Jak naturalnie wzmocnić odporność? Wiele osób, chcąc uniknąć syntetycznych leków, szuka naturalnej alternatywy na wzmocnienie organizmu. Odporność organizmu to reakcja obronna ustroju, której zadaniem jest eliminacja groźnych chorób, wirusów, bakterii i grzybów. Za ten proces odpowiedzialny jest m.in. układ immunologiczny, który współpracuje z innymi tkankami oraz narządami jak np. śledziona, grasica, szpik kostny czy węzły chłonne.
Spis treści
Jak naturalnie wzmocnić odporność?
Na wysoką odporność organizmu ma wpływ wiele czynników. Należy do nich m.in:
- dieta
- sen
- odpoczynek
- aktywność fizyczna
- zdrowe nawyki żywieniowe
1. Dieta.
Nie każdy zdaje sobie sprawę, że nasze wewnętrzne mechanizmy obronne w dużym stopniu opierają się na codziennej diecie. W związku z tym tak istotne jest komponowanie codziennych posiłków. Przede wszystkim należy unikać jedzenia typu fast-food oraz innych ciężkostrawnych dań. Należy pamiętać również, aby zawsze w ciągu dnia pojawił się ciepły posiłek.
2. Sen.
Jak naturalnie wzmocnić odporność? Zadbać o odpowiednią ilość snu. Niewyspanie i przemęczenie sprawia, że jesteśmy bardziej podatni na różnego rodzaju infekcje. Ponadto sen wpływa również na ogólne samopoczucie, witalność oraz wygląd zewnętrzny.
3. Odpoczynek.
Życie w ciągłym biegu oraz stresujące sytuacje w ciągu dnia znacząco wpływają na odporność organizmu. Jak wiadomo układ odpornościowy ściśle powiązany jest z systemem nerwowym, dlatego brak wypoczynku zmniejsza sprawność sił obronnych.
Oczywiście stresu nie da się unikać w 100%, jednak należy nauczyć się z nim radzić. Dlatego też warto wyznaczyć sobie w ciągu dnia kilkanaście minut na relaks i wyciszenie.
4. Aktywność fizyczna.
Ruch na świeżym powietrzu nie tylko wzmocni odporność organizmu, ale również zniweluje negatywne skutki stresu i pozytywnie wpłynie na naszą sylwetkę. Wybór aktywności jest szeroki, można postawić m.in. na bieganie, spacer, jazdę na rowerze czy rolkach, pływanie, a także siłownię.
5. Zdrowe nawyki żywieniowe.
Zawsze należy dbać o to jak odżywiamy się każdego dnia, a szczególnie wtedy gdy nasza odporność wymaga wzmocnienia. W diecie wzmacniającej układ immunologiczny powinny znaleźć się przede wszystkim antyoksydanty, którym zadaniem jest redukcja wolnych rodników wpływających na jej obniżenie. W związku z tym do jadłospisu należy włączać produkty z dużą zawartością witaminy A, C, i E. Dobrym źródłem tych związków jest: marchewka, szpinak, brokuły, papryka, pomidory, porzeczka i truskawki. Idealnym produktem na poprawę odporności są również kiszonki (ogórki kiszone, kapusta kiszona). Stanowią one źródło witaminy C, kwasu mlekowego oraz probiotyków, które wzmacniają naturalną florę bakteryjną układu pokarmowego.
Warto, aby w diecie znalazły się również produkty tj. czosnek, cebula, imbir oraz miód. Zawierają one duże ilości przeciwutleniaczy, wykazują właściwości antybakteryjne i rozgrzewające, chroniąc organizm przed atakiem wszelkich drobnoustrojów.
Zdrowe nawyki żywieniowe to temat obejmujący również odpowiednie odżywianie. Mowa tu przede wszystkim o spożywaniu śniadania czyli pierwszego i zarazem najważniejszego posiłku w ciągu dnia. Organizm do posiadania dobrego samopoczucia potrzebuje pokładów energii, a tę pozyskuje właśnie z pożywienia. Śniadanie powinno się zjeść do 1 godziny po wstaniu z łóżka. W sezonie jesienno-zimowym powinno być one rozgrzewające i sycące, jednak nie obciążające układu pokarmowego.
Co szkodzi naszej odporności?
Aby odporność organizmu była nieustannie w dobrej kondycji należy wiedzieć jakie produkty mogą jej szkodzić.W związku z tym należy z codziennego jadłospisu wyeliminować żywność wysoce przetworzoną oraz zawierającą tłuszcze trans. Niepożądanym produktem jest również cukier, którego nadmierna ilość w organizmie osłabia funkcje leukocytów, spowalniając tym odpowiedź immunologiczną.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Odkąd mam wolne na uczelni to naturalne wzmacnianie odporności przychodzi mi z łatwością.
Ważny artykuł. Praktycznie każdy z tych punktów zaniedbuję, może poza aktywnością fizyczną. Chyba czas na zmiany, a z pewnością chciałbym zacząć się zdrowo odżywiać i nie jadać w fast foodach 😉
Imbir, czosnek, miód, kurkuma – dla mnie idealne produkty 🙂
A ja właśnie zawsze znajdę czas na zdrowy tryb zycia i po prostu się do tego stosuję. Głównie dlatego, że jeszcze niedawno moje zdrowie podupadło dlatego, że byłam obojetna na wiele rzeczy i doczekałam się miedzy innymi anemia, więc spirulina jest mi nieco znana. ? Teraz twierdzę, że zdrowie i zycie mam jedno i zawsze najpierw je stawiam na 1 miejscu. ?
Cenne rady.
U mnie ze spaniem fatalnie, natomiast od dawna wyeliminowalam cukier z diety.
Odpowiednie odzywianie, ruch i sen chyba najbardziej wzmacniaja organizm.
Pozdrawiam!
Bardzo cenne porady. U mnie bardzo brakuje czasu na sen.
Wszystko brzmi tak łatwo, jak się siedzi przed komputerem 🙂
Niestety… Cukier jest prawie wszędzie w produktach ze sklepu. Ja ostatnio zaczęłam się lepiej odżywiać i faktycznie widzę efekty… Ze spaniem jest gorzej… I planuje zacząć znów biegać ????♀️