Aktualizacja: 29 stycznia 2022
Batoniki ananasowo daktylowe to zdrowy i niezwykle smaczny sposób na zaspokojenie mniejszego głodu. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego koniecznie wypróbuj ten przepis. Słodki karmel idealnie komponuje się z cierpkim smakiem ananasa. Z dodatkiem wiórków kokosowych smakuje wyśmienicie!
Przepis na batoniki ananasowo-daktylowe
Zazwyczaj na karmel składają się niezbyt zdrowe składniki takie jak cukier rafinowany, masło i śmietana. Jednak w tym przepisie karmel jest całkowicie naturalny i zrobiony na bazie daktyli. Daktyle są bardzo dobrym źródłem błonnika, który w naturalny sposób wspomaga procesy trawienne. Są one również bogate w wiele niezbędnych witamin i minerałów, w tym żelazo, potas, miedź, magnez, mangan, witaminy z grupy B, witaminę A i witaminę K. Witamina A i K mają wpływ na na zdrowie naszych oczu, a także utrzymują naszą skórę w dobrej kondycji.
Batoniki ananasowo-daktylowe to szybki deser bez pieczenia, a przepis jest niezwykle prosty do wykonania. Poniżej przedstawiamy prosty przepis dla 8 osób. Czas wykonania batoników wynosi jedynie 15 minut, natomiast czas zamrażania około 2,5 godziny.
Karmel
- 1 szklanka daktyli
- ½ szklanki wody
Migdałowo-kokosowa baza
- ½ szklanki daktyli;
- 1 łyżka miodu;
- ½ szklanki migdałów;
- ½ szklanki wiórków kokosowych;
- ¼ szklanki owsa;
- ¼ szklanki rodzynek.
Pokrycie
- Świeże plastry ananasa.
Przygotowanie
Aby przygotować sos karmelowy, umieść daktyle i wodę w malakserze i mieszaj, aż uzyska gładką konsystencję syropu. Odłóż na bok. Następnie wyłóż formę papierem do pieczenia (20 cm x 10 cm) i ostrożnie ułóż kawałki ananasa na dnie foremki. Polej ananasa przygotowanym sosem karmelowym i pozostaw w zamrażalce przez co najmniej 30 minut. W tym czasie przygotuj bazę.
Aby zrobić bazę, umieść wszystkie składniki w malakserze i miksuj, aż mieszanina zacznie się sklejać między palcami. Wyjmij formę z zamrażarki, a następnie bazę ułóż na wierzchu. Im mocniej i dokładniej ją rozprowadzisz na powierzchni sosu i ananasa, tym lepiej będą się trzymać razem, po odwróceniu do góry nogami. Umieścić formę z powrotem w zamrażarce na około 2 godziny w celu stwardnienia. Gdy wszystko jest gotowe, odwróć formę do góry nogami na talerz. Pokrój ostrożnie ostrym nożem na kawałki w kształcie batonika.
Gotowe! Ciesz się wspaniałym smakiem zdrowych batoników. Batoniki mogą być przechowywane w zamrażalce przez 1 tydzień. Wystarczy rozmrozić je przez 15 minut, gdy tylko masz ochotę na pyszny deser.


Wysokiej jakości oryginalna, egipska czarnuszka siewna (Nigella sativa) w kapsułkach to wygodny sposób na codzienne wsparcie odporności, układu pokarmowego i zdrowej skóry, z pełnią cennych składników aktywnych. Chroni komórki przed wolnymi rodnikami …
Zobacz tutaj ...

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno, dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju problemach skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Ahmed J., Jasass F., Siddiq M., Date Fruit Composition and Nutrition, 2014.
- Wilk M., Krzywonos M., Seruga P., Kucharzyk M., Borowiak D., Karmel w żywności, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław 2015.
Super przepis, dziekuje i prosze o wiecej.