Acerola
Acerola

Aktualizacja: 13 lutego 2022

Olej sojowyOlej sojowy pozyskiwany jest z nasion soi, niezwykle bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy z grupy B. Wykorzystuje się go zarówno w gastronomii, jak i w kosmetologii, nieco rzadziej także jako biopaliwo. Swoje cenne właściwości zawdzięcza przede wszystkim wartościowym kwasom tłuszczowym. Warto wprowadzić go do codziennej diety czy pielęgnacji, aby cieszyć się długofalowymi efektami.

Skład oleju sojowego

Cechą charakterystyczną oleju sojowego jest bardzo duża zawartość Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT), które stanowią nawet do 64% całości składników. Wśród nich znajdziemy zarówno kwasy tłuszczowe Omega-3, jak i Omega-6. Do pozostałych składników występujących w dużych ilościach zaliczamy:

Swoje korzystne właściwości olej sojowy zawdzięcza właśnie wszystkim tym składnikom.

Olej sojowy – właściwości zdrowotne

Olej sojowy – głównie ze względu na wysoką zawartość NNKT – wpływa pozytywnie na kondycję układu sercowo-naczyniowego oraz nerwowego. Obniża poziom złego cholesterolu LDL, jednocześnie utrzymując cholesterol HDL na właściwym poziomie. Zapobiega miażdżycy, nadciśnieniu tętniczemu i wielu innym chorobom. Ponadto poprawia wzrok, wpływa na lepsze przekaźnictwo nerwowe, co z kolei poprawia pamięć, koncentrację i koordynację ruchową. NNKT są niezbędne już od najmłodszych lat, aby organizm mógł prawidłowo się rozwijać. Natomiast u osób w podeszłym wieku chronią przed wystąpieniem demencji i schorzeń neurodegeneracyjnych.

Regularne spożycie oleju sojowego poprawia ogólną odporność organizmu, a więc zmniejsza ryzyko infekcji wirusowych i bakteryjnych. Udowodniono, że może wspierać płodność – zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Ze względu na dużą zawartość lecytyny, olej sojowy polecany jest przy nadpobudliwości ruchowej, bezsenności oraz stanach wyczerpania (fizycznego i umysłowego).

Olej sojowy może być z powodzeniem stosowany w przypadku dzieci czy kobiet w ciąży, ponieważ jest całkowicie bezpiecznym produktem spożywczym. Udowodniono, że jego spożycie nie powoduje żadnych negatywnych konsekwencji dla płodu, wręcz przeciwnie – uzupełniamy tym samym niedobory ważnych składników, które są konieczne do rozwoju dziecka. Olej sojowy może jednak przyczyniać się do występowania przebarwień na skórze przyszłych mam, dlatego w okresie ciąży lepiej postawić na inne źródła tłuszczy nienasyconych.

Zastosowanie oleju sojowego w kosmetologii

Olej sojowy może być stosowany jako emolient oraz lub po prostu jako naturalne źródło cennych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do zachowania prawidłowej kondycji skóry. Odbudowują one naturalną barierę ochronną skóry, nawilżają ją i odżywiają. Przy regularnym stosowaniu kosmetyków na bazie oleju sojowego już po krótkim czasie zauważymy, że skóra stała się jędrna, elastyczna i pełna blasku. Duże ilości witaminy E (znanej również jako witamina młodości) działają przeciwutleniająco, a więc spowalniają procesy starzenia się skóry. Olej sojowy idealnie nadaje się do metody OCM, czyli olejowego oczyszczania twarzy.

Kolejnym zastosowaniem jest olejowanie włosów lub dodawanie odrobiny oleju sojowego do kupnych odżywek czy masek do włosów. Chroni on włosy przed szkodliwym działaniem promieniowania UV oraz czynników atmosferycznych, jednocześnie nadając im blasku i wytrzymałości. Rozczesywanie staje się proste. Olej sojowy najlepiej sprawdzi się w przypadku włosów wysokoporowatych.

Olej sojowy w kuchni

Produkt ten charakteryzuje się intensywnym aromatem, dlatego bywa lubianym składnikiem sałatek, surówek i innych potraw na zimno. Należy pamiętać, aby na nim nie smażyć ani nie podgrzewać go, co zniszczy jego cenne składniki i pozbawi walorów odżywczych. 1 łyżkę dziennie można spożywać bezpośrednio, jako forma suplementacji NNKT. Wówczas warto jednocześnie połknąć witaminę D3 i K2, które bardzo dobrze rozpuszczają się w tłuszczach. Należy pamiętać, że olej sojowy pozyskiwany jest z ziaren soi – nie sprawdzi się więc u osób uczulonych na tę roślinę. Może wówczas wywołać reakcję alergiczną.

Polecane produkty

Omega 3 – czysty roślinny olej z Pachnotki zwyczajnej
Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Stanowi wsparcie dla mózgu i odpowiada za jego prawidłową pracę. Dodatkowo wspiera odporność
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Wilk M., Soja źródłem cennych składników żywieniowych, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2/2017.
  2. Zielińska A., Nowak I., Kwasy tłuszczowe w olejach roślinnych i ich znaczenie w kosmetyce, Chemik, 2/2014.
  3. Łoźna K., Kita A., Styczyńska M., Biernat J., Skład kwasów tłuszczowych olejów zalecanych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, Problemy Higieny i Epidemiologii, 4/2012.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami