Letnia wyprzedaż
Letnia wyprzedaż

Aktualizacja: 12 listopada 2020

ErytrytolErytrytol to cukier alkoholowy oznaczany symbolem E968. Występuje naturalnie w owocach i sfermentowanym jedzeniu, a także w wielu różnych produktach spożywczych, np. sosie sojowym.

Charakterystyka erytrytolu

Erytrytol stanowi białą i bezwonną substancję o temperaturze topnienia 119-123 stopni Celsjusza. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, zaś słabiej w eterze dietylowym. Jego indeks glikemiczny wynosi 0. Cechą charakterystyczną erytrytolu jest jego duża słodkość, która odpowiada do 80% słodkości sacharozy (tradycyjny cukier).

Jak otrzymać erytrytol?

Erytrytol może być otrzymywany z glukozy w procesie fermentacji, do czego wykorzystuje się odpowiednie drożdże. Proces ten jest jednak mało wydajny, przez co nie znalazł obszernego zastosowania w przemyśle. Znacznie częściej omawiany związek produkuje się w procesie fermentacji surowców węglowodanowych z wykorzystaniem spożywczych drożdży osmofilnych. Tak powstały erytrytol oczyszcza się i osusza, po czym jest gotowy do użytku.

Zobacz również: Melasa.

Spożycie erytrytolu

Związek ten ulega wchłonięciu na zasadzie dyfuzji, przy czym około 10% przechodzi do jelita grubego. Erytrytol ulega następnie absorpcji do różnych tkanek ustroju, należy jednak pamiętać, że praktycznie nie jest on metabolizowany w organizmie. Niemal cała pula spożytej substancji zostaje wydalona wraz z moczem.

Wartość kaloryczna związku wynosi około 4 kcal/g. Rzeczywista wartość wynosi jednak zaledwie 0,2 kcal/g, co wynika z faktu, że nie ulega on metabolizowaniu w organizmie. Wykazano, że jest substancją całkowicie bezpieczną. Przeprowadzono szereg badań, które wykazały, że nawet duże spożycie nie powoduje niemal żadnych skutków ubocznych i nie upośledza funkcji narządów wewnętrznych.

Skutki uboczne

Wspomniano, że nadmierne spożycie erytrytolu nie powoduje niemal żadnych objawów niepożądanych. Niemal, ponieważ odnotowano jego wpływ na układ trawienny. Wskutek zjawiska, że związek ten przechodzi przez układ pokarmowy człowieka praktycznie w niezmienionej postaci i w tej formie dociera do jelita grubego, może powodować gazy, wzdęcia i ogólny dyskomfort w jamie brzusznej. W związku z tym, że ponad 90% erytrytolu ulega wydaleniu wraz z moczem, u większości konsumentów nie powoduje żadnych problemów trawiennych.

Zastosowanie erytrytolu

Omawiany związek znajduje zastosowanie głównie w gastronomii. Wykorzystuje się go jako substancja słodząca w piekarnictwie, produkcji słodyczy (landrynek, lizaków, cukierków), napojów i produktów z obniżoną zawartością cukru. W związku z tym, że organizm człowieka nie metabolizuje go, związek ten nie przyczynia się np. do powstawania próchnicy i psucia się zębów. Coraz więcej osób dbających o zdrowie i urodę czy sportowców decyduje się na używanie erytrytolu jako lepszej alternatywy dla tradycyjnego cukru.

Coraz częściej sprawdza się wykorzystanie erytrytolu w medycynie i przemyśle farmaceutycznym. Wykazano bowiem, że może wspomagać leczenie i stanowić prewencję nadciśnienia tętniczego. Dzieje się tak, gdyż erytrytol reguluje aktywność mitochondrialnej dysmutazy ponadtlenkowej.

Polecane produkty

Bio Acerola C - 100% naturalna witamina C
Acerola od bioalgi to w pełni naturalny (organiczny) i bez żadnych dodatków produkt. Wytwarzany jest z owoców wiśni Acerola, na ściśle kontrolowanej, ekologicznej uprawie, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych.
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Kutyła-Kupidura E., Sikora M., Dobosz A., Krystyjan M., Wpływ zastąpienia sacharozy alternatywnymi substancjami słodzącymi na właściwości produktów ciastkarskich, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2/2016.
  2. Długołęcka A., Poliole – zamienniki cukru, Gdańsk 2013.
  3. Wierzbicka E., Słodziki – aspekty żywieniowe i zdrowotne, Warszawa 2014.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami