Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 13 października 2025

Hydrolizat kolagenuHydrolizat kolagenu to specjalnie przetworzona forma tego białka, która dzięki mniejszym cząsteczkom (peptydom) jest łatwiej przyswajalna przez organizm. Procesowi temu kolagen poddaje się  jeszcze na etapie produkcji, dzięki czemu białko to można wykorzystać jako jeden z najbardziej wartościowych suplementów diety. Regularne stosowanie hydrolizatu wspiera naturalną produkcję kolagenu w organizmie, co pozytywnie wpływa na wygląd skóry, kondycję włosów i paznokci, a także elastyczność i sprawność stawów.

Co to jest hydrolizat kolagenu?

Hydrolizat kolagenu nazywany jest również hydrolizowanym kolagenem. Jego produkcja obejmuje ekstrakcję kolagenu ze skór bydlęcych, wieprzowych i z kości kurczaka, a także ze skór i kości rybich, meduz, gąbek i innych bezkręgowców wodnych. Klasyczny kolagen posiada bardzo dużą masę cząsteczkową, co oznacza, że nie może być w pełni i tak efektywnie wykorzystany w organizmie człowieka. Jego biodostępność w układzie pokarmowym szacuje się na dość niską. Aby zwiększyć wchłanianie kolagenu i tym samym zwiększyć jakość suplementu diety, kolagen jeszcze na etapie produkcji poddaje się hydrolizie enzymatycznej. Prowadzi ona do powstania bardziej przyswajalnych peptydów o mniejszej masie. Jego aktywność, działanie przeciwdrobnoustrojowe i przeciwutleniające zależy od stopnia hydrolizy i rodzaju enzymu użytego w procesie. Przykładowo porównując hydrolizowany kolagen do żelatyny, ten pierwszy odznacza się rozpuszczalnością zarówno w gorącej, jak i w zimnej wodzie, podczas, gdy żelatyny rozpuszczają się tylko w gorącej. Przewagą kolagenu hydrolizowanego jest również łatwiejsze trawienie w przewodzie pokarmowym.

Podsumowując, hydrolizat powstaje w wyniku procesu hydrolizy kolagenu, czyli rozkładu dużych cząsteczek na mniejsze fragmenty (peptydy i aminokwasy). Dzięki temu elementy te mogą zostać sprawnie wchłonięte w układzie pokarmowym do krwi i mogą dalej trafić w miejsca największego zapotrzebowania, gdzie zostaną wykorzystane do produkcji wewnątrzustrojowego kolagenu. Aby zwiększyć produkcję kolagenu endogennego (wewnętrznego), warto przyjmować suplementy diety zawierające dodatkowo witaminę C (której najlepszym potwierdzonym źródłem jest acerola).

Zobacz również: Kolagen z witaminą C.

Hydrolizat kolagenu – zalety

Glicyna, prolina czy hydroksyprolina budujące białka kolagenowe należą do łatwo przyswajalnych aminokwasów. Niemniej jednak skomplikowana struktura kolagenu, którego są istotną częścią sprawia, że jest on odporny na działanie typowych proteaz odpowiadających za rozkład białek. Ciekawostką jest, że jedynie fibroblasty wytwarzają specjalne enzymy, które mają zdolność degradacji wysoko zorganizowanych struktur kolagenu. Największa zaleta hydrolizowanego kolagenu to jego wysoka biodostępność. Trafia on do krwi znacznie szybciej, niż ma to miejsce przy suplementacji zwykłego kolagenu.

Jak suplementować hydrolizat kolagenu?

W suplementacji hydrolizatu kolagenu najważniejsza jest regularność. Należy przyjmować go codziennie, najlepiej w dawce od 5 do 10 gramów, rano lub po treningu, aby wspierać regenerację tkanek. Można go przyjmować w formie proszku, kapsułek lub napojów, często z dodatkiem witaminy C, cynku, biotyny i innych naturalnych składników (głównie witamin, minerałów czy wyciągów roślinnych). Przy systematycznej suplementacji rezultaty widać z reguły już po 8-12 tygodniach stosowania.

Dodatkowo należy upewnić się, że wybrany suplement kolagenowy został rzeczywiście poddany procesowi hydrolizy, co powinno zostać zaznaczone przez producenta na opakowaniu produktu. W dzisiejszych czasach dużą popularnością cieszy się naturalny kolagen hydrolizowany do picia w formie proszku do rozpuszczania w wodzie, pochodzący z tkanek wołowych. Udowodniono bowiem, że kolagen wołowy ma strukturę cząsteczkową zbliżoną do kolagenu ludzkiego, przez co jeszcze efektywniej może zostać wykorzystany przez organizm. Jednym z rekomendowanych, naturalnych produktów jest wysokiej jakości kolagen do picia bioalgi.

Polecane produkty

Kolagen do picia na stawy i skórę
Kolagen bioalgi to aż 97% hydrolizowanego kolagenu o wysokiej biodostępności. Opatentowana formuła przyczynia się do łagodzenia objawów istniejących już chorób stawów, a dodatkowo uzupełnia niedobory kolagenu w organizmie. Wpływa też na stan skóry …
Zobacz tutaj ...
Kapsułki z kwasem hialuronowym
Kwas hialuronowy decyduje nie tylko o jędrnej i gładkiej skórze, ale także jest głównym składnikiem płynu stawowego i pełni funkcję „smaru” przy wykonywaniu ruchu redukując ból w stawach. Jego głównym zadaniem jest regulacja zawartości wody w przestrzeni
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Kustra K., Dieta a wpływ suplementacji kolagenem na zmiany stanu odżywienia, kondycji skóry u zdrowych wolontariuszy, Poznań 2020.
  2. Kaziród K., Hunek A., Zapała M., Suplementacja kolagenem – czy przynosi realne korzyści?, Quality in Sport. 2023;13(1):88-107.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami