Kolagen do picia
Kolagen do picia

Kolagen z witaminą CKolagen z witaminą C do picia to klasyczny przykład idealnego połączenia dwóch różnych związków suplementowanych przez człowieka. Oba są niezbędne dla zachowania zdrowia, dobrego samopoczucia i urody, przy czym wspólne przyjmowanie znacznie zwiększa ich wzajemne działanie. Warto zwracać uwagę, aby kolagen do picia zawierał dodatek kwasu askorbinowego.

Witamina C a kolagen

Witamina C jest niezbędna do wewnątrz ustrojowej syntezy kolagenu. Służy jako kofaktor hydroksylazy prolilu oraz lizylu, enzymów odpowiedzialnych za stabilizację i krzyżowanie się włókien kolagenowych. Askorbinian może również bezpośrednio pobudzać syntezę kolagenu poprzez aktywację jego transkrypcji oraz stabilizowanie mRNA prokolagenu. Przykładem zaburzeń przemian fizjologicznych zachodzących w organizmie przy stanie niedoboru witaminy C jest choćby szkorbut – choroba związana z upośledzoną syntezą kolagenu, której charakterystycznymi objawami są przede wszystkim: rozpulchnienie i krwawienie dziąseł, obrzęki, chwianie się i wypadanie zębów oraz zwiększona skłonność do siniaczenia się.

Suplementacja witaminy C zwiększa zwłaszcza syntezę kolagenu typu 1 i typu 3. Ponadto aktywność tkankowego inhibitora metaloproteinazy 1 może również zwiększać się w obecności witaminy C. Wskazuje to na to, że związek ten może zmniejszać miejscowe uszkodzenia kolagenu. Wykazano również, że kwas askorbinowy wpływa na biosyntezę elastyny. W badaniach przeprowadzonych w warunkach in vitro suplementacja tego związku hamowała syntezę elastyny przez fibroblasty. To z kolei może pomóc w redukcji nagromadzonej elastyny, tak charakterystycznej dla skóry starzejącej się pod wpływem nadmiernej ekspozycji na promieniowanie słoneczne.

Kolagen z witaminą C do picia

Zarówno kolagen, jak i witamina C mają nieco inne działanie, mimo tego skutecznie się uzupełniają. Połączenie to uznaje się za idealne, podobnie jak kolagen + kwas hialuronowy czy cynk + selen. Kolagen jest naturalnym białkiem organizmu człowieka, buduje m.in. narządy wewnętrzne: skórę, stawy, gałki oczne, naczynia krwionośne. Stanowi do 30% wszystkich białek ustroju ludzkiego. Odpowiada przede wszystkim za stabilizację tych tkanek oraz zwiększa ich wytrzymałość. Systematyczna suplementacja kolagenu oraz utrzymywanie jego wysokiego poziomu wpływają na:

  • zmniejszenie bólu stawów i sztywności stawów – zarówno występujących spontanicznie, jak i w przebiegu schorzeń przewlekłych takich jak choroba zwyrodnieniowa stawów, reumatoidalne zapalenie stawów czy inne choroby autoimmunologiczne;
  • przyspieszanie gojenia się tkanek, np. po operacjach, urazach, kontuzjach ortopedycznych, porodach siłami natury i poprzez cięcie cesarskie;
  • poprawę elastyczności, jędrności i wytrzymałości skóry, dodanie jej blasku i nawilżenia, ochrona przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych takich jak nadmierna ekspozycja na promieniowanie UV;
  • wzmacnianie ścięgien, więzadeł i tkanki mięśniowej, co minimalizuje ryzyko kontuzji u osób aktywnych fizycznie.

Mało kto wie, że naturalny kolagen pełni istotną rolę również w układzie immunologicznym. Ogranicza wnikanie i rozprzestrzenianie się drobnoustrojów chorobotwórczych, komórek nowotworowych oraz toksyn. Włókna kolagenowe są nośnikiem niektórych leków, np. interferonów. To właśnie kolagen tworzy blizny i sprzyja odbudowie skóry. Białko to odpowiada za produkcję chrząstki stawowej i mazi stawowej. Udowodniono, że systematyczna suplementacja kolagenem zmniejsza syntezę i aktywność enzymów odpowiadających za wywoływanie stanów zapalnych i bólów reumatycznych.

Witamina C – działanie

Witamina C, nazywana również kwasem askorbinowym, jest jedną z witamin rozpuszczalnych w wodzie, najbardziej rozpowszechnionych w diecie człowieka. Jej wysoki poziom jest niezbędny do prawidłowego działania trobocytów (płytek krwi) oraz limfocytów. Właśnie dlatego witamina C jest najbardziej znana ze swojego wpływu na procesy krzepnięcia krwi, wzmacnianie ścian naczyń krwionośnych i zwiększenie ich elastyczności oraz wzmacnianie odporności. Przyjmowanie jej łagodzi objawy grypy i przeziębienia, ale także licznych chorób przewlekłych. To jeden z najlepiej poznanych antyoksydantów – minimalizuje ilość wolnych rodników tlenowych w ustroju i tym samym zmniejsza ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych oraz chorób autoimmunologicznych, w tym ma potwierdzone działanie na prewencję chorób sercowo-naczyniowych. Udowodniono, że zwiększa aktywność komórek NK, wpływa na procesy gojenia się skóry oraz uczestniczy w produkcji hormonów i neurotransmiterów. Współdziała z hydroksylazami uczestniczącymi w przemianach steroidów, tłuszczów (np. cholesterolu do kwasów żółciowych) i niektórych leków (np. leków będących związkami aromatycznymi). Zwiększa przyswajanie żelaza niehemowego oraz wapnia.

Polecane produkty

Kolagen do picia na stawy i skórę
Kolagen bioalgi to aż 97% hydrolizowanego kolagenu o wysokiej biodostępności. Opatentowana formuła przyczynia się do łagodzenia objawów istniejących już chorób stawów, a dodatkowo uzupełnia niedobory kolagenu w organizmie. Wpływa też na stan skóry …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Banaś M., Pietrucha K., Typy i struktura białka kolagenowego, Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej, 73/2009.
  2. Morąg M., Burza A., Budowa, właściwości i funkcje kolagenu oraz elastyny w skórze, Journal of Health Study and Medicine, 2/2017.
  3. Guz J., Oliński R., Rola witaminy C w regulacji epigenetycznej, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 71/2017.
  4. Kantorska A., Witamina C – rola i znaczenie dla organizmu.
  5. Kilian-Pięta E., Witamina C jako niezbędny składnik dla skóry człowieka oraz czynniki determinujące jej wchłanianie, Kosmetologia Estetyczna, 1/2019.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami