Roszponka – moc witamin i minerałów

Roszponka - moc witamin i minerałówRoszponka to warzywo bardzo mocno przypominające sałatę. Mimo to różni się od niej m.in. wymiarem swych liści, a także wartościami odżywczymi jakie w sobie kryje. Znana jest pod innymi nazwami takimi jak roszpunka, kozłek, rapunkuł czy raszpanka. Warto włączyć ją do swojej diety w listopadzie i w grudniu kiedy sezon na to warzywo trwa w pełni.

Roszponka pochodzi z regionów europejskich, północnej Afryki oraz Azji Mniejszej. Wyróżnia się jej dwie odmiany. Pierwsza posiada podłużne liście o jasnozielonym kolorze. Druga z kolei ma drobne listki o ciemnozielonym zabarwieniu. Ciekawostką jest to, że, im drobniejsze i ciemniejsze liście, tym roszponka jest bardziej aromatyczna.

Roszponka – właściwości

Roszponka to doskonałe źródło wielu witamin m.in. beta-karotenu, witaminy C, witamin z grupy B oraz składników mineralnych takich jak cynk, żelazo, potas, magnez, miedź i mangan.

Beta-karoten zawarty w roszponce wspomaga proces widzenia, przyspiesza opalanie, a także chroni organizm przed chorobami serca. Warzywo to wykazuje właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Dzięki temu też skutecznie walczy z cellulitem. Roszponka posiada niski indeks glikemiczny. Z tego względu mocno polecana jest diabetykom. Dodatkowo reguluje procesy trawienne oraz niweluje zaparcia. W ziołolecznictwie roszponkę stosuje się, aby móc poradzić sobie z tzw. wiosennym przesileniem.

Ze względu na to, że roszponka należy do rodziny kozłkowatych tak jak kozłek lekarski, wykazuje właściwości uspokajające i wywołuje stan odprężenia psychicznego.

Roszponka – zastosowanie w kuchni

Liście roszponki mają delikatny, lekko orzechowy smak. Im są mniejsze i bardziej zielone tym stają się bardziej aromatyczne. Aby liście roszponki zachowały jak najdłuższą świeżość i kruchość warto zapewnić jej wilgoć i przechowywać w lodówce.

Liście roszponki w kuchni znalazły zastosowanie w sałatkach warzywnych i surówkach. Ponadto roszponkę można spożywać na surowo lub dodawać do koktajli warzywnych. Bardzo dobrze współgra zarówno z warzywami jak i owocami. Stanowi również zdrowy dodatek do dań mięsnych np. na bazie kurczaka jednocześnie będąc ich elementem dekoracyjnym.

Polecane produkty:

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Krzem organiczny
Krzem organiczny o wysokiej przyswajalności na poziomie aż 85%. Wzmacnia stawy, mięśnie i kości. Poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, przyśpiesza wzrost włosów jak również paznokci ...
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *