Kwas gamma-linolenowyKwas gamma-linolenowy (GLA) to wielonienasycony kwas tłuszczowy występujący naturalnie we frakcjach kwasów tłuszczowych wybranych olejów pozyskiwanych z nasion roślin. Należy do grupy kwasów tłuszczowych omega-6.

Kwas gamma-linolenowy – charakterystyka

Cząsteczka kwasu gamma-linolenowego zbudowana jest z 18 atomów węgla połączonych 3 wiązaniami podwójnymi. Kwas ten jest obecny zwłaszcza w niektórych olejach roślinnych, głównie z wiesiołka czy z nasion konopii. Należy jednak wiedzieć, że występuje także w niektórych rodzajach grzybów. GLA zwie się kwasem warunkowo niezbędnym. Wiąże się to z sytuacjami, podczas których w ludzkim ustroju obniża się aktywność enzymu delta-6-desaturazy.

Synteza

GLA powstaje w wyniku desaturacji kwasu linolowego. Synteza omawianego kwasu uzależniona jest od obecności poszczególnych enzymów, a także witamin: B3, B6, C i E. Sporą rolę w syntezie odgrywa również magnez i cynk.

Kwas gamma-linolenowy a skóra

Zawartość omawianego związku w organizmie człowieka zmniejsza się pod wpływem wielu czynników, w tym w efekcie:

  • infekcji wirusowych i bakteryjnych;
  • palenia papierosów;
  • nadużywania alkoholu;
  • stosowania niektórych leków, np. niesteroidowych leków przeciwzapalnych czy glikokortykosteroidów.

Wszystko to sprawia, że skóra staje się sucha i mało elastyczna, z jednoczesną tendencją do uwidaczniania zmarszczek. Znacznie szybciej tworzą się niewielkie ranki czy pęknięcia. Zanika także naturalna odporność skóry na szkodliwe działanie czynników zewnętrznych.

Z tego względu na rynku spotkać można wiele kosmetyków zawierających oleje bogate w kwas gamma-linolenowy. W szczególności należy wyróżnić tutaj olej z wiesiołka, olej z nasion konopii, olej z ogórecznika czy olej z nasion czarnej porzeczki. Kwas ten po podaniu zewnętrznym, np. wraz z kremem, przenika jedynie do warstwy rogowej naskórka. Aby jego działanie było szersze należy spożywać oleje zawierające jego dużą ilość. Działanie od środka będzie znacznie skuteczniejsze.

Kwas gamma-linolenowy w organizmie człowieka ulega przekształceniu do kwasu dihomo-gamma-linolenowego (DGLA). Ten natomiast jest ważnym składnikiem lipidów naskórka. Omawiany kwas uczestniczy w regulacji różnicowania keratynoidów oraz przylegania i złuszczania komórek. Znajduje zastosowanie w terapii schorzeń dermatologicznych takich jak atopowe zapalenie skóry czy łuszczyca. Warto wiedzieć, że działanie tego związku wspomagają witaminy A i E.

Zobacz również: Stany zapalne skóry.

Właściwości zdrowotne

Kwas gamma-linolenowy wykazuje szerokie działanie zdrowotne na organizm człowieka. Z tego względu zaleca się odpowiednie spożycie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Należą one bowiem do związków koniecznych, aby ustrój funkcjonował prawidłowo.

Omawiany związek ulega metabolizowaniu do 20-węglowego wielonienasyconego kwasu DGLA. Ten z kolei jest dalej utleniany do prostaglandyny E1, która działa przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo, antyproliferacyjnie i obniża stężenie lipidów. Dodatkowo wzmaga rozluźnienie mięśni gładkich i rozszerza naczynia krwionośne. Uznaje się, że kwas gamma-linolenowy działa najkorzystniej na układ sercowo-naczyniowy, choć jego rola nie ogranicza się jedynie do wspierania mięśnia sercowego i naczyń krwionośnych.

Bibliografia

  1. Kaźmierska A., Gawor E., Wpływ oleju z wiesiołka na skórę ze szczególnym uwzględnieniem działania kwasu gamma-linolenowego, Kosmetologia Estetyczna, 4/2015.
  2. Materac E., Marczyński Z., Bodek K., Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2013.
  3. Lesiak A., Ciążyńska M., Wpływ kwasu gamma-linolenowego oraz honokiolu na funkcje skóry, Forum Dermatologicum, 4/2017.
Omega 3 - czysty roślinny olej z Pachnotki zwyczajnej
Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Jest on pozyskiwany z rośliny o nazwie Perilla frutescens.
Zobacz tutaj ...