Mącznica lekarska
Mącznica lekarska to wiecznie zielona krzewinka o płożących pędach pokrytych łuszczącą się korą. Jej liście są bogate w cenne składniki odżywcze, w tym głównie w [...]
Hyzop lekarski
Hyzop lekarski to roślina zielna pochodząca z rodziny wargowych (do tej rodziny należą również: szałwia, tymianek, rozmaryn, lawenda czy mięta). Posiada wiele wszechstronnych właściwości, choć [...]
Cząber ogrodowy
Cząber ogrodowy to popularna roślina zielna stosowana jako przyprawa. Znana jest już od 2 tysięcy lat – początkowo uznawana była za afrodyzjak i lek na [...]
Nikiel
Nikiel (symbol: Ni) to pierwiastek chemiczny należący do niklowców. To metal o szerokim zastosowaniu w przemyśle, między innymi podczas wykonywania powłok ochronnych (tak zwane niklowanie). [...]
Indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny (IG) to termin odnoszący się do procentowej szybkości wzrostu stężenia glukozy we krwi po spożyciu produktów w porównaniu do wzrostu, jaki następuje po [...]
Kora sosny
Kora sosny to produkt pozyskiwany z sosny (można wykorzystywać różne gatunki tego drzewa, najczęściej jednak stosuje się sosnę zwyczajną, ze względu na jej powszechność i [...]
Dym tytoniowy
Powszechnie wiadomo, jak bardzo szkodliwy jest dym tytoniowy – zarówno dla palaczy czynnych, jak i biernych. Zawiera on bowiem około 4000 związków chemicznych, które negatywnie [...]
Postbiotyki
Postbiotyki to stosunkowo nowe pojęcie na rynku farmaceutycznym i gastronomicznym. Z pewnością zainteresuje osoby dbające o zdrowie i wygląd, szczególnie poprzez stosowanie zbilansowanej, zdrowej diety [...]
Kora dębu
Kora dębu, jak wskazuje nazwa, jest wysuszoną korą (zewnętrzną warstwą pnia i gałęzi) dębu szypułkowego. Jest niezwykle cenionym i popularnym składnikiem wielu preparatów w medycynie [...]
Sok żołądkowy
Sok żołądkowy to ciecz produkowana przez komórki okładzinowe, główne i śluzowe żołądka. Posiada pH około 1-3,5, na co wpływa charakterystyczny skład soku żołądkowego. Jest to [...]
Synbiotyki
Synbiotyki to preparaty zawierające w swoim składzie zarówno prebiotyki, jak i probiotyki. Dzięki temu ich działanie jest znacznie skuteczniejsze. Zaleca się stosowanie synbiotyków zarówno w [...]
Mikroflora jelitowa
Mikroflora jelitowa to określenie opisujące zbiór wszystkich drobnoustrojów fizjologicznie zasiedlających długość jelita cienkiego oraz jelita grubego. W ostatnich latach znacznie wzrosła świadomość ludzi z zakresu [...]
Miód gryczany
Miód gryczany jest jednym z najbardziej charakterystycznych i rozpoznawalnych miodów pszczelich na polskim rynku. Otrzymuje się go z nektaru gryki zwyczajnej, w okresie wakacyjnym (między [...]
Borówka brusznica
Borówka brusznica zwana jest również borówką czerwoną ze względu na swoją barwę. Należy do roślin wrzosowatych, porastając niemal cały obszar Polski. Jest znana przede wszystkim [...]
Miód wrzosowy
Miód wrzosowy to jeden ze smaczniejszych, jednak wciąż mało popularnych miodów pszczelich. Powstaje z nektaru kwiatów wrzosu zwyczajnego. Na terenie Polski te niewielkie krzewinki występują [...]
Omega 3 – najlepsza odporność na zimę
Kwasy tłuszczowe omega 3 (wspólnie z antyoksydantami i witaminami) to najlepsza odporność na zimę. Należy spożywać je w ciągu całego roku, ponieważ ich obecność jest [...]
Mukowiscydoza
Mukowiscydoza to wrodzona, uwarunkowana genetycznie choroba wielonarządowa, zwana również zwłóknieniem torbielowatym. Występuje w Polsce z częstością około 1:5000 żywych urodzeń. Z czego wynika mukowiscydoza? Przyczyną [...]
Żyto
Żyto to jeden z podstawowych rodzajów zboża uprawianego w Polsce. Obejmuje kilkanaście gatunków jednorocznych, dwuletnich oraz wieloletnich roślin zielnych. Znajduje zastosowanie w różnych dziedzinach przemysłu. [...]
Teofilina
Teofilina to alkaloid purynowy występujący w niektórych roślinach. Można go również otrzymywać syntetycznie. Stanowi pochodną metyloksantyny i w znacznym stopniu wpływa na reakcje organizmu człowieka. [...]
Pierzga
Pierzga to grudki pyłku kwiatowego zlepione miodem, stanowiące po przejściu fermentacji pokarm dla młodych pszczół i starszych larw. Innymi słowy jest to białkowy, łatwostrawny pokarm [...]