Jesienna wyprzedaż
Jesienna wyprzedaż

Aktualizacja: 23 września 2021

Olejek rozmarynowyOlejek rozmarynowy cechuje się typowym, żywym i odświeżającym zapachem. Porównuje się go do aromatów ziołowych i kamforowych, z delikatną nutą kwiatową. Produkt jest jednym z popularniejszych olejków w aromaterapii i lecznictwie. Ma także zastosowanie w kosmetologii, ponieważ poprawia stan skóry, włosów i paznokci.

Olejek rozmarynowy – skład

Otrzymany z rozmarynu olejek eteryczny zawiera głównie:

  • alfa-pinen;
  • kamfen;
  • alfa-terpineol;
  • borneol;
  • kamforę;
  • geraniol;
  • eugenol;
  • eukaliptol;
  • linalol;
  • kwas rozmarynowy;
  • kwas kawowy.

Wiele z tych związków wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Oznacza to m.in., że oczyszczają one organizm, ponieważ usuwają z niego nadmiar wolnych rodników tlenowych.

Zobacz również: Olejek lawendowy – właściwości.

Właściwości zdrowotne olejku rozmarynowego

Na początku warto omówić działanie samego zapachu olejku rozmarynowego, co gwarantuje jego wysoką popularność w aromaterapii. Olejek można stosować w kominkach i dyfuzorach zapachowych, do inhalacji lub masażu. Efektem wdychania tego charakterystycznego zapachu jest:

  • zwiększenie koncentracji;
  • pobudzenie, poprawa motywacji do działania;
  • wzrost apetytu;
  • zmniejszanie bezsenności i poprawa komfortu snu;
  • udrożnienie zatkanego nosa, zmniejszenie kataru;
  • zmniejszenie bólu gardła czy zatok.

Olejek stosuje się niekiedy na skórę i inne tkanki ciała, ponieważ:

  • działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo;
  • chroni skórę przed nadmiernym starzeniem się;
  • wzmacnia odporność;
  • zmniejsza infekcje i stany zapalne.

Należy pamiętać, że jest to produkt o intensywnym działaniu. W niektórych przypadkach może powodować podrażnienie skóry, zwłaszcza u osób wrażliwych i ze skłonnością do alergii. Ze względów bezpieczeństwa często wybiera się metodę rozcieńczenia tego olejku z innymi, np. o podobnym działaniu.

Zobacz również: Olejek z oregano.

Olejek rozmarynowy w kosmetologii

Olejek rozmarynowy znajduje zastosowanie w kosmetologii, ponieważ:

  • zmniejsza intensywność trądziku i łojotoku;
  • poprawia krążenie skóry głowy, wpływając na odżywienie cebulek włosów;
  • chroni przed nadmiernym przetłuszczaniem się włosów oraz zmniejsza intensywność łupieżu;
  • oczyszcza skórę.

Olejek rozmarynowy stanowi niekiedy składnik past do zębów, co wiąże się z jego działaniem antybakteryjnym. Odnosi się ono również do bakterii powodujących próchnicę. Wykazano, że może wzmacniać szkliwo. Ponadto zapach rozmarynu bywa składnikiem perfum, nadając im orzeźwiającej nuty.

Zobacz również: Olejek goździkowy – właściwości i korzyści.

Połączenia z innymi olejkami

Dużą zaletą aromaterapii jest możliwość łączenia poszczególnych olejków celem otrzymania zupełnie nowych kompozycji zapachowych. Dzięki temu także działanie stworzonej mieszanki będzie inne, w zależności od potrzeb. Przykładowo, do olejku rozmarynowego można dodać mentolowy, wskutek czego otrzyma się intensywną mieszanką mocniej udrażniającą zatkane przewody nosowe i zatoki. Dobrymi połączeniami są również:

  • 1 kropla olejku rozmarynowego + 1 kropla olejku grejpfrutowego + 2 krople olejku bergamotowego – takie połączenie dodaje energii i zwiększa motywację do działania. Szczególnie polecane z samego rana;
  • 10 kropli olejku rozmarynowego + 10 kropli olejku eukaliptusowego + 6 kropel olejku miętowego – mieszanka skuteczna przy masażu ciała po kontuzjach, np. skręceniach.

W zależności od kombinacji aromatów powstała mieszanka olejków może działać pozytywnie na zdrowie fizyczne lub psychiczne. W tym drugim przypadku szczególnie ważne jest stosowanie jedynie tych aromatów, które nam odpowiadają. Z pewnością nie uzyskamy odprężenia i relaksacji przy zapachu, który nas drażni.

Zobacz również: Olejek z drzewa herbacianego – właściwości zdrowotne.

Polecane produkty

Olej z czarnuszki w kapsułkach 100% naturalny
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Bio olej z czarnuszki w płynie 100% naturalny
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki egipskiej dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Domagalska B., Dworjeckaja T., Olejek rozmarynowy jako surowiec kosmetyczny i farmaceutyczny, Cosmetic Raw Materials Derived from Plants and Animals.
  2. Kędzia A., Kędzia A., Wiśniewska J., Przeciwbakteryjne działanie olejku rozmarynowego na bakterie beztlenowe, Postępy Fitoterapii, 19/2018.
  3. Hać-Szymańczuk E., Roman J., Bednarczyk K., Ocena aktywności przeciwbakteryjnej olejku eterycznego, wyciągu wodnego oraz preparatu handlowego z rozmarynu lekarskiego, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2009.
  4. Kowalska K., Olejnik A., Rozmaryn – roślina zielarska o potencjale terapeutycznym, Postępy Fitoterapii, 2/2010.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami