Aktualizacja: 3 września 2025
Ostatnimi czasy ogromną popularnością cieszy się alga o nazwie Chlorella – do czego dodawać ten produkt, jakie dokładnie wykazuje działanie, a także dlaczego warto przyjmować ją systematycznie? Osoby chcące zadbać o zdrowie, urodę oraz samopoczucie mogą rozważyć jednoczesną suplementację algi Spirulina, która uzupełnia działanie Chlorelli.
Spis treści
Chlorella – zielona alga o niezwykłym działaniu
Chlorella jest jednokomórkową zieloną algą zaliczaną do królestwa roślin (eukariota), w przeciwieństwie do Spiruliny, która jest sinicą (cyjanobakteria), zaliczaną do królestwa bakterii (prokariota). Chlorella jest jedną z lepiej przebadanych roślin w aspekcie wpływu na zdrowie człowieka. Ma niezwykle szerokie zastosowanie w wielu dolegliwościach. Na podstawie licznych badań klinicznych oraz obserwacji własnych pacjentów udowodniono, że:
- obniża poziom cholesterolu oraz podwyższone ciśnienie krwi;
- działa immunostymulująco wobec nowotworów, wirusów i bakterii;
- działa antyoksydacyjnie i łagodzi stany zapalne wywołane czynnikami szkodliwymi, takimi jak alkohol, papierosy, leki;
- obniża poziom glukozy u cierpiących na cukrzycę;
- pomaga usuwać metale ciężkie i inne toksyny z organizmu, w tym alkohol, dioksyny i herbicydy;
- chroni przed promieniowaniem;
- zmniejsza wchłanianie kadmu z pokarmu, jak również zwiększa jego wydalanie z organizmu z moczem i kałem;
- wspiera organizm w rozkładaniu i neutralizowaniu wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA), które pojawiają się w konsekwencji obróbki termicznej żywności;
- poprawia detoksykację i usuwanie ksenobiotyków z organizmu człowieka.
Alga ta jest dostępna w dwóch formach. Najczęściej jako Chlorella w tabletkach do wygodnego połykania, rzadziej zaś i jako proszek do rozpuszczania w wodzie.

Chlorella – do czego dodawać?
Chlorellę w proszku (a także tę w tabletkach, jednak po wcześniejszym rozkruszeniu ich łyżką lub innym dowolnym twardym przedmiotem) dodawać można do wielu różnych produktów. Najczęściej miesza się ją po prostu z wodą i wypija. Jednak równie dobrze można dodać ją do koktajli owocowych lub koktajli warzywnych, smoothies, owsianek, a rzadziej nawet wypieków. Nadaje im wówczas charakterystyczny, zielony kolor w pełni naturalny sposób.
Zobacz również: Chlorella w proszku czy tabletkach?
Proszek można dodać do ulubionego jogurtu lub kefiru, aby zwiększyć ich wartość odżywczą. Można również dodać ją do sałatek lub sosów, takich jak sosy vinaigrette, aby nadać im zielony kolor i wzbogacić je o składniki odżywcze. Chlorella w proszku nadaje wypiekom zielonkawy kolor i specyficzny smak. Dlatego można ją dodawać do ciast, muffinek, naleśników, gofrów, racuchów i innych deserów, pamiętając o dawkowaniu nieprzekraczającym jednej łyżeczki 1-3 razy dziennie i odpowiednim wymieszaniu jej z ciastem. W innym razie powstać mogą charakterystyczne grudki.
Należy jedynie pamiętać, że omawiana alga ma typowy, lekko rybi posmak (choć wciąż w znacznie mniejszym stopniu niż Spirulina), przez co dodanie dużych jej ilości bądź wypijanie wyłącznie po zmieszaniu z wodą może być nietolerowane dla wielu konsumentów. Stąd stosuje się ją jako zdrowy i pełnowartościowy dodatek do napojów czy czy dań, którego działanie opiera się głównie na naturalnym oczyszczaniu organizmu z toksyn.
Zobacz również: Spirulina i Chlorella – tabletki na oczyszczanie organizmu z toksyn.
Jak suplementować chlorellę?
Osoby, które decydują się na suplementację tej algi, zawsze powinny sugerować się zaleceniami producenta. Znaleźć je można na ulotce dołączonej do opakowania bądź bezpośrednio na opakowaniu produktu. Należy mieć na uwadze, że na początku przyjmowania, nawet przy stosowaniu się do zaleceń, wystąpić mogą dolegliwości takie jak delikatne wysypki skórne czy częstsze wizyty w toalecie. Są one sygnałem regulacji metabolizmu i oczyszczania organizmu ze śladowych ilości toksyn, metali ciężkich oraz innych zanieczyszczeń. Przemijają samoistnie po kilku dniach, gdy organizm poradzi już sobie ze wstępnymi procesami detoksykacji.
Nie ma większego znaczenia, czy Chlorella jest stosowana rano, czy wieczorem. Najważniejsze, aby czynność ta była systematyczna. Oznacza to, że musimy suplementować odpowiednią dawkę Chlorelli każdego dnia przez okres co najmniej czterech tygodni, aby zobaczyć oczekiwane efekty. Bardzo ważny jest też fakt żeby sięgać wyłącznie po suplementy diety sprawdzone i wysokiej jakości takimi jak np. Chlorella bioalgi. Dlatego wybór producenta, kierując się udostępnionymi przez niego certyfikatami oraz opiniami innych konsumentów, ma tutaj kluczowe znaczenie.


Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...

Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu …
Zobacz tutaj ...

Chlorella i młody jęczmień w postaci sproszkowanego soku to w 100% naturalne produkty wysokiej jakości premium. W połączeniu uzupełniają składniki odżywcze i wspomagają oczyszczanie organizmu z zalegających toksyn …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Wierzbicka I., Chlorella – panaceum na wszystkie choroby?, Food Forum, 2/2016.
- Safi C., Zebib B., Merah O., Pontalier P., Vaca-Garcia C., Morphology, composition, production, processing and applications of Chlorella vulgaris: A review, Renewable and Sustainable Energy Reviews, 35/2014.
- Lazur J., Szewczyk A., Jękot B., Muszyńska B., Suplementy diety zawierające Chlorella vulgaris źródłem związków fenolowych i luteiny, XXIII Naukowy Zjazd Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego, 2017.
Zostaw komentarz