Bromelaina – enzym z ananasa

Bromelaina enzym z ananasaBromelaina jest silnym środkiem przeciwzapalnym, który łagodzi bóle i opuchliznę oraz wspomaga gojenie tkanek. Jest to enzym rozkładający i ścinający białko, który naturalnie występuje w świeżych ananasach. Dostępny preparat w sklepach jest zazwyczaj pozyskiwany z łodygi ananasa i różni się od enzymu występującego w owocu. Preparaty zawierające bromelainę są wytwarzane głównie w Japonii oraz na Tajwanie i w Himalajach.

Bromelaina – działanie

Uważa się, że jest ona skuteczna dzięki temu, że współdziała z prostaglandynami, czyli substancjami podobnymi do hormonów. Bromelaina hamuje działanie tych prostaglandyn, które wywołują ból i stan zapalny, a jednocześnie pobudza tworzenie się prostaglandyn przeciwzapalnych. Stymuluje także rozkład włóknika, czyli fibryny – nierozpuszczalnego białka, które jest jedną z najważniejszych substancji, biorących udział w procesie krzepnięcia krwi. Jest ona wyjątkiem wśród enzymów rozkładających białka, ponieważ przechodzi nierozłożona przez przewód pokarmowy i jest przyswajana przez organizm w pierwotnej postaci.

Bromelaina – zastosowanie

Dzięki swym właściwościom przeciwzapalnym skutecznie zmniejsza ból i opuchliznę, które powstają w wyniku urazów stawów i uszkodzeń mięśni oraz leczy rany, a także oparzenia. Podczas badań przeprowadzonych wśród 700 strażaków okazało się, że u tych którzy zażywali bromelainę, oparzenia goiły się nawet dwa razy szybciej niż u pozostałych uczestników eksperymentu. Bromelaina łagodzi rany i ból po niezbyt skomplikowanych zabiegach chirurgicznych, szczególnie u kobiet, które poddano operacji z powodu komplikacji porodowych. Bromelaina razem z innym enzymem proteolitycznym, trypsyną działa skutecznie na stany zapalne dróg moczowych. Badania wskazały, że 78% pacjentów cierpiących na takie stany zapalne odczuło ulgę w wyniku przyjmowania obu tych substancji.

Enzym ten przeciwdziała nadmiernej lepkości płytek krwi, dzięki czemu pomaga zwalczyć choroby układu sercowo-naczyniowego, zmniejszając ryzyko zakrzepicy i choroby wieńcowej, a także zapobiega zwężeniu tętnic. U osób cierpiących na chorobę wieńcową, które zażywają 1 do 1,4 grama bromelainy dziennie, w ciągu 4 do 90 dni następuje złagodzenie objawów (im bardziej zaawansowana choroba, tym potrzeba jest więcej czasu).

Bromelaina jako enzym rozkładający białko działa prawdopodobnie antynowotworowo, lecz brak na to wystarczających dowodów i dalsze badania są potrzebne. Prawdopodobnie wspomaga skuteczność chemioterapii i hamuje rozrost komórek rakowych. Stosowana doustnie powoduje powstawanie w organizmie substancji antynowotworowych.

Bromelaina zmniejsza gęstość śluzu, dzięki czemu może się okazać skutecznym środkiem w leczeniu astmy oraz przewlekłego zapalenia oskrzeli. Dowiedziono, że przynosi ulgę w zapaleniu zatok. Inne badania wykazują, że prawdopodobnie pomaga w przyswajaniu przez organizm antybiotyków, takich jak amoksycylina i penicylina, a także kurkuminy, czynnego związku występującego w kurkumie. Istnieją przesłanki, które pozwalają sadzić, że w połączeniu z enzymem proteolitycznym papainą, bromelaina może łagodzić bóle miesiączkowe.

Dzięki właściwościom przeciwzapalnym może być bardzo skutecznym środkiem na reumatoidalne zapalenie stawów. Przeprowadzono badania, podczas których pacjentom podawano bromelainę przez okres od 3 tygodni do 13 miesięcy. Aż u 73% badanych zauważono bardzo obiecujące wyniki.

Bromelaina – stosowanie

Bromelainę zażywa się zwykle na czczo, natomiast jako środek ułatwiający trawienie – podczas posiłków, zwłaszcza jeśli składają się one z tłustych lub zawierających dużo białka potraw. W razie obrzęków i stanów zapalnych należy przyjmować aż do chwili ustąpienia objawów.

Bromelaina – skutki uboczne

Bromelaina przyjmowana nawet w dużych dawkach bardzo rzadko powoduje skutki uboczne. Osoby wrażliwe mogą wykazywać reakcje alergiczne i podrażnienia skóry. Pewne badania wykazują również, że może ona przyśpieszyć czynność serca.

Polecane produkty:

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Algi Spirulina i Chlorella - rośliny o wysokiej wartości odżywczej i leczniczej.
Dziś, gdy na nasze zdrowie coraz większy wpływ wywiera postępująca degradacja środowiska naturalnego i coraz mniej wartościowe pokarmy, woda określonych akwenów zawierająca większe stężenie soli mineralnych, oferuje człowiekowi niezwykły dar
Zobacz tutaj ...
2 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *