żołądkowe). Zawarty w kozieradce błonnik jest bardzo pomocny szczególnie w walce z zaparciami. [7] Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne wspomaga również leczenie przy problemach trawiennych (w tym również wrzodziejące zapalenie jelita grubego).

5. Reguluje poziom cholesterolu.

Kozieradki może mieć również korzystne działanie u osób z problemami sercowymi takimi jak stwardnienie tętnic, a także wysoki poziom tłuszczów we krwi, wliczając w to poziom cholesterolu i triglicerydów. Badania przeprowadzone w Indiach wykazały, że podawanie 2,5 g kozieradki dwa razy na dobę przez trzy miesiące, w naturalny sposób znacznie obniżyło poziom cholesterolu, a także trijglicerydów, bez wpływu na poziom cholesterolu HDL. [8]

6. Pomaga podczas zaburzeń z odżywianiem.

Wykazano, że kozieradka wpływa na poprawę apetytu, co przekłada się na właściwości odżywcze i naprawcze. Badania opublikowane w Pharmacology Biochemistry zostały przeprowadzone tak, aby sprawdzić wpływu ekstraktu z nasion kozieradki na nawyki żywieniowe. Eksperyment przeprowadzono w celu określenia spożycia pokarmu i motywacji do jedzenia, jak również zmian metabolicznych oraz endokrynologicznych. Wykazano, że regularne przyjmowanie ekstraktu z kozieradki zwiększa spożycie pokarmu podwyższając, w sposób znaczący chęć jedzenia. Zaznaczono jednak, że leczenie kozieradką nie zapobiega anoreksji. [9]

Jeżeli chodzi o anoreksję, Uniwersytet Medical Center w Maryland zaleca przyjmowanie do 3 razy dziennie, od 250 do 500 miligramów kozieradki. Może to jednak być niebezpieczne u dzieci. Dlatego też w przypadku stosowania jakichkolwiek naturalnych metod leczenia czy leków należy skonsultować się z lekarzem, który wykluczy ewentualne przeciwwskazania.

7. Nadaje potrawom smaku.

Kozieradka często jest wykorzystywana w żywności jako przyprawa, szczególnie w kuchni indyjskiej. Stosuje się ją również jako środek aromatyzujący w syropach, napojach, wyrobach tytoniowych i różnego rodzaju produktach spożywczych. Liście kozieradki mogą być wykorzystane jako składnik świeżych sałatek lub po wysuszeniu, ziołowy dodatek w kuchni indyjskiej.

Polecane produkty:

Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Spirulina platensis - naturalna siła witamin i minerałów!
Spirulina to źródło wysokiej zawartości protein, witamin oraz minerałów. Urozmaica również dietę w składniki hamujące rozwój nowotworów i zapobiegające powstawaniu miażdzycy.
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Algi Spirulina i Chlorella - rośliny o wysokiej wartości odżywczej i leczniczej.
Dziś, gdy na nasze zdrowie coraz większy wpływ wywiera postępująca degradacja środowiska naturalnego i coraz mniej wartościowe pokarmy, woda określonych akwenów zawierająca większe stężenie soli mineralnych, oferuje człowiekowi niezwykły dar
Zobacz tutaj ...
5 komentarzy
  1. Lusia
    Lusia says:

    Rosół to powżany problem kozieradkowy. Jest świetna, ale zamiast się przyzwyczajać do jej zapachu, to reagowałam coraz bardziej alergicznie. :C Na razie sprawdzam jak podziała kozieradka w tabletkach jako alternatywa dla wcierek. Jak będzie okej, to może znalazłam swoje panaceum dla wszystko. A jak nie, to niedobrze. :C

    Odpowiedz
  2. Sylwia
    Sylwia says:

    Fajnie, że trafiłam na ten tekst. Kozieradkę kupiłam już kilka tygodni temu z myślą o zrobieniu z niej płynu do wcierania we włosy. Niestety wrzuciłam ją w szafkę i zupełnie o niej zapomniałam. Teraz może spróbuję wykorzystać ją nie tylko w celach urodowych, ale też zdrowotnych 🙂

    Odpowiedz
  3. healthystyle
    healthystyle says:

    Pamiętam jak był boom na kozieradkę w blogosferze urodowej, że takie cudo, ale mężowie narzekali podobno, że włosy pachną rosołem 😉 A tak na poważnie to chyba będę musiała się bliżej przyjrzeć kozieradce, bo jej właściwości są imponujące 🙂

    Odpowiedz

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *