Olejek migdałowy – właściwości pielęgnacyjne

Olejek migdałowy - właściwości pielęgnacyjneOlejek migdałowy charakteryzuje się cennymi właściwościami pielęgnacyjnymi. Należą do nich m.in. poprawa cyrkulacji krwi, działanie nawilżające i przeciwstarzeniowe. W jaki inny sposób ten kosmetyk wpływa na naszą urodę i wygląd zewnętrzny? Poznajmy bliżej właściwości i zastosowanie olejku migdałowego.

Olejek migdałowy – jak powstaje?

Olejek migdałowy pozyskiwany jest poprzez wyciskanie nasion drzewa migdałowego, a następnie tłoczenie ich w temperaturze około 30 stopni Celsjusza. Wyróżniamy dwa rodzaje olejku migdałowego:

  • słodki (wykorzystuje go głównie kosmetologia oraz farmakologia)
  • gorzki, który zawiera w sobie toksyczną substancję zwaną glikozydem cyjanogennym.

Olejek migdałowy – właściwości pielęgnacyjne

Olejek migdałowy to bogate źródło witamin. Zalicza się m.in.:

  • witamina A
  • witaminy z grupy B
  • witamina E
  • witamina D

Ponadto w jego składzie znaleźć można kwasy tłuszczowe (oleinowy i linolowy), proteiny oraz związki mineralne takie jak sód, potas, fosfor, cynk, mangan, magnez i żelazo.

Kosmetyk ten znany jest przede wszystkim ze swoich właściwości nawilżających oraz natłuszczających. Z tego względu bardzo dobrze radzi sobie z problemem jakim jest sucha skóra, której towarzyszy uczucie napięcia oraz z łamliwymi włosami. Jego dużą zaletą jest fakt, ze szybko się wchłania, nie pozostawiając na skórze żadnego dyskomfortu w postaci tłustego filmu.

Olejek migdałowy bardzo dobrze chroni skórę przed negatywnym wpływem środowiska zewnętrznego, do których zalicza się wiatr, słońce czy mróz. Ponadto jego stosowanie wzmacnia płaszcz hydrolipidowy skóry zapobiegając  pękaniu drobnych naczyń krwionośnych i tworzeniu teleangiektazji, czyli rozszerzonych drobnych naczyń krwionośnych.

Dzięki szerokiej zawartości wielu witamin stosowanie olejku migdałowego korzystnie wpływa na krążenie krwi poprawiając jej cyrkulację. Dodatkowo obniża poziom cholesterolu oraz wzmacnia cienkie i łamliwe paznokcie. Jego regularne stosowanie wspomaga walkę z cellulitem oraz redukcję blizn (rozstępów).

Jednym z głównym funkcji oleju migdałowego jest również działanie przeciwstarzeniowe. Posiada on niewielką masę cząsteczkową przez co w łatwy sposób przenika w głąb skóry. Wykazuje zdolności wypełniające, dlatego też nie tylko redukuje zmarszczki, ale i zapobiega powstawaniu nowych.

Inne właściwości olejku migdałowego

  • Złuszcza martwy naskórek – dodany do peelingu pomoże usuwać martwe komórki naskórka, zapobiegając podrażnieniom skóry.
  • Usuwa makijaż – olejek migdałowy sprawdzi się również jako świetny preparat do demakijażu. Wystarczy nanieść na wacik kilka jego kropel i przyłożyć do danej części twarzy. Olejek migdałowy nie tylko oczyści skórę, ale również zapewni jej właściwie nawilżenie.
  • Redukuje cienie pod oczami.
  • Regeneruje włosy.

Olejek migdałowy – dla kogo?

Olejek migdałowy może znaleźć się w kosmetyczce każdej kobiety, nawet tej będącej w ciąży. Nie należy on bowiem do preparatów uczulających ani drażniących. Ponadto stosowanie olejku migdałowego przez kobiety spodziewające się dziecka zapobiegnie powstawaniu rozstępów oraz wpłynie na jędrność i elastyczność skóry. Stosowanie olejku migdałowego zaleca się także osobom z cerą tłustą i trądzikową, ponieważ łagodzi wszelkie podrażnienia skóry oraz niweluje stany zapalne, do których ten rodzaj cery posiada duże skłonności.

Zalety olejku migdałowego:

  • szybko się wchłania
  • posiada przyjemny, orzechowy zapach
  • łagodzi podrażnienia skóry
  • działa przeciwstarzeniowo
  • nadaje skórze blask i zdrowy koloryt

Olejek migdałowy – zastosowanie

Jednym z pierwszych zastosowań olejku migdałowego było wykorzystanie go w aromaterapii. A to dlatego, że posiada on przyjemny słodki zapach, który działa bardzo uspokajająco. Już od długiego czasu firmy kosmetyczne wykorzystują olejek migdałowy do produkcji różnego rodzaju kosmetyków, zarówno tych dla dorosłych jaki i tych dla niemowląt. Olejek migdałowy wykorzystywany jest również w produkcji perfum oraz mydeł.

Niewiele osób wie, że olej migdałowy jest produktem jadalnym. Z tego względu wykorzystywany jest dość szeroko w kuchni. Może on wzbogacić smak i aromat deserów, śniadań w wersji słodkiej, koktajli, sałatek oraz potraw na bazie ryb.

Bio olej konopny - 100% naturalny
Olej konopny pozyskiwany z wyselekcjonowanych nasion konopi siewnej pochodzących z ekologicznych upraw. Tłoczony na zimno zachowuje wszystkie, bardzo cenne składniki dla organizmu ...
Zobacz tutaj ...
3 komentarzy:
  1. Kejt
    Kejt says:

    To będzie lekarstwo dla mojej cery! W ostatnich dniach stała się bardziej kłopotliwa. Super, że w tak prosty sposób mogę o nią zadbać. Dziękuję!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *