Aktualizacja: 24 czerwca 2025
Omega 6 to specyficzna grupa związków chemicznych, będących istotnym elementem diety każdego współczesnego człowieka, tuż obok niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3. Liczy się nie tylko ich podaż, ale również właściwa proporcja między Omega 3 a Omega 6 (dla przewagi tych pierwszych kwasów tłuszczowych).
Spis treści
Kwasy tłuszczowe Omega 6 – charakterystyka
Do grona kwasów tłuszczowych Omega 6 zaliczamy przede wszystkim:
- kwas linolowy (LA);
- kwas gamma-linolenowy (GLA);
- kwas arachidonowy (AA).
Nazwa omawianych kwasów tłuszczowych pochodzi od numeru węgla, przy którym występuje pierwsze wiązanie podwójne, licząc od metylowego końca łańcucha węglowego. Wszystkie te związki nie są produkowane w organizmie człowieka, w efekcie czego należy dostarczać je wraz z dietą. Aby zachować zdrowie, kluczowa jest jednak odpowiednia proporcja pomiędzy kwasami tłuszczowymi Omega 3, a Omega 6. Stosunek ten powinien wynosić w przybliżeniu około 1:5, z przewagą spożycia dla Omega 3. Niestety stosunek ten we współczesnej diecie przeważnie jest zaburzony. Polacy spożywają znacznie większe ilości Omega 6, co w dłuższej perspektywie czasu może doprowadzić do rozwoju licznych problemów zdrowotnych.
Podsumowując (podobnie jak kwasy tłuszczowe Omega 3), kwasy tłuszczowe Omega 6 zawierają w swojej cząsteczce wiązanie podwójne. Pierwsze z nich (licząc od końca łańcucha węglowego) zlokalizowane jest na szóstym atomie węgla, stąd nazwa tych związków. Skrótem określa się je jako „n-6”.
Omega 6 – źródła
Za najlepsze źródła pokarmowe kwasów Omega 6 uznaje się między innymi:
- orzechy i nasiona, w szczególności sezam, pestki dyni, pestki słonecznika;
- jajka ekologiczne lub z wolnego wybiegu;
- drób (jako źródło kwasu AA);
- oleje roślinne nierafinowane, oleje tłoczone na zimno – zwłaszcza olej z czarnuszki egipskiej, olej słonecznikowy, olej sojowy, olej kukurydziany, olej z pestek winogron.
Zobacz również: Olej z czarnuszki nierafinowany.
Omega 6 można też suplementować, jednak takie działania z reguły nie są potrzebne. Głównie z tego względu, że w diecie współczesnego człowieka mamy nadmiar Omega 6 przy jednoczesnej niewystarczającej podaży Omega 3. Jeśli pojawia się potrzeba suplementacji, w zdecydowanej większości przypadków dotyczy kwasów tłuszczowych Omega 3.
Omega 6 – działanie
Kwasy tłuszczowe Omega 6 są ważnym składnikiem naskórka. Uczestniczą w regulacji różnicowania keratynocytów oraz przylegania i złuszczania komórek. Pośrednio łagodzą stany zapalne, chyba że znajdują się w ustroju w nadmiernych ilościach i złej proporcji w stosunku do kwasów Omega 3. Jeśli jednak parametry te są odpowiednie, Omega 6 działają przeciwzakrzepowo, antyproliferacyjnie i obniżają stężenie lipidów. Wspiera rozkurcz mięśni gładkich i rozszerza naczynia krwionośne, tym samym zmniejszając ryzyko licznych chorób cywilizacyjnych, zwłaszcza tych dotyczących układu sercowo-naczyniowego.
Kwasy Omega 6 są cenione w kosmetologii, ponieważ po części odpowiadają za jędrność i elastyczność skóry oraz opóźniają procesy starzenia się jej. Są pomocne w odchudzaniu i przyspieszają metabolizm. Ostatnie badania sugerują, że właściwa proporcja Omega 3 do Omega 6 może nawet wpływać na profilaktykę i hamowanie stanów nowotworowych, co wymaga jednak dalszych, bardziej szczegółowych badań.
Czy Omega 6 są szkodliwe?
W sytuacjach, w których udział kwasów tłuszczowych Omega 6 w pożywieniu jest nieproporcjonalnie wysoki, w organizmie konsumenta na przestrzeni czasu rozwija się stan zapalny. Nie tylko nasila on dolegliwości istniejących już schorzeń, ale także tworzy środowisko do rozwoju nowych. Wzrasta zwłaszcza ryzyko chorób cywilizacyjnych, takich jak miażdżyca, alergia, nadciśnienie tętnicze, depresja czy liczne przewlekłe problemy dermatologiczne.


Czysty olej z czarnuszki egipskiej bioalgi z naturalnym kompleksem omega 3‑6‑9. Tłoczony na zimno. Wspiera odporność, układ trawienny, kondycję skóry, ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Lesiak A., Ciążyńska M., Wpływ kwasu gamma-linolenowego oraz honokiolu na funkcje skóry, Forum Dermatologicum, 4/2017.
- Bałasińska B., Jank M., Kulasek G., Właściwości i rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w utrzymaniu zdrowia ludzi i zwierząt, Życie Weterynaryjne, 9/2010.
- Bojarowicz H., Woźniak B., Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz ich wpływ na skórę, Problemy Higieny i Epidemiologii, 4/2008.
- Słownik tematyczny. Biologia, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2011.
Zostaw komentarz