Pistacje – wartości odżywcze i właściwości

Pistacje - wartości odżywcze i właściwościPistacje to bardzo produkt zdrowy, a przy tym niskokaloryczny. Zalecane są jako przekąska, która stanowi źródło wielu witamin i minerałów. Co kryją w sobie pistacje oraz jaki wpływ wywierają na zdrowie człowieka?

Pistacje nazywane są również zielonymi migdałami lub orzechami szczęścia. Stanowią nasiona drzewa pistacjowego, które ukryte są w szarej łupinie. Jako jedyne wśród wszystkich orzechów posiadają karotenoidy takie jak luteina czy zeaksantyna oraz szczycą się największą ilością potasu. Drzewa pistacjowe rosną w klimatach umiarkowanych. W Polsce pistacje nie należą do popularnych gatunków orzechów. Mimo to można je spotkać niemalże w każdym sklepie.

Pistacje – wartości odżywcze

Pistacje to prawdziwa bomba witaminowa wśród innych produktów spożywczych. Stanowią źródło witamin z grupy B, szczególnie witaminy B6. Ponadto zawierają takie substancje jak niacyna, tiaminabiotyna, ryboflawina oraz kwas pantotenowy. Oprócz witamin pistacje stanowią także źródło wielu minerałów. Są to m.in. potas, żelazo, fosfor, miedź, mangan czy magnez. Ich równie cennym składnikiem są antyoksydanty (przeciwutleniacze) jak witamina E.

Dodatkowo pistacje to orzechy, które zawierają dość sporą ilość karotenoidów, które posiadają znaczący wpływ na zdrowie człowieka. Zarówno zeaksantyna jak i luteina to barwniki roślinne, które cechują się bardzo korzystnym działaniem na wzrok. Warto zaznaczyć, że pistacje stanowią również źródło błonnika, którego zadaniem jest regulacja procesów trawiennych, a także utrzymywanie właściwej masy ciała.

Pistacje – właściwości

Pistacje ze względu na zawartość w swoim składzie antyoksydantów, korzystanie wpływają nie tylko na zdrowie, ale również na urodę. Związki te hamują działanie wolnych rodników, przez co poprawiają wygląd skóry, odżywiają ją oraz hamują procesy starzenia. Udowodniony jest również korzystny wpływ antyoksydantów na naczynia krwionośne. Ponadto poprawiają profil lipidowy w organizmie oraz wyrównują poziom glukozy we krwi.

Dzięki zawartości karotenoidów, pistacje postrzegane są jako produkt, który w dużej mierze może zapobiegać groźnym chorobom oczu jak np. zwyrodnieniu plamki żółtej. Ze względu na zawartość błonnika pistacje regulują pracę jelit, zapobiegając tym problemom takim jak zaparcia. Pomocne są w odchudzaniu poprzez utrzymywanie uczucia sytości długi czas.

Witamina B6, która obecna jest w pistacjach pozytywnie wpływa na układ nerwowy regulując jego pracę. Pistacje stanowią również źródło żelaza, w związku z czym powinny znaleźć się w diecie osób zagrożonych anemią. Zalecane są również kobietom o obfitych miesiączkach.

Podsumowanie

Nie trzeba więc nikogo przekonywać, że pistacje to jedne z najzdrowszych i smaczniejszych przekąsek. Ich bogaty skład oraz szerokie właściwości jakie wykazują dla naszego zdrowia, powinny nakłonić nas do częstszego kupowania i ich spożywania.

Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *