Lawenda – roślina o leczniczym działaniu

Lawenda - roślina o leczniczym działaniuLawenda stanowi jeden z głównych produktów roślinnych w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Nie bez powodu. Posiada ona bowiem szeroki zakres właściwości i działa leczniczo. Działanie lawendy można również wykorzystać jako doskonały czynnik uprzyjemniający czas w gabinecie kosmetycznym lub spa rozpylając jej aromat w powietrzu. Jakie jeszcze działanie wykazuje i do jakich celów można wykorzystać tę roślinę?

Lawenda wywodzi się z języka łacińskiego i pochodzi od słowa “lavandula” co oznacza “myć się”. Kwitnie w okresie letnim, między czerwcem, a wrześniem. Lawenda należy do półkrzewów i osiąga wysokość od 15 do 60 cm. Roślina ta pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego. Surowcem zielarskim lawendy są jej kwiaty oraz pozyskiwany z nich olejek.

Lawenda – właściwości

Lawenda, a dokładniej mówiąc kwiaty lawendy zawierają wiele cennych składników. Zaliczają się do nich m.in. garbniki, które stanowią największy procent w jej składzie, a także fitosterole, triterpeny, kumaryny, antocyjany, sole mineralne, kwasy organiczne oraz najcenniejszy wśród nich – olejek eteryczny.

Lawenda wykazuje właściwości uspokajające i wyciszające. Ponadto działa bakteriobójczo, antyseptycznie, antyreumatycznie i znieczulająco. Dzięki temu hamuje rozwój flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym, zwiększa produkcję soków trawiennych, a także przyspiesza przemianę materii i perystaltykę jelit. Reguluje pracę mięśnia sercowego i wzmacnia odporność organizmu.

Stosowanie lawendy zewnętrznie rozszerza naczynia włosowate skóry, a także jest dobrym środkiem niwelującym ból. Wykazuje działanie przeciwtrądzikowe oraz przyspiesza procesy regeneracyjne naskórka. Kwiaty lawendy pozostawione na noc lub olejek lawendowy rozpylony w powietrzu wpłynie na dobry i spokojny sen. Z kolei lawenda podawana doustnie działa łagodząco na układ pokarmowy.

Lawenda – działanie

1. Uspokaja.

Od dawna lawenda uważana jest za środek uspokajający, wyciszający, pomocny w relaksacji, a także wpływający na dobre samopoczucie i sen. Za takie działanie lawendy odpowiedzialny jest jeden ze związków chemicznych znajdujący się w jej składzie. Chodzi dokładnie o linalol, który wykazuje pozytywne działanie na ośrodkowy układ nerwowy.

Ponadto badania, które zostały przeprowadzone przez naukowców wykazały, że po inhalacji z dodatkiem lawendy lub doustnym jej przyjęciu osoby w łatwiejszy sposób uczą się i zapamiętują. Lawenda bowiem wykazuje działanie stymulujące w przypadku kiedy sprawność psychiczna organizmu jest osłabiona. Wykazano także, że lawenda delikatnie obniża ciśnienie krwi, które zostało podwyższone w wyniku długotrwałego stresu.

2. Zmniejsza ból.

Lawenda, a dokładnie olejek lawendowy wykorzystywany jest w przypadku bólu stawów i mięśni. Często stosowany jest do terapii podczas masażu czy kąpieli leczniczych polecanych szczególnie w reumatoidalnym zapaleniu stawów (RZS), a także w zapaleniu nerwu kulszowego czy obrzęków w obszarze kończyn dolnych. W wyniku stymulacji znajdujących się w skórze receptorów, a także rozszerzenia naczyń krwionośnych w miejscu aplikacji olejku możliwe jest pojawienie się rumienia i zjawisko ogrzanej skóry.

Ta doskonała roślina pomocna jest w leczeniu mało zaawansowanego kręczu szyi. Połączenie jej z olejkiem rozmarynowym i nałożenie na skórę może zredukować towarzyszący temu stan zapalny. Lawenda stosowana jest również bardzo powszechnie w przypadku bólu głowy czy pojawiających się migrenach. Aby uśmierzyć ból należy wcierać ją w skronie.

3. Pielęgnuje skórę.

Związki nadające lawendzie charakterystyczny zapach (cyneol, geraniol, sabinen) pomocne są w redukcji blizn. Zawarte w niej również taniny o właściwościach ściągających i wysuszających leczą podrażnienia skóry w postaci oparzeń, otarć czy głębszych, otwartych ran. Lawenda skuteczna jest także w niwelacji siniaków i krwiaków. Z racji tego, że zawiera taniny o działaniu wysuszającym wspomaga leczenie ciężkich stadiów trądziku pospolitego, łuszczycy czy egzemy. Wykazując właściwości antyseptyczne pomaga przyspieszyć regenerację skóry.

4. Niweluje przeziębienie.

Przy przeziębieniu, zapaleniu migdałków czy oskrzeli pomocne są inhalacje wykonane z lawendy. Picie z niej naparów działa napotnie i rozgrzewająco. W znacznym stopniu pozwala przyspieszyć proces regeneracji organizmu zwalczając szybko chorobę, a także zmniejsza towarzyszącą temu gorączkę.

Lawenda – zastosowanie

1. Lawenda w kosmetyce.

Lawendę można spotkać w kosmetykach przeznaczonych do cer wrażliwych (np. w tonikach), ale również w perfumach, płynach do kąpieli, mydłach, szamponach czy maseczkach do twarzy.

2. Lawenda w kuchni.

Liście i kwiaty lawendy, ze względu na swoje właściwości poprawiające trawienie wykorzystywane są do produkcji przypraw, a także stosowane jako świetny dodatek do deserów. Znaleźć można ją również w postaci herbat czy w syropach. Lawenda stanowi  również element dekoracyjny dla potraw, jej kwitnące gałązki można dodać do sałatek, sosów czy deserów. Z rośliny tej można również może zostać przygotowana lawendowa lemoniada, która bardzo dobrze sprawdza się przy bólach głowy.

Polecane produkty:

Olej z Czarnego Kminku w kapsułkach
Czarny kminek (czarnuszka siewna, łac. Nigella sativa) - jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swych właściwości leczniczych. Znacząco wpływa na poprawę zmienionej chorobowo skóry. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie ...
Zobacz tutaj ...
Bio olej z czarnuszki w płynie - 100% naturalny
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki egipskiej dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej ...
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *