Orzechy nerkowca – dlaczego warto je jeść?

Orzechy nerkowca - dlaczego warto je jeść?Orzechy nerkowca należą do najsmaczniejszych orzechów na świecie. Charakteryzują się delikatnym, dość słodkim smakiem, miękką strukturą i dużą ilością składników odżywczych. To dzięki nim możemy chronić się przed pojawieniem cukrzycy typu 2 oraz wzmocnić swoje serce. Dlaczego jeszcze warto je jeść? Poznaj właściwości i działanie orzechów nerkowca.

Orzechy nerkowca są owocem drzewa zwanego nerkowcem zachodnim. Pochodzą z rejonów Ameryki Południowej. Ich nazwa pochodzi od kształtu jakie posiadają. Uprawiane są głównie w Indiach i Wietnamie.

Co zawierają orzechy nerkowca?

Orzechy nerkowca to przede wszystkim cenne źródło białka, a także witaminy A, D, E, K oraz witamin z grupy B. Zawierają także wiele składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, żelazo, potas czy sód. Ponadto dostarczają nam równie cennych kwasów tłuszczowych.

Orzechy nerkowca w swym składzie posiadają wiele przeciwutleniaczy, które odgrywają bardzo ważną rolę. Usuwają bowiem wolne rodniki, chroniąc organizm przed wystąpieniem groźnych chorób, w tym także nowotworów.

Jakie właściwości oraz jaki wpływ na zdrowie mają orzechy nerkowca?

Zawartość witamin z grupy B, a także magnezu sprawia, że wpływają one pozytywnie na układ nerwowy. Przede wszystkim chronią organizm przed pojawieniem się depresji, wspomagają pamięć i koncentrację.

Z kolei obecność potasu powoduje, że organizm zachowuje właściwą gospodarkę wodno-elektrolitową. Istotny jest fakt, że orzechy nerkowca zapobiegają gromadzeniu się wody w organizmie.

Witaminy, znajdujące się w składzie, także odrywają bardzo ważną rolę, bowiem warunkują prawidłowy stan skóry. Wspomagają bowiem walkę z objawami trądziku pospolitego. Regularne spożywanie orzechów niweluje nadmierne wydzielanie sebum, które jest jedną z głównych przyczyn powstawania tej choroby.

Orzechy nerkowca zapobiegają pojawieniu się anemii, osteoporozie oraz obniżają poziom złego cholesterolu. Poprzez obecność witaminy K zapobiegają krzepliwości krwi. Wzmacniają układ sercowo – naczyniowy, poprzez działanie NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych). Chronią organizm przed wysokim poziomem cholesterolu oraz trójglicerydów, a także wzmacniają naczynia krwionośne. Ponadto potas, obecny w nerkowcach, reguluje pracę serca oraz ciśnienie tętnicze.

Spożywanie orzechów nerkowca bardzo korzystnie wpływa również na naszą urodę. Związki mineralne, takie jak cynk czy selen, wzmacniają włosy i paznokcie. Spożywanie cynku głównie polecane jest osobom ze skłonnością do przetłuszczania się włosów, bowiem wpływa na regulację wydzielanego sebum i zapobiega wypadaniu włosów.

Zalety orzechów nerkowca

  • kwas gamma-linolenowy chroni organizm przed chorobami serca
  • posiadają dużą ilość cennego białka
  • zawierają witaminy A, D, E i K
  • uzupełniają niedobory związków mineralnych takich jak wapń, fosfor czy żelazo

Ciekawostki:

  • zdarza się, że orzechy nerkowca mogą wywoływać alergie;
  • drzewo nerkowca – nanercz zachodni jest “kuzynem” mango;
  • z orzechów nerkowca produkowany jest likier;
  • nerkowce uprawiane są głównie w Wietnamie, Nigerii, na Wybrzeżu Kości Słoniowej i w Indiach;
  • skorupki orzechów nerkowca zawierają w sobie toksyczny olejek parzący skórę (dzieje się tak wówczas gdy obiera się je bez wcześniejszego uprażenia).
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
5 komentarzy:
  1. Ania
    Ania says:

    O, nie wiedziałam, że te orzechy są tak bogate w dobre składniki! Bardzo ciekawe.

    P.S. niedawno widziałam zdjęcie jak wyglądają nerkowce na drzewie – szok! 😉

    Odpowiedz
  2. Danuta
    Danuta says:

    Bardzo smakują mi orzechy nerkowca. Za jednym posiedzeniem potrafię pochłonąć całe opakowanie 100 – gramowe,
    Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *