Acerola
Acerola

Aktualizacja: 12 kwietnia 2022

Ananas - co warto o nim wiedzieć?Ananas zalicza się do owoców tropikalnych. Jest bardzo popularny, a jego smak i zapach sprawia, że zyskuje coraz większe grono wielbicieli. Nie każdy z nas jednak zdaje sobie sprawę z tego, jakie wartości odżywcze posiada ananas oraz jak wpływa na nasze zdrowie. Oto kilka cennych informacji na temat tego pysznego owocu.

Jakie wartości odżywcze posiada ananas?

Ananas jest owocem charakterystycznym ze względu na swój oryginalny wygląd. Jego łupina jest dość twarda, a na jej czubku znajduje się skupisko długich, zielonych liści, które przypominają pióropusz. Ananas pochodzi głównie z Brazylii, ale jego plantacje występują również m.in. w Chinach, na Hawajach, w Meksyku i na Filipinach.

Ananas to owoc o bogatym składzie. Dzięki niemu wykazuje bardzo szeroki i pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Największe działanie wywiera jeśli spożywa się go na świeżo, a nie z puszki. Wówczas traci wiele swoich właściwości i nie smakuje tak jak powinien.

Cenny skład ananasa

Ananas to bogate źródło wielu witamin. Zawiera witaminę A, która wpływa na kondycję naszej skóry czy warunkuje dobre widzenie. Obecne są w nim również witaminy z grupy B, witamina PP, kwas foliowy oraz witamina C, która wzmacnia odporność organizmu i uszczelnia ściany naczyń krwionośnych. Jest ona przeciwutleniaczem, mającym wpływ na nasz wygląd i samopoczucie.

Ananas posiada również cenny błonnik, który daje uczucie sytości i wspomaga odchudzanie, a także oczyszcza organizm usuwając z niego zbędne produkty przemiany materii.Ze względu na znaczną ilość wody, ananas dobrze nawadnia organizm i gasi pragnienie.

Dodatkowo zawiera enzym – bromelainę, który wykazuje właściwości odchudzające, a także działa przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo. Stąd też spore zastosowanie tą substancją. Można ją wykorzystywać u sportowców ze względu na możliwość niwelacji obrzęków pourazowych czy w chorobach serca z racji działania przeciwzakrzepowego. Ponadto wykorzystuje się ją w alergiach i w zaburzeniach procesów trawiennych. Skutecznie leczy rany, oparzenia, a nawet ukąszenia owadów, ponieważ wykazuje właściwości odkażające.

Ananas posiada również składniki mineralne takie jak miedź, cynk, żelazo, magnez, potas, mangan. Dzięki nim owoc ten minimalizuje ryzyko pojawienia się osteoporozy. Dlatego też poleca się jego spożywanie zwłaszcza kobietom w okresie przekwitania oraz dzieciom, których układ kostny wciąż się rozwija.

Jakie zastosowanie ma ananas?

Ananas poprzez swoje właściwości wpływa na nasze zdrowie. Znalazł on nie tylko zastosowanie w kuchni, ale również w kosmetyce.

1. W kosmetyce

Znaczącą rolę odgrywa obecna w nim witamina C, która należy do grupy antyoksydantów. Wpływa na odpowiedni stan skóry, niweluje jej niedoskonałości w postaci przebarwień, działa rozjaśniająco oraz wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Kwasy organiczne obecne w ananasie i bromelaina delikatnie złuszczają naskórek, prowadząc do odświeżenia skóry, a minerały zawarte w tych owocach działają na nią odżywczo. Ananas w kosmetyce wykorzystuje się do produkcji:

  • rozjaśniających i odżywczych maseczek (dzięki witaminie C mogą zostać rozjaśnione przebarwienia skóry, a składniki takie jak witamina A, B czy minerały, będą ją odżywiać);
  • peelingów enzymatycznych (zawarte w nich enzymy ananasa rozpuszczają martwe komórki naskórka);
  • kremów i balsamów ( ze względu na sporą ilość wody, która występuje w ananasie, działają zmiękczająco, a także nawilżająco na suchą i spierzchniętą skórę).

