Aktualizacja: 5 grudnia 2024
Ananas (łac. ananas comosus) zalicza się do owoców tropikalnych. Jest bardzo popularny, a jego smak i zapach sprawia, że zyskuje coraz większe grono wielbicieli. Nie każdy z nas jednak zdaje sobie sprawę z tego, jakie wartości odżywcze posiada ananas oraz jak wpływa na nasze zdrowie. Oto kilka cennych informacji na temat tego pysznego owocu.
Spis treści
Ananas – charakterystyka
Ananas jest owocem charakterystycznym ze względu na swój oryginalny wygląd. Jego łupina jest dość twarda, a na jej czubku znajduje się skupisko długich, zielonych liści, które przypominają pióropusz. Ananas pochodzi głównie z Brazylii, ale jego plantacje występują również m.in. w Chinach, na Hawajach, w Meksyku i na Filipinach.
Ananas – wartości odżywcze
Ananas to owoc o bogatym składzie. Dzięki niemu wykazuje bardzo szeroki i pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Największe działanie wywiera jeśli spożywa się go na świeżo, a nie z puszki. Wówczas traci wiele swoich właściwości i nie smakuje tak jak powinien.
Ananas posiada cenny błonnik, który daje uczucie sytości i wspomaga odchudzanie, a także oczyszcza organizm usuwając z niego zbędne produkty przemiany materii. Ze względu na znaczną ilość wody, ananas dobrze nawadnia organizm i gasi pragnienie.
Dodatkowo zawiera enzym – bromelainę, który wykazuje właściwości odchudzające, a także działa przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo. Stąd też spore zastosowanie tą substancją. Można ją wykorzystywać u sportowców ze względu na możliwość niwelacji obrzęków pourazowych czy w chorobach serca z racji działania przeciwzakrzepowego. Ponadto wykorzystuje się ją w alergiach i w zaburzeniach procesów trawiennych. Skutecznie leczy rany, oparzenia, a nawet ugryzienia owadów, ponieważ wykazuje właściwości odkażające.
Ananas posiada również składniki mineralne takie jak miedź, cynk, żelazo, magnez, potas, mangan. Dzięki nim owoc ten minimalizuje ryzyko pojawienia się osteoporozy. Dlatego też poleca się jego spożywanie zwłaszcza kobietom w okresie przekwitania oraz dzieciom, których układ kostny wciąż się rozwija.
Jakie witaminy ma ananas?
Ananas to bogate źródło wielu witamin. Zawiera witaminę A, która wpływa na kondycję naszej skóry czy warunkuje dobre widzenie. Obecne są w nim również witaminy z grupy B, witamina PP, kwas foliowy oraz witamina C, która wzmacnia odporność organizmu i uszczelnia ściany naczyń krwionośnych. Jest ona przeciwutleniaczem, mającym wpływ na nasz wygląd i samopoczucie.
Ananas – zastosowanie
Ananas poprzez swoje właściwości wpływa na nasze zdrowie, wspomagając trawienie i wzmacniając odporność. Znalazł on nie tylko zastosowanie w kuchni, gdzie jest składnikiem deserów, koktajli czy sałatek, ale również w kosmetyce, dzięki swoim nawilżającym i regenerującym właściwościom.
Ananas w kosmetyce
Znaczącą rolę odgrywa obecna w nim witamina C, która należy do grupy antyoksydantów. Wpływa na odpowiedni stan skóry, niweluje jej niedoskonałości w postaci przebarwień, działa rozjaśniająco oraz wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Kwasy organiczne obecne w ananasie i bromelaina delikatnie złuszczają naskórek, prowadząc do odświeżenia skóry, a minerały zawarte w tych owocach działają na nią odżywczo. Ananas w kosmetyce wykorzystuje się do produkcji:
- rozjaśniających i odżywczych maseczek (dzięki witaminie C mogą zostać rozjaśnione przebarwienia skóry, a składniki takie jak witamina A, witaminy z grupy B czy minerały, będą ją odżywiać);
- peelingów enzymatycznych (zawarte w nich enzymy ananasa rozpuszczają martwe komórki naskórka);
- kremów i balsamów ( ze względu na sporą ilość wody, która występuje w ananasie, działają zmiękczająco, a także nawilżająco na suchą i spierzchniętą skórę).
