Aktualizacja: 5 maja 2021
 Najzdrowsze herbaty to takie, które charakteryzują się bogatym składem i wysoką jakością, przy czym składniki aktywne są przyswajane w dużym stopniu przez układ pokarmowy. Nie każda herbata będzie nadawać się dla każdego, warto jednak wiedzieć, które zasługują na nieco więcej uwagi.
Najzdrowsze herbaty to takie, które charakteryzują się bogatym składem i wysoką jakością, przy czym składniki aktywne są przyswajane w dużym stopniu przez układ pokarmowy. Nie każda herbata będzie nadawać się dla każdego, warto jednak wiedzieć, które zasługują na nieco więcej uwagi.
Spis treści
Najzdrowsze herbaty – jakie?
Ogólnie przyjmuje się, że wiele herbat jest zdrowych – ważne, aby posiadały wysoką jakość. Co to oznacza? Otóż najlepiej wybierać herbaty sypane (nie w torebkach), czyli liściaste. Nierozdrobnione liście tracą znacznie mniej swoich właściwości w przeciwieństwie do herbat torebkowych, gdzie susz jest wcześniej mielony. Ponadto produkt powinien pochodzić z kraju, w którym herbatę uprawia się naturalnie i na dużą skalę. Mamy wówczas pewność, że będzie posiadała ona wysoką jakość. Im więcej suszonych młodych pączków zbieranych z krzewów, tym lepiej.
Podsumowując, podczas zakupu herbat należy zwrócić uwagę na kraj pochodzenia oraz zbiór. Dobry producent z pewnością udostępni takie informacje. Kolejnym aspektem jest już rodzaj herbaty, co jest kwestią indywidualną.
Czarna herbata
Czarna herbata posiada najwyższą ilość teiny w porównaniu do pozostałych rodzajów herbat oraz dużą ilość przeciwutleniaczy. Dzięki temu:
- działa pobudzająco;
- obniża ciśnienie krwi;
- poprawia krążenie;
- hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym;
- poprawia trawienie i przyspiesza metabolizm;
- zapobiega niedrożności tętnic.
Aby herbata zachowała swoje zdrowotne właściwości oraz bogaty skład zaleca się parzenie jej w temperaturze 96-100 stopni Celsjusza przez od 3 do 5 minut. Chcąc zachować charakterystyczne walory smakowe naparu należy spożyć go wówczas, gdy jest gorący lub jeszcze ciepły.
Biała herbata
Herbata biała zwana jest przez koneserów eliksirem młodości. Powstaje z bardzo młodych listków i pączków, dlatego zwykle posiada wysoką cenę. Posiada najmniejszą ilość teiny i garbników spośród wszystkich herbat, dlatego cechuje się delikatnym, łagodnym smakiem. Dodatkowo w jej składzie wyróżnia się spore ilości witaminy C i antyoksydantów. Działanie naparu opiera się na:
- orzeźwianiu organizmu;
- regulacji ciśnienia krwi;
- poprawie wyglądu cery;
- działaniu przeciwgrzybiczym i przeciwbakteryjnym;
- usuwaniu toksyn z organizmu;
- zmniejszaniu objawów bólowych ze strony stawów.
Białą herbatę przeważnie parzy się w temperaturze 80-85 stopni Celsjusza. Czas trwania parzenia jest kwestią indywidualną i często zależy od rodzaju białej herbaty. Zwykle wynosi 1-2 minuty lub 7-9 minut.
Zielona herbata
Zielonej herbaty nie trzeba nikomu przedstawiać. Jest znana ze swojego działania odchudzającego, ponieważ reguluje apetyt, poprawia trawienie i wspiera metabolizm. Posiada sporą ilość flawonoidów, które opóźniają starzenie się organizmu i likwidują nadmiar wolnych rodników tlenowych. Do pozostałych składników zaliczamy: fluor, potas, witaminę C, E, B, K oraz aminokwasy. Działanie zielonej herbaty opiera się na:
- oczyszczaniu organizmu z toksyn;
- wspomaganiu pracy wątroby;
- poprawie metabolizmu;
- czynności moczopędnej;
- wspieraniu idealnej sylwetki;
- zmniejszaniu ilości wolnych rodników.
Zielonej herbaty nie należy parzyć krócej niż 1 minutę ani dłużej niż 4 minuty. Optymalny przedział temperatury wynosi 65-80 stopni Celsjusza.
Jaką herbatę wybrać?
Jeśli mamy pewność, że sklep w którym kupujemy posiada wyłącznie herbaty wysokiej jakości, wybór konkretnego rodzaju jest już kwestią indywidualną. Najłagodniejszy smak posiada herbata biała, zaś najbardziej pobudzi nas czarna. Czarna jest także najbardziej uniwersalna – pasuje do każdego dania, o każdej porze dnia. Zieloną poleca się pić z rana lub wieczorem. Jeśli lubimy herbatę z cytryną, nie powinniśmy decydować się na zieloną.
Na rynku spotkać można jeszcze wiele innych rodzajów herbat – czerwoną, żółtą czy aromatyzowaną. Odpowiedni rodzaj można wybrać kierując się smakiem lub aspektami zdrowotnymi. Przykładowo, dla osób z nadciśnieniem tętniczym i diabetyków idealna będzie herbata hibiskusowa, która między innymi obniża ciśnienie krwi.
Zobacz również: Herbata z lipy – napój o leczniczym działaniu.
Jak przechowywać herbatę?
Liście herbaty bardzo szybko pochłaniają inne aromaty, konieczne jest więc przechowywanie jej w odosobnionym miejscu, z pewnością nie na półce wraz z przyprawami. Jeśli to możliwe, opakowanie z herbatą powinno stać z dala od ciepła, wilgoci i światła. Delikatnych listków nie można także mrozić, ponieważ źle znoszą  skrajne temperatury. Bez względu na rodzaj herbaty warto przechowywać ją w hermetycznym pojemniku – dłużej zachowa świeżość i specyficzne walory.
skrajne temperatury. Bez względu na rodzaj herbaty warto przechowywać ją w hermetycznym pojemniku – dłużej zachowa świeżość i specyficzne walory.

 Bio Acerola C - 100% naturalna witamina C
Bio Acerola C - 100% naturalna witamina CAcerola od bioalgi to w pełni naturalny (organiczny) i bez żadnych dodatków produkt. Wytwarzany jest z owoców wiśni Acerola, na ściśle kontrolowanej, ekologicznej uprawie, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych.
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Ambrożewicz E., Zapora E., Szczepaniak M., Porównanie działania czarnej i zielonej herbaty na komórki śródbłonka, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 1/2010.
- Dow C., Uzdrawiająca moc herbaty, Wydawnictwo Vital, Białystok 2015.
- Miazga-Sławińska M., Grzegorczyk A., Herbaty – rodzaje, właściwości, jakość i zafałszowania, Problemy Nauk Biologicznych, 3/2014.
- Plust D., Czerniejewska-Surma B., Domiszewski Z., Bienkiewicz G., Subda R., Wesołowski T., Jakość wybranych herbat białych, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 3/2011.
 
			
											
				 
					



 
				 
				 
				 
				
Zostaw komentarz