FikoerytrynaFikoerytryna to czerwony barwnik obecny w niektórych algach – głównie krasnorostach i sinicach. Wraz z fikocyjaniną (barwnik niebieski) należy do dużej grupy fikobiliprotein. Fikobiliproteiny stanowią do 30% suchej masy spiruliny.

Charakterystyka fikoerytryny

Wyróżnia się następujące rodzaje fikoerytryny:

  • B-fikoerytryna;
  • C-fikoerytryna;
  • R-fikoerytryna;
  • fikoerytryny typu kryptomonadowego.

Poszczególne rodzaje różnią się między sobą absorpcją oraz ciężarem cząsteczkowym. Fikobiliproteiny należą do pigmentów uczestniczących w fotosyntezie. Gromadzone są w komórkach alg pod postacią fikobilisomów związanych z błoną tylakoidów chloroplastów. Kolor tego barwnika jest stabilny w 60 stopniach Celsjusza przez pół godziny i wykazuje długo czas trwania w pH 6-7.

Ściana komórkowa fikoerytryny zawiera pewną ilość białka oraz sporą ilość polisacharydów, w tym około 3% celulozy.

Zastosowanie fikoerytryny

Fikoerytryna dobrze rozpuszcza się w wodzie, dzięki czemu może pełnić funkcję naturalnego barwnika w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym. Dzięki temu związkowi można nadawać różowo-czerwoną barwę wyrobom cukierniczym i produktom mlecznym. Szacuje się, że aby zabarwić 1 kg danego produktu należy użyć od 50 do 100 mg barwnika.

Fikoerytryna charakteryzuje się nie tylko czerwoną barwą, ale również żółtą fluorescencją. Oznacza to, że można ją z powodzeniem wykorzystywać jako składnik przezroczystych cukierków czy napojów.

Uznaje się, że to zdrowa alternatywa dla barwników syntetycznych, które mogą działać szkodliwie na organizm człowieka. Coraz chętniej firmy sięgają po naturalne rozwiązania, aby zwiększyć bezpieczeństwo swoich produktów. Zaletą fikoerytryny jest nie tylko duże bezpieczeństwo i naturalność, ale także wyjątkowy, charakterystyczny kolor. Dzięki temu znalazła zastosowanie także jako składnik wielu kosmetyków.

Ograniczenia stosowania

Fikoerytryna wciąż nie jest wykorzystywana na dużą skalę, ponieważ jej oczyszczenie jest żmudne, czasochłonne i wymaga połączenia kilku technik.

Właściwości fikobiliprotein

Wykazano, że fikobiliproteiny posiadają wartość terapeutyczną poprzez aktywność immunomodulującą i przeciwnowotworową. Fikoerytryna wpływa korzystnie na zdrowie, ponieważ wykazuje zdolność usuwania wolnych rodników tlenowych, które przyczyniają się do rozwoju licznych chorób i starzenia organizmu.

Zostały przeprowadzone także badania, które udowodniły działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze tego barwnika. Wyizolowaną fikoerytrynę umieszczono na noc w specjalnym pojemniku pełnym bakterii z 3 różnych szczepów. Po upływie określonego czasu zauważono, że barwnik w znacznym stopniu zahamował ich namnażanie. W innym badaniu zauważono również zahamowanie rozwoju i wzrostu grzybni niektórych grzybów.

Bibliorafia

  1. Czeczuga B., Badania barwników fikobiliproteinowych u glonów, Wiadomości Botaniczne, 4/1982.
  2. Stolarzewicz I., Kapturowska A., Białecka-Florjańczyk E., Mikrobiologiczne źródła barwników w technologii żywności, Postępy Mikrobiologii, 3/2012.
  3. Krępska M., Lasoń-Rydel M., Jagiełło J., Charakterystyka, właściwości, perspektywy i trudności stosowania niebieskich barwników naturalnych do barwienia produktów pożywczych, Technologia i Jakość Wyrobów, 61/2016.
  4. Roman R., Alvarez-Pez J., Fernandez F., Grima E., Recovery of pure B-phycoerythrin from the microalga
    Porphyridium cruentum, Journal of Biotechnology, 93/2002.
  5. Fleurence J., R-fikoerytryna z czerwonej makroalgi: strategie wydobycia i potencjał zastosowania w biotechnologii, Biotechnologia stosowana, 1/2003.
  6. Afreen S., Fatma T., Extraction, purication and characterization of phycoerythrin from Michrochaete and its biological activities, Biokataliza i Biotechnologia Rolna, 13/2018.
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina - witaminy i minerały (100% naturalne)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...