Kosmetyki na bazie ananasa mogą stosować osoby z każdym rodzajem cery. Jednak najbardziej poleca się je osobom z cerą trądzikową, cerą naczynkową i skłonną do przebarwień.
Ananas – właściwości lecznicze
Ananas to owoc, który nie tylko cieszy smakiem, ale także posiada szereg właściwości leczniczych, które korzystnie wpływają na zdrowie. Oto niektóre z nich:
- dostarcza wielu składników odżywczych i usuwa niedobory witamin;
- wspomaga odchudzanie oraz naturalne oczyszczanie organizmu dzięki dużej zawartości błonnika;
- wzmacnia odporność organizmu;
- zapobiega rozwoju osteoporozy;
- przyspiesza procesy regeneracyjne;
- likwiduje obrzęki;
- łagodzi oparzenia i ukąszenia ze względu na działanie przeciwzapalne i odkażające;
- działa antyalergicznie.
Dzięki tym właściwościom ananas staje się cennym składnikiem w diecie, który wspiera zdrowie i poprawia samopoczucie.
Ananas w kuchni
Ananas jako świeży owoc stanowi zdrową przekąskę w ciągu dnia. Jest idealny jako dodatek do porannego musli lub jako składnik sałatek owocowych, który ciekawie komponuje się z innymi owocami, zarówno w smaku, jak i kolorze. Często wykorzystuje się go do tworzenia różnego rodzaju deserów np. ciast czy lodów. Produkuje się z niego również dżemy. Tworzone z niego koktajle doskonale smakują i redukują uczucie głodu. Owoce ananasa to także główne składniki soków i napojów. Ananas, oprócz wykorzystania w deserach, stanowi ciekawy dodatek do dań na ciepło. Często stosuje się go np. szaszłykach czy daniach rybnych, mięsnych lub makaronowych.
Zobacz również: Batoniki ananasowo-daktylowe.
Ananas – przeciwwskazania
Kobiety w ciąży nie powinny spożywać owoców ananasa, ponieważ jego liście lub nie w pełni dojrzałe owoce mogą spowodować poronienie. Owoce są przeciwwskazane także osobom cierpiącym na choroby nerek, wątroby i z wysokim ciśnieniem. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby przyjmujące leki np. antybiotyki, leki przeciwzakrzepowe, antydepresyjne czy uspokajające.
Ciekawostki o ananasie
Czy wiesz, że ananas to owoc, który kryje w sobie wiele fascynujących faktów i zastosowań? Oto kilka ciekawostek na jego temat:
- ananas można hodować w warunkach domowych;
- często wykorzystuje się go w diecie sportowców, ponieważ posiada właściwości regenerujące i przyspieszające procesy gojenia;
- owoce ananasa osiągają wagę od 1 do 5 kg;
- ananas, który przechowywany jest w niskiej temperaturze, szybciej się psuje;
- owoc ten uważa się za afrodyzjak;
- bromelainę w przemyśle spożywczym wykorzystuje się do zmiękczania mięsa.
Jak widać, ananas to nie tylko pyszny owoc, ale także posiada wiele wyjątkowych właściwości, które wpływają na nasze zdrowie i codzienne życie.
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki egipskiej dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Zdrojewicz Z., Chorbińska J., Bieżyński B., Krajewski P., Prozdrowotne właściwości ananasa, Pediatria i Medycyna Rodzinna, 2/2018.
- Hikal W., Mahmoud A., Ahl H., Bratovcic A., Pineapple (Ananas comosus L. Merr.), Waste Streams, Characterisation and Valorisation: An Overview, Open Journal of Ecology, 11/2021.
- Zielonka-Brzezicka J., Nowak A., Klimowicz A., Duchnik W., Wira D., Wysocka D., Grzesiak K., Rędzikowska E., Synowiec L., Ptak B., Bilska J., Ocena aktywności antyoksydacyjnej ananasa jadalnego, Pomeranian Journal of Life Sciences, 3/2018.
Zostaw komentarz