Kosmetyki na bazie ananasa mogą stosować osoby z każdym rodzajem cery. Jednak najbardziej poleca się je osobom z cerą trądzikową, naczynkową i skłonną do przebarwień.

2. Dla zdrowia

Ananas:

  • Dostarcza wielu składników odżywczych i usuwa niedobory witamin;
  • Wspomaga odchudzanie oraz naturalne oczyszczanie organizmu dzięki dużej zawartości błonnika;
  • Wzmacnia odporność organizmu;
  • Zapobiega rozwoju osteoporozy;
  • Przyspiesza procesy regeneracyjne;
  • Likwiduje obrzęki;
  • Łagodzi oparzenia i ukąszenia ze względu na działanie przeciwzapalne i odkażające;
  • Działa antyalergicznie.

3. W kuchni

Ananas jako świeży owoc stanowi zdrową przekąskę w ciągu dnia. Jest idealny jako dodatek do porannego musli lub jako składnik sałatek owocowych, który ciekawie komponuje się z innymi owocami, zarówno w smaku, jak i kolorze. Często wykorzystuje się go do tworzenia różnego rodzaju deserów np. ciast czy lodów. Produkuje się z niego również dżemy. Tworzone z niego koktajle doskonale smakują i redukują uczucie głodu. Owoce ananasa to także główne składniki soków i napojów. Ananas, oprócz wykorzystania w deserach, stanowi ciekawy dodatek do dań na ciepło. Często stosuje się go np. szaszłykach czy daniach rybnych, mięsnych lub makaronowych.

Zobacz również: Batoniki ananasowo-daktylowe.

Kto powinien unikać spożywania ananasa?

Kobiety w ciąży nie powinny spożywać owoców ananasa, ponieważ jego liście lub nie w pełni dojrzałe owoce mogą spowodować poronienie. Owoce są przeciwwskazane także osobom cierpiącym na choroby nerek, wątroby i z wysokim ciśnieniem. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby przyjmujące leki np. antybiotyki, leki przeciwzakrzepowe, antydepresyjne czy uspokajające.

Ciekawostki

Czy wiesz, że…?:

  • Ananas można hodować w warunkach domowych;
  • Często wykorzystuje się go w diecie sportowców, ponieważ posiada właściwości regenerujące i przyspieszające procesy gojenia;
  • Owoce ananasa osiągają wagę od 1 do 5 kg;
  • Ananas, który przechowywany jest w niskiej temperaturze, szybciej się psuje;
  • Owoc ten uważa się za afrodyzjak;
  • Bromelainę w przemyśle spożywczym wykorzystuje się do zmiękczania mięsa.
Polecane produkty

Probiotyki
Probiotyki od bioalgi zawierają aż 150 milionów wyselekcjonowanych, naturalnych i żywych szczepów bakterii. Uzupełniają dietę w składniki probiotyczne i roślinne takie jak Lactobacillus Sporogenesis (Bacillus Coagulans), Lactobacillus Acidophilus, ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Zdrojewicz Z., Chorbińska J., Bieżyński B., Krajewski P., Prozdrowotne właściwości ananasa, Pediatria i Medycyna Rodzinna, 2/2018.
  2. Hikal W., Mahmoud A., Ahl H., Bratovcic A., Pineapple (Ananas comosus L. Merr.), Waste Streams, Characterisation and Valorisation: An Overview, Open Journal of Ecology, 11/2021.
  3. Zielonka-Brzezicka J., Nowak A., Klimowicz A., Duchnik W., Wira D., Wysocka D., Grzesiak K., Rędzikowska E., Synowiec L., Ptak B., Bilska J., Ocena aktywności antyoksydacyjnej ananasa jadalnego, Pomeranian Journal of Life Sciences, 3/2018.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami