Aktualności

Strona główna/Aktualności
Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
1910, 2020

Mącznica lekarska

19 października, 2020|Zioła|

Mącznica lekarska to wiecznie zielona krzewinka o płożących pędach pokrytych łuszczącą się korą. Jej liście są bogate w cenne składniki odżywcze, w tym głównie w [...]

1610, 2020

Hyzop lekarski

16 października, 2020|Zioła|

Hyzop lekarski to roślina zielna pochodząca z rodziny wargowych (do tej rodziny należą również: szałwia, tymianek, rozmaryn, lawenda czy mięta). Posiada wiele wszechstronnych właściwości, choć [...]

1510, 2020

Cząber ogrodowy

15 października, 2020|Zioła|

Cząber ogrodowy to popularna roślina zielna stosowana jako przyprawa. Znana jest już od 2 tysięcy lat – początkowo uznawana była za afrodyzjak i lek na [...]

1410, 2020

Nikiel

14 października, 2020|Minerały|

Nikiel (symbol: Ni) to pierwiastek chemiczny należący do niklowców. To metal o szerokim zastosowaniu w przemyśle, między innymi podczas wykonywania powłok ochronnych (tak zwane niklowanie). [...]

1310, 2020

Indeks glikemiczny

13 października, 2020|Zdrowie|

Indeks glikemiczny (IG) to termin odnoszący się do procentowej szybkości wzrostu stężenia glukozy we krwi po spożyciu produktów w porównaniu do wzrostu, jaki następuje po [...]

1210, 2020

Kora sosny

12 października, 2020|Zdrowie|

Kora sosny to produkt pozyskiwany z sosny (można wykorzystywać różne gatunki tego drzewa, najczęściej jednak stosuje się sosnę zwyczajną, ze względu na jej powszechność i [...]

1010, 2020

Dym tytoniowy

10 października, 2020|Zdrowie|

Powszechnie wiadomo, jak bardzo szkodliwy jest dym tytoniowy – zarówno dla palaczy czynnych, jak i biernych. Zawiera on bowiem około 4000 związków chemicznych, które negatywnie [...]

910, 2020

Postbiotyki

9 października, 2020|Produkty|

Postbiotyki to stosunkowo nowe pojęcie na rynku farmaceutycznym i gastronomicznym. Z pewnością zainteresuje osoby dbające o zdrowie i wygląd, szczególnie poprzez stosowanie zbilansowanej, zdrowej diety [...]

810, 2020

Kora dębu

8 października, 2020|Zdrowie|

Kora dębu, jak wskazuje nazwa, jest wysuszoną korą (zewnętrzną warstwą pnia i gałęzi) dębu szypułkowego. Jest niezwykle cenionym i popularnym składnikiem wielu preparatów w medycynie [...]

710, 2020

Sok żołądkowy

7 października, 2020|Fizjologia|

Sok żołądkowy to ciecz produkowana przez komórki okładzinowe, główne i śluzowe żołądka. Posiada pH około 1-3,5, na co wpływa charakterystyczny skład soku żołądkowego. Jest to [...]

610, 2020

Synbiotyki

6 października, 2020|Zdrowie|

Synbiotyki to preparaty zawierające w swoim składzie zarówno prebiotyki, jak i probiotyki. Dzięki temu ich działanie jest znacznie skuteczniejsze. Zaleca się stosowanie synbiotyków zarówno w [...]

510, 2020

Mikroflora jelitowa

5 października, 2020|Zdrowie|

Mikroflora jelitowa to określenie opisujące zbiór wszystkich drobnoustrojów fizjologicznie zasiedlających długość jelita cienkiego oraz jelita grubego. W ostatnich latach znacznie wzrosła świadomość ludzi z zakresu [...]

210, 2020

Miód gryczany

2 października, 2020|Miód|

Miód gryczany jest jednym z najbardziej charakterystycznych i rozpoznawalnych miodów pszczelich na polskim rynku. Otrzymuje się go z nektaru gryki zwyczajnej, w okresie wakacyjnym (między [...]

110, 2020

Borówka brusznica

1 października, 2020|Borówka|

Borówka brusznica zwana jest również borówką czerwoną ze względu na swoją barwę. Należy do roślin wrzosowatych, porastając niemal cały obszar Polski. Jest znana przede wszystkim [...]

3009, 2020

Miód wrzosowy

30 września, 2020|Miód|

Miód wrzosowy to jeden ze smaczniejszych, jednak wciąż mało popularnych miodów pszczelich. Powstaje z nektaru kwiatów wrzosu zwyczajnego. Na terenie Polski te niewielkie krzewinki występują [...]

2809, 2020

Mukowiscydoza

28 września, 2020|Choroby|

Mukowiscydoza to wrodzona, uwarunkowana genetycznie choroba wielonarządowa, zwana również zwłóknieniem torbielowatym. Występuje w Polsce z częstością około 1:5000 żywych urodzeń. Z czego wynika mukowiscydoza? Przyczyną [...]

2509, 2020

Żyto

25 września, 2020|Zboża|

Żyto to jeden z podstawowych rodzajów zboża uprawianego w Polsce. Obejmuje kilkanaście gatunków jednorocznych, dwuletnich oraz wieloletnich roślin zielnych. Znajduje zastosowanie w różnych dziedzinach przemysłu. [...]

2409, 2020

Teofilina

24 września, 2020|Zdrowie|

Teofilina to alkaloid purynowy występujący w niektórych roślinach. Można go również otrzymywać syntetycznie. Stanowi pochodną metyloksantyny i w znacznym stopniu wpływa na reakcje organizmu człowieka. [...]

2309, 2020

Pierzga

23 września, 2020|Miód|

Pierzga to grudki pyłku kwiatowego zlepione miodem, stanowiące po przejściu fermentacji pokarm dla młodych pszczół i starszych larw. Innymi słowy jest to białkowy, łatwostrawny pokarm [...]

Go to Top